Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Zestaw doposażenia "komfortowe kierunkowskazy" - 3-krotne błyśnięcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W skrócie chodzi o to co miałem w innych nowszych samochodach (Mondziak, Vectra) - nie wiem jak jest w B6 itd., ale B5 tego nie ma- czyli przy dotknięciu-lekkim wychyleniu (a nie pełnym załączeniu gdy dźwigienka zaskakuje już na swoją ustaloną pozycję) kierunek błyska 3 razy i tyle, jest to wygodne np. przy zmianie pasa bo nie trzeba potem ręcznie wracać do pozycji środkowej (ruch kierownicą jest zbyt mały aby zadziałał automat), a 3-krotne mignięcie wystarczająco informuje innych użytkowników o naszych zamiarach.

Po dłuższych poszukiwaniach okazało się że są (a właściwie to były, bo aktualnie wszystkie z polskiego magazynu są u mnie) fabryczne zestawy doposażenia w 2 wersjach do 98 i od 99 (lift). Przećwiczyliśmy montaż obydwu wersji, więc opis będzie dla obu po kolei, bo zarówno zestawy jak i sposób montażu się różnią.

Najpierw starsza wersja, przedliftowa czyli z dużym prostokątnym wyłącznikiem świateł awaryjnych (to właśnie on jest, że tak powiem "jądrem" montażu). Zestaw dla starszych jest wprawdzie wyposażony w b. dokładną i przejrzystą instrukcję ale może nie wszyscy czają języki, więc opiszę z praktyki. Zestaw wygląda tak:

kb1k.jpg

Jak widać jest instrukcja, odpowiednia gotowa wiązka przewodów ze złączami i kostkami oraz sterownik (w tym małym pudełeczku). Najpierw wydzieramy radio i ramkę ddookoła przełączników aby dostać się do wył. awaryjnych, który też należy wyciągnąć i wypiąć go z jego gniazda-kostki. Następnie należy zgodnie z instrukcją (uwaga instrukcja jest do 2 typów:Golfa IV i Passata B5, oczywiście stosujemy te akapity i rysunki związane z Paskiem, gdyż to akurat to samo co nasze starsze b5 A4) wyciągnąć niektóre piny wraz z kabelkami z orginalnej kostki (5 wyciągamy, 2 zostają, jest opisane, które nr-y i kolory wyciągnąć

kb2x.jpg

Aby to zrobić należy wpierw poluzować z zatrzasków to fioletowe zabezpuieczenie z tyłu kostki a następnie od czoła (czyli tam gdzie był wpięty włącznik awaryjnych), po kolei naciskać dwoma sztywnymi drucikami zatrzaski przy pinie który chcemy wyciągnąć i wtedy ładnie wychodzą. Po wyjęciu wygląda to tak:

kb3v.jpg

Następnie te druty z pinami, które wyjęliśmy z fabrycznej kostki, wpinamy w odpowiednie (opisane w instrukcji) "dziurki" kostki dołączonej do zestawu (odchylamy w niej 2 "klapki" z góry i z dołu i wpięcie pod odpowiednie nr-y odpowiednich kolorów jest naprawdę banalne)-foto:

kb4.jpg

Natomiast w dziurki które zrobiły nam się puste w fabrycznej kostce wkładamy teraz odpowiednie (też opisane w instrukcji) lużne piny z wiązki zestawu. Następnie w gniazdo, które jest na wiązce zestawu wkładamy sterownik , wpinamy z powrotem włącznik awaryjnych na swoje miejsce, sprawdzamy, ma działać. Jeśli nie działa to gdzieś daliśmy d*py. UWAGA cały czas mamy na uwadze i pamiętamy, że te pętle przewodów muszą się potem gdzieś zmieścić i przechodzić jakoś logicznie, żeby nie było, że sobie powkładamy piny do kostek dookoła np. ramki od wyłącznika i beret bo druty będą na wierzchu. Na koniec powinno to wyglądać mniej więcej tak:

kb5a.jpg

Wsuwamy to wszystko jak najgłębiej, żeby się nam radyjko zmieściło, składamy resztę do kupy i już.

