Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzieki wielkie za szybką odpowiedz i mega prezentacje :-) u mnie najprawdopodobniej kabel jest za słaby i łąpie mase od elementów które dotyka.... :-/

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

dzieki wielkie za szybką odpowiedz i mega prezentacje :-) u mnie najprawdopodobniej kabel jest za słaby i łąpie mase od elementów które dotyka.... :-/

pociagnij nowy :good:

Opublikowano

nie wiecie jaki silniczek spryskiwaczy kupic zeby na FISie pojawiał się informacje o niskim poziomie...??

nr ori 4A0 955 651A / 4A0955651B ?

Opublikowano

to nie jest zalezne od silniczka,tylko czujnik

Opublikowano

FIS z modelu 96 założony do 95, wszystko już działa za wyjątkiem temp. oleju i poziomu płynu w spryskiwaczu:

fis.jpg

Do skończenia :

1. Czujnik poziomy płynu w spryskiwaczy jest montowany w pompce:

nr ori : 4A0 955 651 A

tak to wygląda :

107-282.JPG

2. Temp. oleju, czujnik jest oki tylko coś się dzieje z licznikiem ( temp. sie podnosi do 90st a potem nagle robi się ponad 180 na maxa... sądze ze cos w licznku.... wiec moze minusa tak jak jest pociagac z czujnika a plusa po kluczyku zrobic nowego ...czyli rzeźba licznika...?)

nr ori czujnika: 049 919 563 B

taki czujnik:

854618868

Opublikowano

Zaraz zaraz jeżeli dobrze rozumie to po ci ci plus po stacyjce, jak ty to podłaczyłeś?

Opublikowano

czujnik ORI wkrecony w obudowę filtra oleju tam gdzie wg etki ma być -----> kabelkiem podciągnety sygnał do licznika do kostki 4 pinowej zgodnie z rozpiską tegoż licznika. Czyli wszytko powinno działać.....

a w pewnym momencie wywala max na skali i nie ma 180 tylko poza tak jak by do licznika temp. poszło napięcie 12V , stąd moje pomysły zeby wydzielić/ odłączyć plusa tego co idzie z całych liczników i zrobić sam plus do malutkiego licznika temp. oleju.... (tak myśle ale może ktoś ma inne bardziej prof. rozwiazania lub wie co to może się dziać).

Opublikowano

W momencie gdy pokazuje max to raczej wskaźnik dostaje pełną mase, możesz też zamiast czujnika wpiąć potencjometr i zobaczyć jak wtedy się będzie zachowywał może zegary są uszkodzone.

Opublikowano

FIS z modelu 96 założony do 95, wszystko już działa za wyjątkiem temp. oleju i poziomu płynu w spryskiwaczu:

fis.jpg

Do skończenia :

1. Czujnik poziomy płynu w spryskiwaczy jest montowany w pompce:

nr ori : 4A0 955 651 A

tak to wygląda :

107-282.JPG

2. Temp. oleju, czujnik jest oki tylko coś się dzieje z licznikiem ( temp. sie podnosi do 90st a potem nagle robi się ponad 180 na maxa... sądze ze cos w licznku.... wiec moze minusa tak jak jest pociagac z czujnika a plusa po kluczyku zrobic nowego ...czyli rzeźba licznika...?)

nr ori czujnika: 049 919 563 B

taki czujnik:

854618868

mam te czesci u siebie, jak nie masz zbiorniczka pod czujnik to bedzie duuuzo rezania zeby ta pompke wpasowac :good:

PS wymien sobie od razu podswietlenie na biale :good:

Opublikowano

wszyscy chcą zmieniać licznik bez FIS na licznik z FIS. i nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Ja mam już licznik z pełnym FIS, ale powoli padają piksele. Tak się trafiło, że mam dostęp do licznika z a6 2000/2001 też z pełnym FIS różni się od mojego tym, że ma białe podświetlenie i cyfrowy zegarek. Ja mam czerwone podświetlenie i analogowy zegarek. Teraz pytanie:

Da radę wymieć mój licznik na ten z a6??

Co muszę zrobić??

u mnie nie powinno być problemu z kostkami i pinami, ale mogę się mylić.

Opublikowano

Sama podmiana licznika nie powiina stwarzać trudności natomiast problemem jest immo bo jest w liczniku a licznik do licznika z a6 nie zakodujesz swoich kluczyków, ale pewny nie jestem jak co to niech mnie ktoś poprawi.

Opublikowano

a nie można zczytać eeprom lub PIN i ponownie zaprogramować licznik??

