Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niskie ciśnienie oleju w Audi A4 B7 2.0 ALT + LPG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich Władców Pierścieni:)

Posiadam Audi a4 b7 2005r z silnikiem 2.0 ALT benz+ LPG, przebieg 260k, Ostatnio wyskoczyła mi kontrolka ciśnienia oleju więc oddałem Auto do mechanika.
Okazało się że jest problem z pompą oleju  (2.0 BENZYNA ALT AWA BVY BLR BLX 06B103535B) która na wolnych obrotach daje 1,4-1,5 Bara, odkręcono miskę wyczyszczono smog nie było go dużo oraz wymieniono olej na gęstszy 10w-40, po wymianie ciśnienie podniosło się 1,6Bara, odebrałem samochód lecz kontrolka nadal się pojawia głównie na niskich obrotach-postojach, przy obciążeniu pompa daje prawidłowe ciśnienie.

Czy takie pompy daje się do regeneracji? - mieszkam w Toruniu więc fajnie byłoby jakby było w miarę blisko :)
Widziałem na allegro używki po 600-800zł czy to dobra opcja?

Ostatnio wymieniane były również oba rozrządu łącznie z kołem zmiany faz.

Z góry dziękuje za pomoc w temacie :)

Opublikowano

Maybe its a oil sensor , few euro ...that was my case 

IMG-20250405-123819.jpg

Opublikowano

Po pierwsze - zmień warsztat który zmienia olej z 5W na 10W kiedy jest problem z ciśnieniem. Po drugie - jak jest podejrzenie złej pracy czujnika cienia, podpina się manometr który sprawdzi już jakie jest rzeczywiste ciśnienie oleju. Jeżeli manometr nadal zgodnie z czujnikiem pokazuje spadki, to zagląda się do pompy oleju. Znając wady tego silnika, będzie to prawdopodobnie jego zużycie na panewkach, a nie pompa oleju. Ile oleju dolewasz między wymianami?