_West_ Opublikowano 25 Września 2009 Opublikowano 25 Września 2009 do tematu http://allegro.pl/item747829027_hit_komfortowy_kierunkowskaz_golf_iv_bora_passat.html
jarek3251 Opublikowano 26 Września 2009 Opublikowano 26 Września 2009 do tematu http://allegro.pl/item747829027_hit_komfortowy_kierunkowskaz_golf_iv_bora_passat.html wygląda to jak troche bardziej "skomplikowany" przekażnik a tyle kasy za niego trzeba dac
Requan Opublikowano 1 Października 2009 Opublikowano 1 Października 2009 wygląda to jak troche bardziej "skomplikowany" przekażnik a tyle kasy za niego trzeba dac Raczej nie. Jest to najprawdopodobniej przekaznik czasowy.Czyli inaczej przekaznik z kondensatorem ktory podtrzymuje jego zatrzasniecie przez okreslony czas. Po musnieciu kierunkowskazow podane jest na niego napiecie (laduje sie kondensator) i mimo ze manetka wroci na swoje miejsce to przerywacz dalej jest zasilany przez jakis czas (3x kierunek) po czym sie wylacza (kiedy kondesator sie rozladuje) Dla zainteresowanych znalazlem schemat takiego przekaznika czasowego: Teraz tylko trzeba znalesc schemat podlaczenia przerywacza i zasilic go przez tez przekaznik.
karbonek Opublikowano 1 Października 2009 Opublikowano 1 Października 2009 Tylko że przez takie coś nie masz gwarancji, że 3 razy mignie, jeżeli będziesz miał spaloną żarówkę to będzie migał tyle samo czasu. Nie wspomnę już o pojemności kondensatora gdy jest zimno lub ciepło w kabinie, czasem może podtrzymywać dłużej a czasem krócej.
Requan Opublikowano 1 Października 2009 Opublikowano 1 Października 2009 Sorry, co ma do tego zarowka ktora jest w zupelnie innym obwodzie? Jeszcze raz: obwod czasowy steruje przekaznikiem (a dokladniej cewka przekaznika!!!!) - I obwod ,a ten pod wplywem pola magnetyczneg zalacza przez styki napiecie na przerywaczu -II obwod, ktory zasila zarowki. Jak zarowka mam wplynac na rozladowanie sie kondesatora???? Co do kondensatora to wiadomo nie stosuje sie zwyklego elektrolita. Tak czy tak to sa tylko rozwazania teoretyczne i nalezaloby to przetestowac. Poza tym musialbym dorwac schemat podlaczenia kierunkow zeby moc potwierdzic czy moje zalozenia sa sluszne. Wczoraj jeszcze troche nad tym myslalem i doszedlem do wniosku ze to moje rozwiazanie ma duza wade: jak przelaczymy na stale kierunek i wrocimy to kierunkowskazy wylacza sie tez po pewnym czasie. Aby wykrywac czy manetka zostala musnieta czy przelaczona na dluzej trzeba by bylo zliczac czas. Najlepiej by bylo to zrobic na jakim malym mikrokontrolerze(prosty program): jak manetka zalaczona do 1s to wtedy zalaczy opoznienie, a jak powyzej to nie. Ci ktorzy maja ten modul prosze niech sprawdza czy jak odchyla manetke na np 3 s to czy modul sie zalaczy czy nie. Wtedy bedzie wszystko jasne
karbonek Opublikowano 2 Października 2009 Opublikowano 2 Października 2009 Żarówka ma to do tego (gdybys przeczytał ze zrozumieniem to co napisałem) że podczas spalenia żarówki przerywacz generuje szybszy impuls, jeżeli byś chciał tym układem odmierzać 3 mignięcia to się nie da bo to czasówka jest...
Requan Opublikowano 2 Października 2009 Opublikowano 2 Października 2009 karbonek: Powiem tylko tyle: nie wiem co piles, ale ja tego nie chce. Nie chce mi sie ciagnac bezsensownej dyskusji
kori Opublikowano 2 Października 2009 Opublikowano 2 Października 2009 Panowie dajcie na luz. Temat jest blisko aby takie rozwiązanie było ekonomiczne dla wszystkich. Requan, schemat prosty i możliwy do wykonania DIY, z tym mikro kontrolerem to już inny świat jak dla mnie, moze udało by się to zastąpic jakimś przekażnikiem, ale to jak powiedziałeś zależy już od manetki. Karbonek, że tak zapytam ile Ty zamierzasz jeżdzic z tą spaloną żarówką ?
karbonek Opublikowano 3 Października 2009 Opublikowano 3 Października 2009 To był przykład... Każdy samochód ma różną częstotliwość i długość okresu błysku więc rozwiązania uniwersalnego na tym układzie się nie zrobi.