Opublikowano

Mozna wyczyscic w sterowniku immo :) Jak ma ktos ukrasc auto to immo i tak przeskoczy :kox:

Opublikowano

Kupujesz nowe transpondery, i dodajesz do nowego licznika - tej kwestii nie jestem pewny (bo ja z A6 to wywalałem całkiem immo bo liczniki szły do auta bez immo)

Pływak od paliwa przekładasz "na drugą stronę" lub budujesz inwerter odwracający sygnały,

Sterowanie jeszcze kilku rzeczy jest odwrotnie niż w A4.

Jeśli w swoim liczniku masz juz CAN to lux, jeśli nie to przez vaga wyłączasz w nowych licznikach.

Troche ławiej było by kupić i zamontować liczniki z A4 z 2000 roku.....

a jeśli chcesz to mozemy Ci twoje stare liczniki naprawić, pisałem w dziale rabaty i promocje o tym, tylko ze blakniecie = wymiana bo regeneracja to tylko chwilowe efekty daje..... przy blaknieciu.

A tak BTW jestem w trakcie tworzenia małego pdfa o wymianie liczników na FIS, czyli moja wiedza plus wiedza zebrana z forum, także nie długo wrzuce wersje beta i ocenicie co poprawić :-)

Opublikowano

Witam wszystkich.

Wracam do tematu RDS-a na FIS-ie podłączyłem kabelki zgodnie z opisanymi pinami - niestety nie wypiąłem starych pinów bo miałem problemy z wypięciem starych więc wlutowałem się w stare przewody które już tam były (nie odcinając tych starych) no i niestety RDS się nie wyświetla. Czy myślicie że jak odetnę te stare przewody wchodzące do (ena, data,clock) to coś się zmieni ?

Opublikowano

Troche ławiej było by kupić i zamontować liczniki z A4 z 2000 roku.....

ja mam ten licznik za darmo bo znajomy przywitał się z łosiem i bardzo nie ma co naprawiać, z combi zrobił cabrio. (jemu nic się nie stało :decayed:

A tak BTW jestem w trakcie tworzenia małego pdfa o wymianie liczników na FIS, czyli moja wiedza plus wiedza zebrana z forum, także nie długo wrzucę wersje beta i ocenicie co poprawić :-)

to ja poczekam na pdf i popatrzymy co z tego wyjdzie[br]Dopisany: 28 Grudzień 2009, 17:02_________________________________________________

Witam wszystkich.

Wracam do tematu RDS-a na FIS-ie podłączyłem kabelki zgodnie z opisanymi pinami - niestety nie wypiąłem starych pinów bo miałem problemy z wypięciem starych więc wlutowałem się w stare przewody które już tam były (nie odcinając tych starych) no i niestety RDS się nie wyświetla. Czy myślicie że jak odetnę te stare przewody wchodzące do (ena, data,clock) to coś się zmieni ?

według mnie zmieni, bo starymi przewodami idzie jakiś sygnał a Ty poprzez wlutowanie się w stare przewody dodałeś inny sygnał, czyli na pinach będziesz miał sumę dwóch sygnałów: starego i nowego, co za tym idzie nie będzie to rozpoznawane w RDS. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Opublikowano

Witam wszystkich.

Ja wcześniej miałem tak podłaczone i działało - wpiąłem się w ori wiązkę nie odcinając jej myśle że te ori przewody nie są do niczego podłaczone bo przecież do czego miały by być, a nie chciałem pruć wiązki żeby odszukać dokąd idą.

Opublikowano

No to coś mam skopane

Pytanie co ?

Opublikowano

Witam.

Czy może ktoś wie do czego służą piny w liczniku z FIS do roku 1998:

Pin nr. 30- Styk S (w niebieskiej wtyczce)

Pin nr. 5- przewód W (w zielonej wtyczce)

Mam licznik z 1997 roku anglik, narazie podłączyłem go na stole w domu w celu jego sprawdzenia oraz modyfkacji.

Połączyłem zasilanie w niebieskiej wtyczce masę do 9 a +12V do 1 i 23 no i coś tam świeci na wyświetlaczu a dokładnie parę ikon które cały czas w koło są wyświetlane.

Podłączając vag-a za pomocą 3 przewodów masa, +12V i linię K (linia K pin 25 niebieska wtyczka) przekodowałem mile na km itd.

Podłączyłem też te trzy przyciski w manetkach lecz nie można nic nimi zrobić (cały czas wyświetlane są te duże ikony) jedyne co zaobserwowałem to włączająca i wyłączająca się dolna pozioma czerwona linia co trzecie naciśnięcie przycisku reset.

Chodzi mi o uzyskanie na wyświetlaczu napisu OK, i chyba wtedy można będzie przełączać przyciskami w manetce wyświetlane funkcje jak spalanie itp.

I tu właśnie nie wiem dlaczego nie wyskakuj OK czy z powodu że immo. nie może sczytać kodu czy powodem są piny 30- Styk "S" lub 5- przewód "W" czy może jeszcze coś innego