Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Zabezpieczenie przed kradzieżą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.;czy ukryte odcięcie czujnika położenia wału nie uszkodzi coś w instalacji elektrycznej przed odpaleniem.Zamierzam odciąć jeden z przewodów

Z góry dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam Sylwek

Opublikowano

Jeśli nie zrobisz zwarcia i zrobisz to starannie to nie ma minusów.

Opublikowano

brak sygnału z czujnika halla tylko utrudni odpalenie silnika ale wciąż będzie to możliwe.

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie.Może ktoś ma dobry pomysł jak zabezpieczyć auto przed złodziejem z ukrytym wyłącznikiem.Wszelkie pomysły na numer gg

Z góry dziękuję za odpowiedz.

Opublikowano

brak sygnału z czujnika halla tylko utrudni odpalenie silnika ale wciąż będzie to możliwe.

Ale kolega pisze raczej o czujniku położenia wału korbowego.

Nie wspominając, że nie posiada czujnika na wałku rozrządu wcale. :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

chodzi mi o dobre zabezpieczenie nie koniecznie o czujnik położenia wału

Opublikowano

Ja mam założony wyłącznik na rozrusznik. Jeśli go nie przełączę to po przekręceniu kluczyka nie dzieje się nic.

Opublikowano

Piszcie piszcie Panowie, a "fachmani" również czytają te fora :gwizdanie:

Opublikowano

Takie rzeczy jak odcinanie rozruszników, pomp paliwowych, wtryskowych, immo nie ma sensu. To już jest dawno, dawno wynaleziony sposób na obejście i nie ważne gdzie odetniesz i jak uruchomisz silnik.

Jaki obwód odciąć?? Załóż coś takiego na przewód od paliwa (tak żebyś sam nie miał łatwego dojścia):

http://www.stig.pl/produkty.php?id_produktu=128&id=290

I tym zaworkiem dopiero steruj.

Opublikowano

Ja mam założony wyłącznik na rozrusznik. Jeśli go nie przełączę to po przekręceniu kluczyka nie dzieje się nic.

Piszcie piszcie Panowie, a "fachmani" również czytają te fora :gwizdanie:

Dokładnie tak. :kwasny:

P.S. Każdy sposób jest dobry pod warunkiem, że nikt go nie zna poza właścicielem samochodu... :good:[br]Dopisany: 24 Sierpień 2009, 13:04_________________________________________________A najlepiej kilka sposobów poza fabrycznymi. :cool1:

Opublikowano

A może blokada skrzyni biegów ?

Chociaż, jak mają skubnąć auto, to i lawetę podstawią.

Opublikowano

Tylko że nawet wtedy albo ją zerwą, albo kilku silnorękich będzie auto po kawałeczku przenosić :gwizdanie: z blokadą nie przełączysz na luz. A lawetą po nasze klamoty już się nie podjeżdża :wink4:

Opublikowano

Tylko że nawet wtedy albo ją zerwą, albo kilku silnorękich będzie auto po kawałeczku przenosić :gwizdanie: z blokadą nie przełączysz na luz. A lawetą po nasze klamoty już się nie podjeżdża :wink4:

...a nawet jak podjada,to parkowac w takim miejscu-zeby sie tam laweta nie zmiescil... :wink4: w zakamarkach,lub pomiedzy autami... :gwizdanie:
Opublikowano

No i z benzyniaków zawsze można wykręcić świece, a z TDIków np: przepływki :polew:

Opublikowano

Takie rzeczy jak odcinanie rozruszników, pomp paliwowych, wtryskowych, immo nie ma sensu. To już jest dawno, dawno wynaleziony sposób na obejście i nie ważne gdzie odetniesz i jak uruchomisz silnik.

Czy Ty wiesz o czym piszesz?

Opublikowano

Tak już pisałem nawet jak to zrobić, ale mnie ochrzanił moderator i usunął wątek, więc tym razem nie będę mówił co i jak żeby udowodnić moją wiedzę.

Opublikowano

Witam.;czy ukryte odcięcie czujnika położenia wału nie uszkodzi coś w instalacji elektrycznej przed odpaleniem.Zamierzam odciąć jeden z przewodów

Z góry dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam Sylwek

Jeżeli chodzi o silniki TDI (m.in. 1Z, AFN), to wystarczy przeczytać ten dokument http://vwclub.org.ua/doc/engine/gen/tdi-tech.pdf a zrozumiecie, które czujniki są krytyczne dla ECU.

I żadna to tajemna wiedza, a "fachmani" już dawno to wiedzą:

- G149 Czujnik kontroli poślizgu zmiana pozycji tłoka (Modulating Piston Movement Sensor) - jego odcięcie praktycznie unieruchamia silnik, ECU nie przewiduje procedury awaryjnej dla tego elementu.

- G28 Czujnik obrotów silnika (Engine Speed Sensor) i G80 Czujnik skoku iglicy (Needle Lift Sensor) - jednoczesne odcięcie obu czujników także unieruchamia silnik. W przypadku odcięcia jedynie czujnika G28, ECU włącza tryb awaryjny i wylicza obroty z czujnika G80, dlatego dopiero odcięcie obu czujników unieruchamia silnik.

Jeżeli zastosujemy jedno lub oba z powyższych zabezpieczeń, to nawet próba kradzieży polegająca na podmianie ECU będzie nieskuteczna, bo niesłyszałem o takiej modyfikacji oryginalnego firmware'u ECU, która wystartowałaby silnik bez sygnału z powyższych czujników.

Inna sprawa, to takie zamontowanie odcięcia, by złodziej myślał, że przewód jest oryginalny...

Pozdrawiam.

Tomek.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A może blokada skrzyni biegów ?

Chociaż, jak mają skubnąć auto, to i lawetę podstawią.

Tez sie łudzę ze po auta za nizej niz 50k to lawetą nie podjezdzaja ale blokada skrzyni zawsze dobra rzecz, najlepiej łączyc zabezpieczenia mechaniczne z elektronicznymi

Opublikowano

Nadzieja to podstawa, ale pozbawię Cię złudzeń.

Dziś zdjąłem zderzak i lampę w ramach sprawdzania co boli moje auto. W robocie wypadła mi kilkugodzinna przerwa, więc zdjęte graty zapakowałem do bagażnika. Auto zamknąłem i tak zostało na parkingu przed blokiem. Od czasu do czasu rzucałem okiem na parking. Po mniej więcej 2 godzinach, autem zainteresowały się dzieciaki i kilku przechodniów... Strach pomyśleć, co zastałbym rano, gdybym popołudniu nie poskładał wszystkiego. :rant:

Opublikowano

autem zainteresowały się dzieciaki i kilku przechodniów... Strach pomyśleć, co zastałbym rano, gdybym popołudniu nie poskładał wszystkiego

probowali otworzyc?bo nie rozumiem,co masz na mysli mowiac -"interesowali"...