Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Terkotanie przy cofaniu w Audi A5 8T 2.0 TFSI quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki problem otóż podczas odpalenia samochodu po nocy w momencie zejścia z ssania pojawia się lekkie terkotanie. Zauważyłem również ten dźwięk podczas cofania w momencie zatrzymania samochodu. Brzmi jakby coś rezonowało. Obstawiałem westgate ale zmieniłem turbo na nowe i dźwięk występuje dalej. Miał ktoś może coś podobnego?

Opublikowano

Ok. 5k km temu został sprawdzony napinacz i wyszło ze jest na 3 zębie. Łańcuch objawia się takim terkotanie na biegu np podczas cofania? Bo na biegu jałowym dzwiek nie występuje wcale. 

Kompletny rozrzad wymieniony. Dzwiek jest dalej... ktoś coś?

Witam. Czy ten dzwiek z filmu to uszkodzony pasek bądź któraś z rolek ? Dzwiek występuje tylko przy niskich temperaturach przy rozruchu oraz podczas ruszania. Na biegu jałowym podczas dodawania gazu nie występuje. 

https://youtu.be/fxIGUyYGNdM?si=yU-TPGeAQx539apX

Pacjent 2.0 tfsi cpmb 2016 

Opublikowano

Napinacz paska osprzętu do wymiany.

Opublikowano

Wymienić napinacz razem z paskiem? 

Opublikowano

Najlepiej, chociaż jak będzie w miarę świeży to nie trzeba.

Opublikowano

A jest możliwość że będzie to np. Sprzęgiełko alternatora ? 

Opublikowano

Raczej nie, w tedy piszczało by cały czas i miał byś problem z ładowaniem.

Opublikowano

Dodam że gdy temperatura jest powyżej 5 stopni nie terkocze nic. Zjadę do mechanika na dniach i zerkniemy. 

Wymieniony napinacz, pasek oraz sprzęgiełko alternatora. Dzwiek pojawia się dalej. Ma ktos jakiś pomysł?

Opublikowano

Cześć. Pisałem już na forum w starym temacie ale nikt nie dał dobrej odpowiedzi. Może tym razem się uda.

Mam problem z pewnym dźwiękiem który wydobywa się z przodu silnika. Przynajmniej tak mi się wydaje. Dzwiek pojawia się podczas cofania przy obciążeniu. Również pojawia się czasem po nocy po zejściu z ssania. 

Do tej pory wymieniłem już rozrząd, turbo, odmę, napinacz paska, pasek, sprzegielko alternatora. Byłem u mechaników jeden twierdzi że oslona termiczna gdzieś obija drugi że wadliwe sprzegielko alternatora. Co myślicie? 

Wrzucam 2 filmy podglądowe. 

https://youtu.be/DNL_8yoVp9w?feature=shared

Opublikowano

Jaki masz przebieg ?
Rozrząd był mocno zużyty ?

Może umów się  na diagnozę do kolegi @kixi4 

Opublikowano

Aktualnie 130 k 

Rozrząd nie byl mocno zużyty. Napinacz na 3 zębie ale i tak wymieniłem dla świętego spokoju. Jest jakiś kontakt do kolegi kixi?

Opublikowano

IMG_2845.thumb.png.894cdc65239bd2638250e855d57fcd8b.png