Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wycięcie katalizatora i montaż tłumika (fotostory)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałem opisać tak w skrócie jak wymienić plecionke i przy okazji pozbyc sie kata.

1. wykręcamy filtr powietrza i odkładamy go na bok, dzieki temu mam dużo wiecej miejsca do kręcenia srubek
4ddabe860f42191fm.jpg

2. odkręcamy przewód który doprowadza olej do turbiny (klucz 17)
c89615c730825173m.jpg

3. odkręcamy 3 nakrętki (klucz 12) które łączą turbo z rura gdzie znajduje sie nasz katalizator
91587aba55116f0bm.jpg

4. wchodzimy do kanału i odkrecamy złączke rur (klucz nasadowy 16) które znajduja sie mniejwiecej pod lewarkiem zmiany biegów

5. w tym momencie mamy całą rure luzna i wyciągamy ja przez maskę do góry obracając

6. ja zrobilem to w taki sposób ponieważ mierzenie na aucie jest bardzo trudne szczególnie nad półośką a po drugie nie mam migomatu i musialem z tym jechac do spawacza

7. Wiec belka o długosci 70cm, do tego jeden klocek drewniany przykręcony w pionie ( 90* ) ,a drugi docięty do kąta jaki ma drugi koniec rury
9439c7d65539f2d3m.jpg

8. skręcone z jednej i drugiej strony i psiknięte sprajem na wypadek jakby sie przestawiło żeby wiedziec jak było ustawione
487b93243533433em.jpg

a841cdb1597bdb9bm.jpg

9. możemy wyciąc teraz plecionke i katalizator a końcówki rury nie przestawia sie i zostana w takiej pozycji jak sa w aucie
76d1cccd80a6f274m.jpg

10. po wycięciu możemy dopasowac nowa plecionke i tlumik (podocinac kąty)
2bf4508192480c5dm.jpg

11. i możemy dać do spawania ,po odkręceniu od belek mamy takie same kąty jak przed demontażem i możemy skręcić z rurą oczywiście z nową uszczelką
d0e1429bf7c57723m.jpg

04b9ab086e5354e1m.jpg

f2f00c58c9184b57m.jpg

12. takim samym sposobem wkładamy od gory obracając całością

13. skręcamy w odwrotnej kolejności i cieszymy sie świstem turbinki a starego kata wystawiamy na licytacje np. na allegro :notworthy: :>

Opublikowano

Ja przyspawałem sobie na stalowej płycie blachy o grubości 3 mm z wywierconymi wcześniej otworami do przykręcenia flansz z wydechu (przy spawaniu blach odcinek wydechu był już przykręcony do nich żeby zachować kąty i odległość, dodatkowo blachy miały zastrzały żeby nie ściągało ich przy spawaniu), później wyciąłem kata i wspawałem rurkę fi 55.

Bardziej fachowo jest zamontować wszystko w samochodzie, ustawić i połapać punktowo spawami następnie zdemontować i pospawać już na gotowo.

:)

Rozwiń swoją teorię bardziej fachowego wymiany plecionki i wspawania rurki w miejsce kata. Jak chcesz to ustawić w aucie, poskładać do kupy i połapać punktowo skoro większość wydechu wisi właśnie na tym odcinku wydechu, a dokładnie wydech jest przymocowany do turbiny, a następne mocowanie jest dopiero na pierwszym tłumiku.

Opublikowano

MOże się i da na aucie ale u mnie skończyło się na wspawaniu rurki zamiast puchy kata jak mechaniory zaczęli przymierzać :wallbash:

Opublikowano

operacja gotowa - nowa plecionka wzmocniona,wywalony kat/wspawana rurka/, auto dostało ducha, cichutko chodzi, dosłownie chwilowy lekki gwizdek turbinki przy wkręcaniu, zdecydowanie polecam ten zabieg w dieselkach :good:

Opublikowano

Moje pytanie: po co odkręcać przewód doprowadzający olej do turbo?

Ja wyjąłem cały wydech od góry, mogłem go rozkręcić dopiero przy pierwszym tłumiku czy jak to się zwie, w każdym razie wyciągnąłem rurę która idzie za plecionką ku wydechowi.

Nie ruszałem przy tym przewodu oleju.

Jeżeli ktoś go odkręci i zapomni aby wstrzyknąć w niego olej może zabić turbinę, więc uważam że nie powinieneś pisać że jest to obowiązkowe! :wallbash:

Opublikowano

Zgadza się, ja też nie odkręcałem przewodu doprowadzającego olej do turbiny.

Opublikowano

Nie wiem jak u was, ale u mnie za chu... nie szło wyciągnąć katalizatora po odkręceniu go, po prostu pucha nie mieściła się ani w górę ani w dół, po chyba 3 godzinach męczenia się z tym, kręceniem dookoła i wielu wielu próbach, udało się go wyciągnąć odciągając silnik na w bok, na poduszkach :)

Edit:

Aha w sumie to jeszcze warto dodać że u mnie w silniku 1Z ta niby elastyczna rura od EGR jest w odwrotną stronę niż ta na zdjęciu z AFNa wyżej.

No i mój kat jestem przekonany że był oryginalny, czyli miał już w sumie 14lat i 260000km :D

A różnica? niezauważalna :( tylko mieli kołami przy starcie jak szalony i zbiera się dużo dużo szybciej :evil:

Chodzi cichutko, nie kopci, tylko w garażu troszkę bardziej szczypie w oczy :)

Opublikowano

Sorki za odgrzanie ale mam pytanko.

Gdzie taką plecionkę można kupić i ile mniej więcej kosztuje? Jaki jest numer takiej siatki np bosala?

