Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Czujniki cofania - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam - od jakiegoś czasu zaczęły mi wariować czujniki cofania , a mianowicie po włączeniu wstecznego biegi jest długi sygnał ,kiedys był on krótszy po chwili przestaje piszczeć i jakbym się zbliżał do przeszkody to wcale już nie ma sygnału , czy może miał ktos podobny problem - pozdrawiam :wallbash:

Opublikowano

z tego co kojarze to dlugi sygnal oznacza jakies uszkodzenie w ukladzie.

bez podpiecia VAGa nikt Ci nie pomoze . tak zobaczysz najprawdopodobniej nawet ktory element sie posypal. mozliwe ze czujnik padl. ale chyba nie chcesz wymieniac wszystkich w ciemno?

Opublikowano

witam - a w jaki sposób mozna jej sprawdzić , podłączyłem VAG i elektronika silnika ale nie pokazuje żadnego błedu - pozdrawiam

Opublikowano

Bardzo prosto !!!! przykładasz oczywiście na wstecznym na postoju ,ucho do kazdego czujnika.Jeśli cyka /wysyła promienie/

to ten czujnik jest sprawny a jeśli jest cisza jest uszkodzony :)

Proste

Opublikowano

z tego co kojarze to dlugi sygnal oznacza jakies uszkodzenie w ukladzie.

bez podpiecia VAGa nikt Ci nie pomoze . tak zobaczysz najprawdopodobniej nawet ktory element sie posypal. mozliwe ze czujnik padl. ale chyba nie chcesz wymieniac wszystkich w ciemno?

nie pokaże :(

[br]Dopisany: 05 Sierpień 2009, 08:36_________________________________________________

Bardzo prosto !!!! przykładasz oczywiście na wstecznym na postoju ,ucho do kazdego czujnika.Jeśli cyka /wysyła promienie/

to ten czujnik jest sprawny a jeśli jest cisza jest uszkodzony :)

Proste

zgadza się :wink4: kolega się uczy

Opublikowano

witam - no rzeczywiście jest takjakkoledzy radzą na słuch , wszystkie cykają oprócz jedengo , jest to ostatni od lewej strony , jakgo puknę pięścią to raz piszczy sygnał a raz nie , możę tylko coś się w kostce wypięło, co radzicie , czy jest mozliwość naprawy go czy mozna dokupić na sztuki go, aha takjakkolega napisał VAG niestety nie pokazuje żadnego błedu a jest walnięty czujnik - pozdrawiam

Opublikowano

witam - no rzeczywiście jest takjakkoledzy radzą na słuch , wszystkie cykają oprócz jedengo , jest to ostatni od lewej strony , jakgo puknę pięścią to raz piszczy sygnał a raz nie , możę tylko coś się w kostce wypięło, co radzicie , czy jest mozliwość naprawy go czy mozna dokupić na sztuki go, aha takjakkolega napisał VAG niestety nie pokazuje żadnego błedu a jest walnięty czujnik - pozdrawiam

Musisz VAGiem w komfortmodul wejsc zeby pokazal blad. Jezeli tylko ten czujnik do wymiany to moze obejdzie sie bez sciagania zderzaka. W b7 przynjmniej te krancowe mozna przy odrobinie wyczucia i przy sprawnych rekach tak wymienic. Czujnika raczej nie naprawisz. Kup nowy w ASO bo z uzywanym nie ma co sie bawic, jezeli bedziesz mial szczescie to kupisz dobry a jezeli nawet to nie wiesz jak dlugo pochodzi. One lubia sie psuc. Cena jednego czujnika to ok. 250zl do tego musisz go polakierowac przed wsadzeniem w zderzak.

Opublikowano

Kolego ceny za czujniki w aso zaczynają sie od 300 zł :wallbash: na allegro z samochodów powypadkowych masz za 30-40 zł szt. Nie zawsze cykanie oznacza że czujniki jest sprawny. U mnie po wypadku wszystkie 4 cykały, a tylko 2 mierzy prawidłowo odległość. Warto sprawdzić czy pozostałe czujniki są w 100% sprawne.

Opublikowano

W B5 na vagu pokazywało który jest uszkodzony :good: to w b6 tym bardziej będzie :wink4: Ja zakupiłem uzywke za 60zł. Sprawdź sobie tylko numer po vin i szukaj uzywek, u mnie obeszło sie bez zdejmowania zderzaka :naughty:

Opublikowano

witam - a więc sprawdzając Vag , w module komfortu pokazało nastepujące błędy :

01370

01559

01560

01333 - tego błędu nie mozna niestety skasować

01561

01562

oprócz tego jednego który opisałem skaskowały się reszta , czyli jakby był któryś czujnik walnięty to powinien pozostać błąd czujnika a ten który pozostał to chyba nie jest od czujnika - pozdrawiam

Opublikowano

Zaden z tych bledow nie ma nic wspolnego z czujnikami cofania.

Najwidoczniej masz tu problem z centralnym zamkiem.

01370- Alarm monitorowanie wnetrza

01559- Drzwi kierowcy

01560- Drzwi pasazera/przod

01333- Modul zamka tylne lewe drzwi-J388 tego bledu nie mozna niestety skasowac

01561- Drzwi lewy tyl

Autoscan robiles?

Zle ci doradzilem. PDC nie jest w komforcie tylko w elektronik 1-> pozycja 76

vcdsstgauswahl5.jpg

Opublikowano

Zaden z tych bledow nie ma nic wspolnego z czujnikami cofania.

Najwidoczniej masz tu problem z centralnym zamkiem.

01370- Alarm monitorowanie wnetrza

01559- Drzwi kierowcy

01560- Drzwi pasazera/przod

01333- Modul zamka tylne lewe drzwi-J388 tego bledu nie mozna niestety skasowac

01561- Drzwi lewy tyl

Autoscan robiles?

Zle ci doradzilem. PDC nie jest w komforcie tylko w elektronik 1-> pozycja 76

vcdsstgauswahl5.jpg

witam - a jaka to jest wersja VAG , bo nie wiemczy mój interfrejs to obsługuje , posiadam VAG - OBD k+l line interface - pozdrawiam :kwasny:

Opublikowano

Nie wiem dokladnie jaka to wersja ale przypuszczam, ze to jedna z ostatnich (VCDS MFT 805.4 DE)

To co wkleilem jest tylkodo celow demonstracyjnych jak wyglada VCDS z tej strony http://www.vag-com.de/demo/VCDS_stg_auswahl_5.html

Opublikowano

Cena w ASO 320zł , po moim rabacie 230zł.Kupiłem używkę i był zepsuty.Znalazłem w końcu na allegro nówkę sztukę za 130zł.Kupiłem i wszystko działa :good:

Opublikowano

witam - w VAG-COM 208.1 PL jest też ta funkcja którą pokazałeś , jutro idę zaraz sprawdzić i opiszę co pokazuje - pozdrawiam