Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ile ma być oleju w sprężarce klimatyzacji w Audi A4 B7?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, mam rozkręcony i wypłukany cały układ klimatyzacji w audi a4 b7 1.9TDI 116km po zatarciu sprężarki, Daje nową sprężarkę osuszacz, dławik i chłodnice. Pytanie ile ma być oleju w sprężarce ? Wystarczy żeby olej był tylko w sprężarce czy jeszcze go trochę wstrzyknąć w osuszacz lub przewody?

Czytam że nowa sprężarka jest zalana ilością oleju który wypełni cały układ. Jak jest w rzeczywistości?

Opublikowano

na nowym kompresorze masz info ile musisz wlac PAGa

Edytowane przez Dev

Opublikowano

A parownik czyściłeś? Tam bankowo będzie syf.

Opublikowano

Oleju ma być tyle ile mówi instrukcja auta. Jak masz zamiennik sprężarki, to nie koniecznie masz tyle oleju ile w danym aucie jest wymagane. Ten sam kompresor moze być stosowany w różnych modelach itp.

Zlewasz całość oleju i napełniasz tyle ile być powinno.

Olej tylko do sprężarki i rozruch zgodnie z instrukcją i zaleceniami. Do kompresora na 100% dostałeś papiery, należy je przeczytać i zrobić zgodnie ze sztuką.

Opublikowano

A ile oleju jest w układzie   ?

Jak to sprawdzisz  ?

Opublikowano

Pisał, że wypłukany cały układ więc leje tyle co na pusty.

Opublikowano
15 godzin temu, MaTeo85 napisał(a):

Oleju ma być tyle ile mówi instrukcja auta. Jak masz zamiennik sprężarki, to nie koniecznie masz tyle oleju ile w danym aucie jest wymagane. Ten sam kompresor moze być stosowany w różnych modelach itp.

Zlewasz całość oleju i napełniasz tyle ile być powinno.

Olej tylko do sprężarki i rozruch zgodnie z instrukcją i zaleceniami. Do kompresora na 100% dostałeś papiery, należy je przeczytać i zrobić zgodnie ze sztuką.

Nie zawsze dają, dwa lata temu wymieniałem bratu w A6 C6, kompresor Denso z Intercars, w środku żadnej informacji ile oleju ma być w kompresorze, ile dolać itp. Dali tylko kod QR to zeskanowania, który przenosił do filmiku o ich produkcie. Co się na szukałem wtedty w necie ile ma tego być to głowa mała.

Pamiętam że jak do b6 brałem z Nissensa to wszystko było w kartonie, instrukcja pierwszego uruchomienia, no bajka.

Opublikowano
15 godzin temu, Dev napisał(a):

A ile oleju jest w układzie   ?

Jak to sprawdzisz  ?

Napisał ze nową chlodnica, dysza itp więc samo przez siebie rozumiem ze dodatkowo parownik też plukany i osuszacz zmieniony na nowy. więc i układ pusty. Wtedy 100% oleju idzie do kompresora i sam sie odpowiednio wymiesza w układzie.

Jeśli nie zrobi wszystkiego od A do Z to za chwilę bedzie robił drugi raz.

Opublikowano
  • Autor

Wszystko oprócz parownika mam rozebrane na części. Parownik oraz każdy przewód będzie płukany. W czwartek przyjadą nowe części tj. Sprężarka, osuszacz, dławik i chłodnica. Jak dotrze sprężarka to dopiero okaże się czy jest szczegółowa instrukcja ale wolę już się dowiedzieć wcześniej ile tego oleju muszę wlać na pusty, wypłukany układ żeby później nie stać i nie dumać przy aucie.

Więc jakby ktoś poratował informacją to będę wdzięczny...

Opublikowano

Już pisałem, oleju wlewa się tyle ile mówi instrukcja AUTA a nie kompresora, masz podaną ilość i typ oleju na naklejce pod maską (a przynajmniej powinna taka być) wtedy koniecznie zlewasz cały olej z kompresora i uzupełniasz tyle ile odczytałeś w instrukcji lub naklejce na aucie. I tyle. Co do uruchamiania układu po naprawie to jak dobrze pamiętam nissens ma bardzo dobrą instrukcję więc warto poszukać na necie. 

Opublikowano

U mnie w b6 nie było info o ilości oleju, tylko rodzaj i ilość czynnika. Znalazłem jakis katalog w necie od producenta maszyn do klimatuzacji i na tej podstawie ustaliłem ilość oleju jaka powinna być.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 20.05.2025 o 11:02, przem8 napisał(a):

U mnie w b6 nie było info o ilości oleju, tylko rodzaj i ilość czynnika. Znalazłem jakis katalog w necie od producenta maszyn do klimatuzacji i na tej podstawie ustaliłem ilość oleju jaka powinna być.

Pamiętasz ile wlałeś oleju?

Opublikowano

Nie pamiętam juz ale w granicach 150g.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

120 +-10 ml

IMG_20250611_200950.thumb.jpg.46115f076bba2d0125f33a5a67873f0f.jpg

• 1 miesiąc temu...