Teraz lift (od 99, mały trójkątny wyłącznik awaryjnych)

Tu zestaw jest trochę inny i wymaga cięcia ori kabelków lub dolutowywania (u mnie dolutowane, przy cięciu są dołączone w zestawie odpowiednie łączniki z termoizolacją-te niebieskie rureczki):

kbl1j.jpg

Tu podobnie, żeby wydrzeć wyłącznik awaryjnych drzemy najsamprzód radyjko (czy navi jak kto ma) potem listeweczka zasłaniająca przełączniki i już możemy powoli podważając w 4 rogach wyjąć wyłącznik awaryjnych:

kbl5.jpg

kbl4.jpg

Mając go na wierzchu, albo odizolowujemy kawałki odpowiednich przewodów i potem się tam dolutujemy z "naszymi" przewodami od zestawu albo je przecinamy i połączymy je razem z powrotem dodając odpowiednie przewody zestawu. Niestety tu instrukcja już nie jest tak jasna, gdyż w części dot. orginalnego okablowania wyłącznika awaryjnych, posługuje się nr-ami (typu 49a itp) a nie kolorami drutów czy numeracją na kostce. Więc aby pojaśnić napiszę jak to poszło u mnie i myślę że wszystkie lifty mają takie fabryczne kolory i nry na kostce wył. awaryjnych. Najpierw foto:

kbl2.jpg

Że tak powiem od góry wyłącznika, mamy nr-y nieparzyste i do orginalnych kabli dopinamy następujące kolory z wiązki zestawu: do "3" biało-zielony, do"5" biały, do "7" zielony, do "9" brązowy, natomiast od dołu kostki:

kbl3.jpg

do "2" dopinamy czarno-biały no i to wszystko, tradycyjnie pamiętając aby najpierw przeprowadzić logicznie kable od zestawu dodatkowego czyli wypuścić je od tyłu tą samą dziurą przez którą wychodzą ori kabelki, żeby nie było dookoła ramek otworów. W gniazdo na wiązce wkładamy sterownik z zestawu, wpierdalamy to wszysko głeboko do środka (choć w zestawie nawet jest trytytka dla estetów żeby umocować), składamy do kupy i spokój. Nie trzeba walić się z odpinaniem akumulatora przy tej robocie, nawet radio u mnie chodziło w czasie roboty bo sobie wisiało na drutach. Mam nadzieję, że w miarę łopatologicznie wyjaśniłem. Zestaw do nabycia u mnie, 190,- brutto plus wysyłka (wiadomo Rzeszów i okolice jakoś dostarczę a trasę do Kraka też robię raz w tygodniu, więc free). Acha , uwaga do lifta jest ostatnia sztuka w PL, do starszych mam kilka, jak się skończą spróbuję ściągnąć (o ile są, bo to jest już nieprodukowane) z DE ale min. 3 sztuki po zaliczkach, bo mam już różne ciekawe doświadczenia z zamawiającymi, wprawdzie 2 stówy nie pieniądze ale... Miłej zabawy.

Opublikowano

W B6 tak wlasnie jest :)

Super :good:

Opublikowano

kolego ile ten zestawik kosztowal :gwizdanie:

Opublikowano

bajer :kox: ja wlaśnie chce przejść na tryb pojedyńczy :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

Cenę podałem w opisie: 190,- brutto plus wysyłka - Cena jest ceną z ASO nic nie dorzuciłem choć jestem monopolistą jeśli chodzi o te zestawy :decayed: , a to i tak już końcówka, prawdopodobnie (choć też jest problem z dostępnością) uda mi się jeszcze kilka sztuk złożyć "luzem" ale... sam sterownik kosztuje 175,- wiązka 45,- no i instrukcje bym skserował lub skan.

Opublikowano

a może da się coś takiego samemu zrobić??? moze wstaw schemat tego chyba 'przekaźnika" jeśli nie koliduje to z tym ze miał byś na tym nie zarobić czy coś w tym stylu to.. przepraszam

Opublikowano

ja wlaśnie chce przejść na tryb pojedyńczy :rolleyes:

no to było jedna z pierwszych myśli jakie miałem po kupieniu B6...