Demo Opublikowano 3 Października 2009 Opublikowano 3 Października 2009 To był przykład... Każdy samochód ma różną częstotliwość i długość okresu błysku więc rozwiązania uniwersalnego na tym układzie się nie zrobi. Kwestia doboru kondensatora, albo montażu trymera i wyregulowania.
ArtJG Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Odgrzeje trochę kotleta. Czy już wiadomo jaki jest nr tego przekaźnika komfortowych kierunkowskazów ? I dlaczego założyciel tego tematu, czyli "rtocki" nie podał tego numeru ? Czyżby obawiał się ,że utraci prym "monopolisty"
diabloo28 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Opublikowano 14 Grudnia 2009 mozna to kupic na ebayu koszt to 35 euro troche slono :/
ArtJG Opublikowano 16 Grudnia 2009 Opublikowano 16 Grudnia 2009 mozna to kupic na ebayu koszt to 35 euro troche slono :/ Kolego możesz podać jakiegoś linka ? będę wdzięczny.
boseron Opublikowano 18 Grudnia 2009 Opublikowano 18 Grudnia 2009 rtocki chciał pomóc a tu odrazu ze monopolista , nie pasuje cena to polecam adamam słodowego moze coś poradzi.....
ArtJG Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 rtocki chciał pomóc a tu odrazu ze monopolista , nie pasuje cena to polecam adamam słodowego moze coś poradzi..... Kolego twoja wypowiedź nic nie wnosi do tematu. Jeśli w przyszłości masz udzielać takich komentarzy to lepiej nic nie mów Zaoszczędzisz wszystkim czytania twojego spamu.
Michał Opublikowano 20 Grudnia 2009 Opublikowano 20 Grudnia 2009 rtocki chciał pomóc a tu odrazu ze monopolista , nie pasuje cena to polecam adamam słodowego moze coś poradzi..... Kolego twoja wypowiedź nic nie wnosi do tematu. Jeśli w przyszłości masz udzielać takich komentarzy to lepiej nic nie mów Zaoszczędzisz wszystkim czytania twojego spamu. Natomiast Twoja jak najbardziej wnosi... rtocki udostępnił na forum swoje namiary więc w czym problem? Napisz do niego maila albo zadzwoń i zapytaj.
ArtJG Opublikowano 22 Grudnia 2009 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Natomiast Twoja jak najbardziej wnosi... Pozostawię to bez komentarza, bo to nie chat na "onecie" rtocki udostępnił na forum swoje namiary więc w czym problem? Napisz do niego maila albo zadzwoń i zapytaj. Nie po to ktoś założył to forum aby teraz prowadzić dyskusje na PW lub przez telefon. I jeszcze jedno w kwestii formalnej, forum jest po to aby sobie pomagać BEZINTERESOWNIE a nie po to aby szukać klientów
boseron Opublikowano 22 Grudnia 2009 Opublikowano 22 Grudnia 2009 jasne ze mozna sobie pomagać i po to jest to forum ale jezeli macie wszystko wyłożone na tacy z opisem instalacji to po co doszukiwac sie dziury w całym , rtocki chciał pomóc a został potraktowany według mnie nie w porządku.... ArtJG jezeli chcesz szczegółowych informacji to po to masz PW michal_s87 rtocki współczuje
Michał Opublikowano 22 Grudnia 2009 Opublikowano 22 Grudnia 2009 Natomiast Twoja jak najbardziej wnosi... Pozostawię to bez komentarza, bo to nie chat na "onecie" rtocki udostępnił na forum swoje namiary więc w czym problem? Napisz do niego maila albo zadzwoń i zapytaj. Nie po to ktoś założył to forum aby teraz prowadzić dyskusje na PW lub przez telefon. I jeszcze jedno w kwestii formalnej, forum jest po to aby sobie pomagać BEZINTERESOWNIE a nie po to aby szukać klientów Wiesz, stwarzasz sobie sztuczne problemy wg mnie... Gdyby nie Robert nawet byśmy nie wiedzieli że taki moduł istnieje, a o to czemu nie podał nr katalogowego możesz zapytać prywatnie. A jeśli uważasz że chciał być monopolistą to BEZINTERESOWNIE podam Ci link do podobnego modułu... http://www.a4-klub.pl/smf/all_modul_komfortowych_kierunkowskazow_i_doswietlenia_zakretu-t99411.0.html Koniec OT
Rekomendowane odpowiedzi