Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

i tak dalej... ?

Dokładnie tak :wink4:

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dzieki za pomoc, zrobilem wstepna rozpiske ale pozostalo kilka pytan.

Kostka niebieska z nowego licznika:

pin 22 - Niedobór płynu chłodniczego podłączam pod 20 pin w niebieskiej kostce (poziom plynu chlodniczego)?

pin 23 - Zacisk 30 podłączam pod pin 9 z zóltej kostki (Zacisk 30), ale pozostaje mi jeszcze pin 10 (rowniez Zacisk 30)

pin 24 - Zacisk 31 (masa obciazajaca) pod ktory pin to wpiąć??

pin 25 - Przewód "K" (pod co to wpiac?)

piny 31 oraz 32 - nie podlaczam?

Kostka zielona z nowego licznika

pin 2 - Transpoder 1,

pin 5 - Przewód "W",

pin 6 - Klapa tylna,

pin 11 - Komunikat o czasie postoju,

pin 12 - Wyłączenie klimy,

pin 15 - Światłą obrysowe,

pin 17 - Transponder 2,

powyzszych pinów nigdzie nie podpinać?

Prosze o pomoc :hi:

Opublikowano

panowie na pinie 13 w kostce niebieskiej, (kontrolka świec żarowych) pojawia się masa czy 12+ ???

potrzebuję sygnał masowy po przekręceniu kluczyka na chwile.

Opublikowano

W liczniku 2000r żeby sprawdzić na stole podpinam :

1,23 pod +

7 i 9 pod -

aby vag-com podpiąc na stole to do kabla pod OBD 2 wpinam sie w zielona wtyczke w linie K

Dobrze kminie?? :gwizdanie:

Opublikowano

Witam ponownie

Licznik podlaczony, w sumie dziala :)

Brakuje mi tylko podlaczenia jednej wtyczki:

"Przewód K" - W starej kostce nie miałem takiego kabelka, może ktoś poradzić jak poprawidzić na nowo taki kabel i gdzie go wpiąć?

Opublikowano

1,23 pod +

7 i 9 pod -

aby vag-com podpiąc na stole to do kabla pod OBD 2 wpinam sie w zielona wtyczke w linie K

z jakiego koloru wtyczki

Opublikowano

1,23 pod +

7 i 9 pod -

z jakiego koloru wtyczki

niebieska

linia K z zielonej pin 28 jak dobrze pamietam

Opublikowano

panowie trzeba wymieniac transpondery w kluczykach po zmianie licznika na fis? czy wystarczy przekodowac?

Opublikowano

panowie trzeba wymieniac transpondery w kluczykach po zmianie licznika na fis? czy wystarczy przekodowac?

Przekodować :)
Opublikowano

Witam :hi:

Zmienilem niedawno licznik z bez fisa do fisa. I mam problem bo nie moge sie polaczyc z licznikiem, raz sie udalo ale zerwalo polaczenie i juz nie moge sie polaczyc :angry: . I jezdze z milami ( ANGLIK ) i nie moge przekodowac :disgust: . Jest jakis sposob aby zmienic bez vag-a ? albo jak sie podlaczyc do niego ? :blink:

Druga sprawa ze swieci caly czas airbag - blad 1025, kontrolka airbag-u. Skasowanie nic nie daje. Spotkal sie ktos z takim problemem ? Z gory dzieki za odpowiedzi albo rozne odniesienia :naughty:

Opublikowano

Śledzę ten wątek od pewnego czasu ale stron jest tyle że nie sztuka ogarnąć :). Zauważyłem jednak że nagminnie pojawia się problem z wskaźnikiem temperatury oleju i jego podłączeniem.

W sklepie www.fmic.pl znalazłem coś takiego --> http://fmic.pl/product.php?id_product=132. Skoro tu jest cały zestaw montażowy i wszystko elegancko się podłącza to czemu jest problem w oryginalnym liczniku ??

Opublikowano

Śledzę ten wątek od pewnego czasu ale stron jest tyle że nie sztuka ogarnąć :). Zauważyłem jednak że nagminnie pojawia się problem z wskaźnikiem temperatury oleju i jego podłączeniem.

W sklepie www.fmic.pl znalazłem coś takiego --> http://fmic.pl/product.php?id_product=132. Skoro tu jest cały zestaw montażowy i wszystko elegancko się podłącza to czemu jest problem w oryginalnym liczniku ??

Problemu w działaniu to tu chyba niema żadnego tylko "ludzie go stwarzają". Jeżeli mamy licznik przed liftowy to dajemy czujnik rezystancyjny (termistor) w podstawie filtra oleju i podłączamy jeden przewód, jeżeli poliftowy (białe podświetlanie) to trzeba mieć czujnik temperatury i poziomu oleju w misce i mamy tu do podłączenia trzy przewody. W żadnej innej konfiguracji to nie będzie działać. Ponadto wskaźnik oleju w liczniku przedliftowym nie jest diagnozowalny Vagiem, czyli nie sprawdzimy go testem wskazówek i w przypadku uszkodzenia bądź przerwy w obwodzie nie będzie żadnego błędu.

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze rozumiem tą kwestię: czujnik rezystancyjny w podstawie filtra oleju. Może to zabrzmi banalnie ale czy będzie on wymagał przy każdej zmianie filtra przekładania czy coś w tym stylu ?? A druga rzecz gdzie można nabyć takowy ? Licznik przedliftowy dodam.

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze rozumiem tą kwestię: czujnik rezystancyjny w podstawie filtra oleju. Może to zabrzmi banalnie ale czy będzie on wymagał przy każdej zmianie filtra przekładania czy coś w tym stylu ?? A druga rzecz gdzie można nabyć takowy ?

Nie przy wymianie filtra nie trzeba nic ruszać, dokładniej to jest on obok czujnika ciśnienia oleju i myślę ze w większości motoryzacyjnych da rade kupić ewentualnie ASO lub intercars. Możliwe też że nawet gdy masz zegary bez wskaźnika to czujnik już jest zamontowany ja tak miałem u siebie

a tak wygląda

e234.jpg

Opublikowano

Po stokroć dzięki :notworthy::good:

Opublikowano

taki czujnik mozna tez wkrecic w glowice , od strony grodzi jest zaslepka w afn, w niektorych 1z tam byl wlasnie ten czujnik.

Opublikowano

Ma ktoś może zdjęcie podglądowe z Etki z tym miejscem ??

Opublikowano

1deb33eeb266701e.jpg

chyba o to chodzi. Ten czujnik to numer 16, a 9 to śruba zaślepiająca jak nie ma czujnika :wink4:

Opublikowano

1,23 pod +

7 i 9 pod -

z jakiego koloru wtyczki

niebieska

linia K z zielonej pin 28 jak dobrze pamietam

czyli dobrze myśle ja wyzej napisałem??

Opublikowano

jeżeli poliftowy (białe podświetlanie) to trzeba mieć czujnik temperatury i poziomu oleju w misce i mamy tu do podłączenia trzy przewody. W żadnej innej konfiguracji to nie będzie działać.

Da radę to przeskoczyć w łatwy sposób :) Myślałem o tym od dawna, ale nigdy nei było czasu, abym to sprawdził, ale inny użytkownik mnie w tym utwierdził i jestem w trakcie takiego zabiegu, a dokładnie wlutowania "silniczka" wskaźnika temp. oleju ze starszych zegarów i działa jak należy :wink4:[br]Dopisany: 08 Luty 2012, 22:15_________________________________________________Tylko trzeba dokładać dwa zewnętrzne przewody, ale jakoś nie widzę w tym problemu :)