Już sam znalazłem - do AFN i AVG plecionka wzmocniona 55X100 kosztowała mnie 42zł. U mnie po odkręceniu katalizator był pęknięty więc postanowiłem wsadzić w jego miejsce rurkę i teraz mam pytanko:

- czy ta rurka może być prosta ? Bo normalnie to idzie trochę powyginana jak jest katalizator. Jak się go pozbędę to plecionkę razem z rurką mogę przyspawać tak trochę pod skosem i nie trzeba będzie jej wyginać. Tylko pytanie czy to nie zaburzy pracy silnika ?

Opublikowano

Witam a czy zamiast tej "rurki" można wspawać strumienice? Bo planuje taki zabieg niedugo. Czy rurką nazywacie właśnie strumienice?

:hi:

Opublikowano

Rurka to rurka (dosłownie). Nie wiem jak w benzynie, ale do diesla nie zaleca się stosowania strumienicy.

maki1000 rurka może być prosta :gwizdanie: .

Opublikowano

Witam moje pytanko owej "operacji" wyciecia kata to jak to sie ma do sondy lambda , czy wywalenie wspomnianego kata nie koliduje z soandami lambda?

Ponoc jezeli na ukladzie wydechowym znajduje sie sonda lambda przed katalizatorem i za nim to wyciecie go moze spowodowac duze szkody w silniku , czy jest to prawda i jezeli chcem to zrobic w mojej Audi A4 B6 , AWX-kod silnika to musze postepowac dokladnie tak samo czy musze robic cos inaczej ?

Dziekuje i pozdrawiam.

Opublikowano

AWX/AVF nie ma sond lambda w wydechu. To się tyczy turbobenzyn

Opublikowano

Podepnę się pod Topica , na sobotę jestem ustawiony z mechaniorem na wymianę plecionki i wywalenie kata ( oryginalny - 280 tysia przelotu ) , plecionke już mam ( 31 pln ) a zamiast kata wstawiam rurę . Rozumiem że w moim 1Z ta operacja nie zaszkodzi silnikowi a wręcz pomoże ? :mysli:

Lishoo możesz się wypowiedziec szerzej na temat wywalenia kata w 1Z ?

Opublikowano

Napisz ile Cię ta operacja będzie kosztować, bo mój chce prawie 200 pln za wymianę plecionki, a wydaje się to dużo. O braku katalizatora jeszcze z nim nie rozmawiałem.

Opublikowano

kls plecionkę kupiłem za 31 pln, za wymianę plecionki + wycięcie kata i wstawienie rury ( rura mechaniora ) w jednym miejscu w Wawie krzykneli mi 550 pln :shocked: podobno trzeba sanki opuszczać, pół oś wyciagać itp itd. więc roześmiałem im się w twarz a w drugim miejscu u moich takich zaznajomionych tłumikarzy krzykneli mi 120-130 pln. za całą robotę :decayed: Więc wydaję mi się że 200 pln za sama plecionkę to trochę za dużo :mysli:

Opublikowano

kls plecionkę kupiłem za 31 pln, za wymianę plecionki + wycięcie kata i wstawienie rury ( rura mechaniora ) w jednym miejscu w Wawie krzykneli mi 550 pln :shocked: podobno trzeba sanki opuszczać, pół oś wyciagać itp itd. więc roześmiałem im się w twarz a w drugim miejscu u moich takich zaznajomionych tłumikarzy krzykneli mi 120-130 pln. za całą robotę :decayed: Więc wydaję mi się że 200 pln za sama plecionkę to trochę za dużo :mysli:

550pln - niezłe oszukańce. Odkręcają tylko cały wydech od turbo ściągają z wieszaków i cały układ na wierzchu. Ja za taką robotę zapłaciłem 120

Opublikowano

550pln - niezłe oszukańce. Odkręcają tylko cały wydech od turbo ściągają z wieszaków i cały układ na wierzchu. Ja za taką robotę zapłaciłem 120

Jaki cały układ? Odkręcasz tylko odcinek od turbinki do mocowania z resztą układu (obok półosi). Z tymi sankami to już przesadzili, za niedługo jakiś debil powie, że trzeba cały silnik wyciągać. Za taką usługę 100 - 120 zł to max.

Opublikowano

No właśnie dla tego ich olałem i znalazłem sobie tych co całą operacje przeprowadzą za 120 zeta :)

Zobaczymy jaki bedzie efekt wywalenia kata - ciekaw jestem :decayed:

Poza tym to dział "zrób to sam" a my tu dyskusje prowadzimy :gwizdanie:

Opublikowano

po wybiciu kata w 1Z tylko turbine bylo delikatnie slychac, nic pozatym

Opublikowano

Mam pytanko dotyczace wyciecia owego kata a mianowicie cala procedura wyglada tak: musze wyjac odcinek ukladu wydechowego ten z plecionka i katalizatorem , rozpruc puszke kata , wywalic wnetrznosci , wstawic rure w miejsce tego co bylo i zaspawac puszke ? chyba ze cos zle zrozumialem ? :mysli:

Z czego zrobiony jest katalizator w Audi ? bo mialem okazje wywalac wnetrznosci kata (inne auto) ktore byly "stalowe" zas inny katalizator byl zrobiony z jakiegos kruszacego sie materialu , chyba porcelana jak sie domyslam :mysli:

Problem jest taki ze moja Audi posiadam w UK a tu mechaniory angielskie dosc duzo chca za zrobienie tego badz wcale nie chca slyszec o czyms takim , wiec postanowilem zrobic to w firmie gdzie pracuje , wyjac calosc , wytlumaczyc angolowi co i jak (spawacz w firmie) i poskladac calosc do kupy.

Dziekuje i pozdrawiam. :hi: