Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z elektryką po słabym akumulatorze w A4 B61.8T

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Rob@k,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej, mam problem z elektryką w swoim B6. Auto stało 2.5tyg. nie odpalane, kiedy wróciłem do PL chciałem odpalić a tutaj lipa, nie da się - padnięta bateria :( Wziąłem drugi aku i kable, odpaliłem ale zauważyłem że są problemy z elektryką a konkretnie:

Podświetlenie kierownicy działa, ale za to nie działa sterowanie, nie mogę odpalić V-Fiz'a, zmienić utworu, czy dać głośniej

- Po wyciągnięciu kluczyka radio nie gaśnie, tak samo nie wzbudza się przy uruchomieniu samochodu (wszystko trzeba ręcznie)

- Nie ma podświetlenia w radiu, tzn. samych przycisków w radiu

Reszta działa normalnie. Drugi problem jest taki, że nie mogę odczytać błędów, ponieważ laptop został w niemczech, a V-Fiza nie mogę uruchomić, bo sterowanie jest z poziomu multifunkcji w kierownicy.

Ogólnie wszystko wcześniej normalnie działało.

Pytanie, czy mogło paść kodowanie, czy jakiś moduł np. komfortu, czy MCE?

Edytowane przez szpakuziom
Opublikowano (edytowane)

Rozkodowało się, bez lapka nic nie zrobisz. Aku padło bo już wcześniej coś było źle zrobione z vfiz i żarło prąd.l, tylko teraz na to zwróciłeś uwagę.

Edytowane przez Langista
  • Rozwiązanie
Opublikowano (edytowane)

Radio nie działa jak powinno bo nie ma komunikacji z licznikiem po canach. V-fiz blokuje ta komunikację.

Edytowane przez Rob@k
Opublikowano
Godzinę temu, Langista napisał(a):

Rozkoszowało się, bez lapka nic nie zrobisz. Aku padło bo już wcześniej coś było źle zrobione z vfiz i żarło prąd.l, tylko teraz na to zwróciłeś uwagę.

Ok spróbuje dziś załatwić jakiegoś lapka i sprawdzę. Wiem, że w RNS-E kodowanie jest jak powinno, bo sprawdzałem w menu serwisowym

3 minuty temu, Rob@k napisał(a):

Radio nie działa jak powinno bo nie ma komunikacji z licznikiem po vanach. V-fiz blokuje ta komunikację.

Ale wcześniej V-fiz działał razem z radiem, nie było żadnych problemów. Może spróbuje go odpiąć i zobaczymy

Opublikowano
1 godzinę temu, Rob@k napisał(a):

Radio nie działa jak powinno bo nie ma komunikacji z licznikiem po vanach. V-fiz blokuje ta komunikację.

Rob@k, miałeś rację, v-fiz zaczął blokować CAN pomiędzy licznikiem a radiem, dlatego nie działało podświetlenie, sterowanie, komunikaty na fis i wyłączanie z kluczyka. ulżyło trochę, ponieważ to nowa RNS-E z magazynu :P No ale pozostało drugie zmartwienie, V-FIZ to bardzo przydatne narzędzie i co z nim się mogło stać, najgorsze jest to, że gość tego nie produkuje już.

Opublikowano

Sprawdź kodowanie kierownicy. Jak ona nie działa to nie łączy się z v fizem i są cyrki na canach.

Opublikowano
Godzinę temu, Rob@k napisał(a):

Sprawdź kodowanie kierownicy. Jak ona nie działa to nie łączy się z v fizem i są cyrki na canach.

Ok problem ustąpił. Nie wiem co dokładnie było przyczyną, bo kodowanie nigdzie nie zniknęło, był błąd w module kierownicy, że nie ma komunikacji z radiem, który nie dawał się skasować, dopiero po odłączeniu V-fiza i podłączeniu licznika bez niego, wszystko zaczęło działać, potem ponownie podłączyłem V-fiz i też zaczął działaś prawidłowo. Już myślałem, że radio i vfiz uwalony, bo ludzie rozwiązywali problem wymieniając radia, więc całe szczęście u mnie obyło się bez wymiany. Dzięki za pomoc.