Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie mogę wbić czasem drugiego biegu w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Czasem, z raz lub dwa razy na miesiąc nie mogę wbić dwójki. Co może być przyczyną?? To chyba się zdarza jak gwałtownie ruszam i chce wrzucić drugi bieg. Przesunę dźwignie w lewo ale w dół się nie da, jakby coś blokowało, wtedy poprostu wrzucam trójkę i jadę i po chwili wszystko jest już w normie. Widziałem, że nie tylko ja miałem taki problem lecz rozwiązania nie znalazłem. 

Opublikowano

Jak dla mnie to brzmi trochę jak blokujący się synchronizator w skrzyni biegów. Z reguły to problem powinien występować w czasie redukcji biegów, a nie wbijania kolejnych no ale na logikę to jest to chyba jedyny element, który może mieć coś z tym wspólnego ^_^

Opublikowano (edytowane)

Wymień olej w skrzyni biegów a powinno się poprawić. Jest to oznaka zużytego już synchronizatora i nowy olej pomaga na jakiś czas, docelowo wypadałoby rozebrać skrzynię i ten synchronizator wymienić.

Ewentualnie przeprowadzić regulację wybieraka biegów.

Edytowane przez Langista
Opublikowano

Cześć. Znalazłem kilka podobnych tematów z tym problemem i dużo osób pisało, że ta regulacja rozwiązała problem. Czy to może pomóc faktycznie?

Opublikowano

Regulacja może pomóc, a na pewno nie zaszkodzi jak ją dobrze zrobisz. Miałem w poprzedniej audi b8 przedlift identyczny problem jak ty. Już chciałem wymieniać skrzynie ale zauważyłem że jak chciałem wrzucić 2 i brałem lewarek na max w lewo to tak jak by coś haczyło. Z czasem przyzwyczaiłem się do zmieniania biegów i śmigałem aż miło. Oczywiście twój przypadek może nie pasować do mojego i może się okazać że koledzy z pewnością bardziej doswiadczeni ode mnie mają rację i problemem może być niestety synchronizator. Pobawić się z tą regulacja, pojeździć i zobaczyć czy nic nie wadzi ci nie zaszkodzi, zacznij od najtańszych opcji na początek. Dodam tylko jeszcze ze zmieniałem wtedy olej w skrzyni, koledzy na forum pomogli mi dobrac odpowiedni.

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek_wkc napisał(a):

Regulacja może pomóc, a na pewno nie zaszkodzi jak ją dobrze zrobisz. Miałem w poprzedniej audi b8 przedlift identyczny problem jak ty. Już chciałem wymieniać skrzynie ale zauważyłem że jak chciałem wrzucić 2 i brałem lewarek na max w lewo to tak jak by coś haczyło. Z czasem przyzwyczaiłem się do zmieniania biegów i śmigałem aż miło. Oczywiście twój przypadek może nie pasować do mojego i może się okazać że koledzy z pewnością bardziej doswiadczeni ode mnie mają rację i problemem może być niestety synchronizator. Pobawić się z tą regulacja, pojeździć i zobaczyć czy nic nie wadzi ci nie zaszkodzi, zacznij od najtańszych opcji na początek. Dodam tylko jeszcze ze zmieniałem wtedy olej w skrzyni, koledzy na forum pomogli mi dobrac odpowiedni.

A ty regulowales? 

Opublikowano

Nie regulowałem nic, przyzwyczaiłem się i tyle

Opublikowano

Kilka razy miałem uszkodzony synchronizator w różnych skrzyniach i zawsze problem objawiał się zgrzytaniem przy zmianie biegu i to raczej tylko przy redukcji więc pewnie u Ciebie wystarczy regulacja ewentualnie wymiana jakiegoś zużytego elementu wybieraka/lewarka od biegów.

Opublikowano

Mam podobny objaw.. z 1 na 2 wchodzi bardzo ciężko. Przy redukcji nic nie zgrzyta. Trzeba będzie się za to zabrać 😅

Opublikowano
W dniu 19.10.2024 o 12:55, Eswude napisał(a):

Mam podobny objaw.. z 1 na 2 wchodzi bardzo ciężko. Przy redukcji nic nie zgrzyta. Trzeba będzie się za to zabrać 😅

Tylko co jest powodem? 

Opublikowano

Jeszcze nie wchodziłem w szczegóły, sam nie wiem od czego zacząć. Czy regulacja, czy od razu skrzynie zrzucać.

Opublikowano

zacznijcie od regulacji... w kilku przypadkach rozwiązało to problem... choć ja w swoim musialem wymienić skrzynię na inną, 

bo oprócz dwójki miałem jeszcze problem z trójką... i u mnie rzeczywiście skrzynia miała dość... jednak miałem kilka przypadków,

że regulacja rozwiązala problem... 

Opublikowano

Mój dupowóz ma 50k nalotu (tak, kupione po znajomosciach :D), myślę ze to jeszcze nie skrzynia, ale kto wie. Przyszły tydzień jadę do mechanika i dam znać co i jak

Opublikowano
19 minut temu, Eswude napisał(a):

Mój dupowóz ma 50k nalotu (tak, kupione po znajomosciach :D), myślę ze to jeszcze nie skrzynia, ale kto wie. Przyszły tydzień jadę do mechanika i dam znać co i jak

samochód z 2008roku i tylko 50k nalotu??? no to zazdroszczę... ja już dobijam do 400tyś...

Opublikowano
23 godziny temu, Eswude napisał(a):

Jeszcze nie wchodziłem w szczegóły, sam nie wiem od czego zacząć. Czy regulacja, czy od razu skrzynie zrzucać.

@Eswude

Trudno przeprowadzić tą regulacje? 

Opublikowano

@Eswude

Dowiedziałeś się coś? 

Opublikowano

Jeszcze nic w tym kierunku nie robiłem, jednakże zauważyłem gdy olej w skrzyni się rozgrzeje, dużo lepiej wchodzi 2ja. Wymieniałem ostatnio olej w skrzyni, niestety mechanik wlał nie ten co Dev poleca tj. RAVENOL VSG SAE 75W‑90 zamiast RAVENOL MTF‑2 SAE 75W‑80. Wróciłem z pytaniem do Dev'a i stwierdził, że da radę :P