Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak ustawić wartości MAF sensora i ciśnienia doładowania na VFIZ w Audi A4 B6 1.8T?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam VFIZ aktualnie mogę sprawdzić temperaturę oleju,temperaturę powietrza zasysanego,ilość litrów paliwa,temperaturę płynu chłodzącego ciśnienie doładowania pisze cały czas 2.67 i nic się nie zmienia w VFIZ mam ustawione presety czyli w preset 1 mogę sprawdzić temperaturę oleju itd lecz gdy chce dać preset 2 wyskakuje komunikat komunikacja z modułem kontrolnym zawiodły czy ktoś miał kiedyś ten problem można to jakoś zakodować ? Jak zrobić żebym miał wartości MAF sensora,ciśnienie doładowania ? 

Opublikowano

Ja walcze z czymś podobnym. U mnie również brak wartości na doładowaniu itp.

Opublikowano (edytowane)

@Kacper000 @Gorczyk a może obsługi telematic nie włączyliście i dlatego nie działa?

"Programowania/adaptacja zestawu wskaźników
Po podłączeniu VFIZ należy sprawdzić czy nie trzeba dopasować kodowania licznika. W tym celu
po podłączeniu interfejsem diagnostycznym do modułu „17 – Instruments” należy wybrać opcję
„Adaptacja/Adaptation” oraz kanał nr 62. Należy odblokować w nim obsługę sterowników
Telematic. W tym celu należy dodać 8 do wartości z kanału 62 jeśli istniejąca wartość jest mniejsza
od 8 lub większa od 15 i mniejsza od 24. W efekcie końcowym zazwyczaj powinno tam być 15.
Przykład: Jeśli istniejąca wartość była równa 7 wprowadzamy nową wartość 15 ( = 7+8). Jeśli
istniejąca wartość była równa 23 wpisujemy 31 (= 23+8). Jeśli była tam jest już 8, 9, 10, 11, 12,
13, 14, 15 lub wartość większa od 23 nic nie należy zmieniać gdyż obsługa Telematic jest już aktywowana."

Edytowane przez pelonek1
Opublikowano (edytowane)

Ja po zakodowanie licznika zostawiłem wrtosc 23 o ile sie nie mylę lub 31.

Cholera to mogłem cos źle zakodować.

Edytowane przez Gorczyk
Opublikowano

Bo na dobra sprawę takie parametry jak maf itd muszą być bo VFIZ korzysta z ECU więc problem rzeczywiście może być w telematic

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki bardzo zobaczę to jutro :D