Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVB] Spadek mocy..dziwny przypadek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.. Czy jest to możliwe,że odczuwalny jest spadek mocy (przejście w awaryjny) w związku z małą ilością paliwa w zbiorniku??? Pewnie to trochę śmieszne,ale po zatankowaniu nagle wszystko jest OK. Nie mam porównania,ponieważ po raz pierwszy zdarzyło mi się wyjeździć zbiornik prawie do zera. Co wy na to??? Podobno w niektórych benzynkach (nie koniecznie Audi) dzieje się tak samo i nawet komp o tym informuje...

Opublikowano

ja kiedyś jechałem jeszcze w B6 jak na Fisie pokazywało mi "0" i nic takiego nie odczułem :wink4: chociaż delikatnie obchodziłem się z pedałem gazu wtedy :decayed:

Opublikowano

ja zawsze jeżdżę do rezerwy i dopiero tankuję

nigdy mi sie nie zdarzyło załapać tryb awaryjny z powodu małej ilości paliwa

Opublikowano

OK. Tyle,że już sporo na rezerwie jeździłem.FIS pokazywał "20". I tak jak już napisałem,gazu nie szczędziłem. Na 3 tyś. obrotów wchodził.

Opublikowano

3000 obrotów i koniec? :mysli:

Opublikowano

popałuj go teraz - po zatankowaniu, przekonasz się czy na 100% nie łapie trybu awaryjnego

Opublikowano

Kolego antonio. Zatankowałem,wskoczyłem na prostą,i jazda. Nawet przy 3500 obrotów wszystko było OK. Żadnego trybu awaryjnego. [br]Dopisany: 29 Lipiec 2009, 20:04_________________________________________________Jeszcze jedno. Przed tankowaniem zdarzyło mi się to dwa razy (w ciągu jednego dnia). Po tankowaniu jest już dwa dni i nic się nie dzieje. Sam już nie wiem co o tym myśleć :wallbash:

Opublikowano

jeżeli jest spokój to jeździć

Opublikowano

Zastanowił bym sie nad pompą paliwa. Jeżlei mamy mały poziom paliwa w baku to pompa ma ciężko zassać paliwo. wydatek spada a więc przy dużych obrotach brakuje mu paliwa więc może dlatego wskakuje w tryb awaryjny.

A tak na marginesie to nie jeździ sie do " suchego" baku!. Zasysany jest wtedy cały syf z zbiornika to raz a dwa na ściankach zbiornika skrapla sie woda więc całość przekłada sie na częste sprawdzenie separatora wody i wymianę filtru paliwa

Opublikowano

Witam ponownie.Muszę ponowić temat ponieważ znowu dopadła mnie ta sytuacja.Tyle,że w zbiorniku jest połowa stanu. I nie wiem za bardzo teraz od czego zacząć. Może ktoś pomoże.pozdro

Opublikowano

a moze bys tak VAG-a podlaczyl?

zupelnie nie rozumiem czego oczekujesz bez dianostyki :disgust::cool1:

Opublikowano

Mocy przybywaj

b271a246e799ead2med.jpg

Ciekawe, czy zadziała :naughty:

Opublikowano

Zastanowił bym sie nad pompą paliwa. Jeżlei mamy mały poziom paliwa w baku to pompa ma ciężko zassać paliwo. wydatek spada a więc przy dużych obrotach brakuje mu paliwa więc może dlatego wskakuje w tryb awaryjny.

A tak na marginesie to nie jeździ sie do " suchego" baku!. Zasysany jest wtedy cały syf z zbiornika to raz a dwa na ściankach zbiornika skrapla sie woda więc całość przekłada sie na częste sprawdzenie separatora wody i wymianę filtru paliwa

w/g mnie to dobra diagnoza. Pompa paliwa przytarła sie (bo jest chlodzona i smarowana paliwem - dlatego nie powinno sie jezdzic do zera), a teraz bedzie juz tylko gorzej.

pompa podaje za malo paliwa i nie starcza na obciazony silnik. mechanik powiniene sprawdzic cisnienie jakie daje pompa albo podmienic na inna i zobaczyc czy cos sie zmieni. ale raczej to bedzie to...

Gość Zimny Chirurg
Opublikowano

Wydaje mi sie ze był wczesniej zbieg okoliczności i złapał TA z innego powodu a nie z małej ilości paliwa. Pojechałeś zatankowałeś i wróciła wszystko do normy bo po odpaleniu ponownym TA sie kasuje do kolejnego np przeładowania, złego działania jakiegoś zaworu itd. Moze być wiele przyczyn. A więc WAG i do dzieła. A paliwo zostaw w spokoju.

Pozdro

ZC

Opublikowano

nie umniejszając moim poprzednikom (bo ich diagnozy są prawdopodobnie poprawne) to

wg mnie to jest najlepsza diagnoza...

sprawdz VAG bo to moze być klika polaczonych problemow a nie tylko jeden

Opublikowano

a ja mysle ze mała ilośc paliwa to przypadek ze akurat wtedy złapał awaryjny