Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dużo jest zabawy z przerobieniem licznika z anglika na eu ? Wiadomo inne tarcze, ale jak z prędkościomierzem ? I jeszcze jedno czy zamiana analogowego zegara na cyfrowy, chodzi o okablowanie to dużo roboty ?

Z chęcią przygarnę licznik do audi 97' diesel'ek przed lift ceny tutaj lub na pw., może być nawet anglik ze zmianą kodowania (tarcze mam).

Edytowane przez Andrzej888

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Sama zmiana kodowania i tarczy nic ci nie da. Musisz zmienić cały wsad na europejski.

Opublikowano

jesli ma licznik 95-97 ( na tarczy zegarka kreseczki ) a nie 97-99 ( na tarczy zegarka cyferki ) to obejdzie sie bez zmiany wsadu poniewaz do 97 tarcza predkosci w eu jak i w gb sa tak samo wyskalowane

ponadto przeczytaj pierwszy post tam sa schematy chyba podane jak przejsc z przedlifta na polift, po to ten post jest stworzony

Opublikowano

Oczywiście mowa o liczniku przedlift ten z 97. W ogóle te liczniki różnią się czymś prócz kolorystyką itp.? Np. więcej funkcji ? Bo muszę sobie zamontować FIS i zastanawiam się jaki :D

Opublikowano

Głównym powodem dla którego ludzie zmieniają na polift to wygląd , bo w zasadzie niczym wartościowym prócz możliwością pokazania otwartych drzwi nie ma

Opublikowano

Panowie a powiedzcie mi jaką wam temperature oleju pokazuje po przejściu na licznik z FIS'em. Wykorzystałem fabryczny przewód do wskazań temp oleju który się kończy pod komputerem , stamtąd przedłużyłem tylko do licznika. Czujnik wkręciłem w wolne miesjce w podstawie filtra ( nie ma fizycznego kontaktu z olejem ) i wkazanie przy cięzkiej nodze mam lekko ponad 90*C gdzie temperatura plynu wynosi 95*C. Jak to wygląda u was ? Moze problem jest w tym że czujnik nie styka się z olejem ? tylko bierze odczyt z podstawy ?

Opublikowano

Ja w mojej v6 mam ok 100-110C jesli dobrze patrze.

Opublikowano

Normalnie nie całe 90 , przy prędkości ok 150 km/h podchodzi pod 100 i to jest max jaki pokazało kiedykolwiek

Tylko mi bierze odczyt z miski kiedy juz olej spłynie w dodatku nie mam osłony pod silnikiem i ped powietrza napewno lekko chłodzi olej w misce

Opublikowano

W silniku abc czujnik jest gdzies w bloku a nie misce stad inne odczyty chyba dokladniejsze.

Opublikowano

Darek V6 chyba się grzeje mocniej ;) - przegoniłem wczoraj padlinę pod dwie paczki :) po A2 i tenperatura pod 120 podeszła normalnie jesr 100

Edytowane przez Banan

Opublikowano

No calkiem mozliwe. Ale nie sadzisz ze 90C na olej to malo?

Opublikowano

Tak miałem w tdi rzadko kiedy przekraczało 90

Opublikowano

Zależy od oleju. Na obecnym mam zawsze 100. Czy jadę 50 czy 150 :wink:

Opublikowano

Ok policzyłem kreski i mam równe 100C na Motulu Synergie+ 6100 10W40.

I jak ciane to chyba nic wiecej sie nie dzieje.

Opublikowano

A czujniki w podstawie filtra stykają wam sie z olejem?

Opublikowano

U mnie sie nie styka wkrecilem w pierwsze wolne miejsce gdzie nie bylo zadnych zaslepek wiec napowno nie styka sie a pokazuje okolo 100°C moze nawed troche ponizej dopiero jak zaczne cisnac w granicach 140-150 przez dluzszy momet to pokazuje w granicy 105°C

Opublikowano

A nie powinien być wkrecony tak żeby się stykał ? No bo to dziwne jest

Opublikowano

Wiem wlasnie tez o tym myslalem ale nie znalazlem tam miejsca z wkrecona zaslepka ani nic takiego byla wolna tylko jedna dziurka z gwintem wiec tam wkrecilem

Wyglada to mniej tak 617236e32db8fc04af166303d95e4c12.jpg

A tak temperatura po przejechaniu okolo 150km po trasie a97a89263d151cdda84c58293768f457.jpg

Opublikowano

U mnie w obudowie nie ma takiej zaślepki aby odkręcić i w to miejsce wkręcić czujnik,mam tylko jedno miejsce z gwintem i tam mam wkręcone. Później podrzucę foto jak to mam zrobione. Jak spokojnie jeźdze to temp oleju 80*C pampersa brak tak jak i górnej na silnik nie mam.

Opublikowano

No to tak jak i u mnie to co na foto to jedyne miejsce w ktore pasowal czujnik i zaslepki tam nie bylo temperature pokazuje tak przy spokojnej jezdzie powyzej 20km pokazuje jak na foto ponizej wlasnie okolo 80°C dopiero puzniej zaczyna sie rozgrzewac