Opublikowano
  • Autor

a może da się coś takiego samemu zrobić??? moze wstaw schemat tego chyba 'przekaźnika" jeśli nie koliduje to z tym ze miał byś na tym nie zarobić czy coś w tym stylu to.. przepraszam

a skąd mam wziąść ten schemat?[br]Dopisany: 31 Lipiec 2009, 23:16_________________________________________________W instrukcji są tylko schematy blokowe-montażowe:

a003c.jpg

Opublikowano

z tego co widać na zdjęciach wygląda to jak jakiś przekaźnik jesli byś zdjąl obudowę ( jesli to oczywiście możesz zrobić i chcesz) i cyknął zdjęcie może mozna bylo by takie coś zrobić na tej podstawie :mysli:

Opublikowano
  • Autor

No raczej nie potrafię tego zrobić "bezśladowo" a nie chcę żeby ktoś z nabywców stracił gwarancję...

Opublikowano

Jak to dokładnie działa?

Lekko naciskasz lewy lub prawy kierunek aby nie zaskoczył mchanizm i mryga 3 razy, tak ?

A jak jest z awaryjnymi?

Jak wciśniesz to też 3 razy miga?

Możesz dokładniejszy skan wrzucić ?

Opublikowano

jak tylko 'migniesz' kierunkiem to kierunek mrugnie 3x - nie trzeba trzymac, awaryjne działaja normalnie. Zakłada sie to w przycisk od awaryjnych, bo tam jest przerywacz

Opublikowano
  • Autor

dokładnie tak jak kolega opisał, wsiądź w jakieś b6 (tam to już jest fabrycznie), czy inną markę nowszego rocznika to od razu załapiesz o co chodzi, naturalnie wszystkie dotychczasowe funkcje są zachowane (awaryjne, normalne miganie po pełnym załączeniu, pozycyjne z jednej strony-przy włączonym kierunku bez zapłonu, sygnalizacja spalonej żarówki kierunku itd) Skan tego schematu blokowego z nr-ami drutów?

Opublikowano

Moglibyscie podac part no sterownika i wtyczki z przewodami?

Dolozyl bym sobie to do mojej A6 C5. Podpasuje mi wersja poliftowa...

Opublikowano

komfortblinker zakupiony od kolegi rtocki i zamontowany ... dziala jak nalezy :evil:

p.s strasznie ciezko wychodzi ten wylacznik awaryjnych.

Opublikowano

komfortblinker zakupiony od kolegi rtocki i zamontowany ... dziala jak nalezy :evil:

p.s strasznie ciezko wychodzi ten wylacznik awaryjnych.

nie chciałbym być natrętny ale jak sobie kupiłeś to zrób zdjęcia tego ustrojstwa w środku może to da sie powielić bo wygląda jak zwykły przekaźnik(jesli to nie problem)
Opublikowano

Skoro nic na nich nie zarabiasz a jesteś monopolistą to proponuję abyś opracował schemat który będziesz sprzedawal. Ty na tym zarobisz i reszta będzie szczęśliwa bo 170zł za takie g... to w życiu bym nie dał.

Opublikowano
  • Autor

Kolego sprzedaję oficjalnie nowe części z ASO, jak sobie wyobrażasz, że dla Twojego widzimisię rozpieprzę obudowę tego sterownika żeby zrobić fotki tego co jest w środku? (utrata gwarancji!) i co zlepię go sobie czy może sprzedam komuś w takim stanie? (bo a nuż nie będzie potrzebował gwarancji). Nie napisałem ze nie zarabiam, tą część akurat sprzedaję bez rabatu (8% jest opis na dole każdego mojego postu), który forumowicze mają u mnie na inne ori części VAG. Jeśli uważasz, że sprzedaż schematu jest doskonałym biznesem, nie widzę przeszkód: zainwestuj te 190,-zł i możesz sobie go rozebrać na kawałeczki i rozpracować następnie oferując schemat lub wyroby własnej produkcji. pozdr.

Opublikowano

Zajebiaszczy temat. musze kupić[br]Dopisany: 12 Sierpień 2009, 16:06_________________________________________________Możesz podać numer częsci do B5 po lifcie?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W temacie wywiązała się ciekawa dyskusja na temat wyrezania osobnego modułu - dla zainteresowanych link:

http://www.a4-klub.pl/smf/odp_all_b5_razanie_modulu_doswietlania_zakretow_i_komfortowych_kierunkow-t96111.0.html

Jestem ciekawy czy A6 1998-2004 nie miał czegoś takiego w standardzie - było by o tyle łatwo że przycisk awaryjnych jest identyczny jak w A4 99-01 i może układ byłby tańszy niż zestaw z tematu.