Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż systemu nagłośnienia BOSE w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A wiazki nie chcesz :decayed:

Opublikowano
Jeśli przy 4-tym bicie ustawionym na 9 vag wam wywali błąd 02005 to można spróbować wg. opisu Bart-s:

„Pin 7 w niebieskiej kostce 12-pin (kostka RNS-E) podłacz na szybko do masy i zobacz czy po skasowaniu błędów error 02005 wraca... Oczywiście kodowanie na 4-tym bicie = 9.”

Jeśli to nie pomoże to można 4-ty bit zakodować na = 1. Ja tak mam, błędów nie wywala i nie widzę różnicy w jakości dźwięku.

Przechodziłem z Chorusa II na RNS-E więc musiałem zastosować przejściówkę ISO -> ISO 2. W starej kostce ISO miałem podłączony pin BOSE i radio normalnie było w trybie BOSE.

Teraz jak na 4 bicie ustawię 9, to mam błąd 02005. Czy dobrze rozumiem, że pin 7 to pin BOSE?

Może przejściówka ISO -> ISO dwa jest wadliwa i kabelki się mijają? :)

Idę właśnie instalować AudiPilota i chcę, żeby RNS-E było w trybie BOSE...

Tutaj:

RNS-E & Bluetooth OEM Coding Wizard - A4 (B6/B7) Frequently Asked Questions

znalazłem coś takiego:

I upgraded from a Chorus/Symphony II+ to an RNS-E, do I need to change any pins in the quadlock connector?

Yes:

BOSE (if fitted) - Pin B5 to B7

Opublikowano

sprawdz przejsciowke nieraz juz mialem bledne podlaczenie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak, rzeczywistość okazałą się zupełnie inna. Pin BOSE był w pinie 3 zamiast 7. Po tym zabiegu oczywiście system BOSE zaraz zaczął grać słabiej, ale przynajmniej teraz odsłuch nie męczy i nie da się go przesterować (zainstalowałem również AudioPilota).

Przed podłączeniem pinu BOSE też było czysto i nie narzekałem na jakość. Basy miałem ustawione na 0 i soprany też.

Mam wrażenie, że przy głośniejszym odsłuchu obcina po prostu basy, które powracają jak się zmniejszy głośność. To samo dzieje się podczas jazdy z AudioPilotem im bardziej się rozpędzam tym mniej basów.

Dziwne, że nic nie daje zakrywanie mikrofonu ręką...

---------- Post dopisany 19-03-2013 at 11:17 ---------- Poprzedni post napisany 05-03-2013 at 09:54 ----------

Po paru tygodniach używania BOSE z AudioPilotem muszę stwierdzić, że chyba on nic nie daje. Odczuwam jedynie delikatne ściszenie basów w trakcie hałasów np. po otwarciu okna, szyberdachu itp. Czy u Was jest podobnie?

Opublikowano

Czytałem dużo na temat bose ale nie znalazłem odpowiedzi czy wymiana samych głośników i bufera(w sedanie) za zwykłych na bose daje jakiś zauważalny efekt?Czy dopiero po wymianie wzmacniacza??Nie wiem też czy radio ma znaczenie-u mnie rns-e.

Opublikowano
Czytałem dużo na temat bose ale nie znalazłem odpowiedzi czy wymiana samych głośników i bufera(w sedanie) za zwykłych na bose daje jakiś zauważalny efekt?Czy dopiero po wymianie wzmacniacza??Nie wiem też czy radio ma znaczenie-u mnie rns-e.

nie wiem, czy ktokolwiek wymienił same głośniki... czy jest sens takowej wymiany... Prawdopodobnie 'seryjny' (nie BOSE) wzmak ma aż takie właściwości grajne :wink: co głośniki...

także najpierw wzmak, później głośniki

Opublikowano

wg mnie nie ma sensu wymiana samych głośników , minimalnie lepszy bass ,dopiero po wymianie wzmaka jest duża różnica,także lepiej na początek zmienić wzmacniacz dopiero później inwestować w głośniki

Opublikowano

Witajcie wczoraj podłączyłem wzmacniacz w moim sedanie, subwoofer już miałem zmieniony, ze starego wzmacniacza obciąłem kable od kostki i na razie w nowym wzmacniaczu, podłączyłem wszystko bez kostki na samych złączkach mini ISO DUO, oczywiście zaizolowanych.

Efekt:

gra fajnie może lekko lepiej niż na Harmanie, w zasadzie to wiadomo tylko tył miał prawo zagrać lepiej ( na przód przyjdzie czas)

Bass no i tu jestem lekko zniesmaczony :thumbdown: Jest bo jest ale, bywało na Harmanie lepiej, co prawda gdy było połączenie Harman + subwoofer bose = fajny głęboki bass, max +2 w ustawieniu bass, i głośność 20 bo później chwilami tekturę było słychać a nie bass.

Połączenie wzmacniacz bose + subwoofer bose = można radio podkręcić na max a bass jest słabiej odczuwalny, nie ma tego pierdolnięcia.

Pytanie:

czy to wina kabla od wzmacniacza do subwoofera bo na razie został ten cieniutki co był, czy warto sprawdzić i zmienić plus z minusem na subwooferze ( możliwe że mogłem się pomylić jak wpinałem piny)

Opublikowano

chyba raczejcoś pomyliłeś bo wzmak bose ma ze 4 razy większe pierdoln.....:wink:

Opublikowano

dlatego wypada mi zaraz iść i jeszcze coś pokombinować przy tym, na razie to odepnę kostkę przy subwooferze i tam zamienię kabelki + z - , jak to nie pomoże to znowu będę się dobierać do wyciągania wzmacniacza.

czy kostki z obecnych głośników będą pasować do głośników bose w tylnych drzwiach typu p&p ?

:eusathink:

Opublikowano

Oczywiście : )

Opublikowano

jestem ciekaw jak się uporasz z tym problemem. Bo u mnie jest podobnie, bas jest bo jest ale w ogóle mnie to nie zachwyca, a mam seryjne BOSE

Opublikowano
jestem ciekaw jak się uporasz z tym problemem. Bo u mnie jest podobnie, bas jest bo jest ale w ogóle mnie to nie zachwyca, a mam seryjne BOSE

wyjmij pin-bose z kostki i będziesz zadowolony

Opublikowano

i radio przekoduj na standard , zeby nie grało w trybie bose :) bedziesz mial bass

Opublikowano

Bede kombinował tak jak radzicie i zdam relacje.

A z ciekawości dlaczego po przekodowaniu radia w standard powinien pojawić się bas? Wszystko jest ori tak jak wyjechało z fabryki. Zmieniłem wzmaka bo myślałem, że to jego wina ale nic się nie zmieniło.

Opublikowano

no ale piszecie żeby przekodował kolega radio, no ale ja mam seryjne kodowanie, i nie mam "pin bose" tylko jest ten "pilot" ale to raczej nie od niego to zależy wiązka jest ori. nie ruszana tylko przełożone kabelki, wiem że innej średnicy są kable w wiązce bose, no ale raczej to nie tutaj tkwi szczegół. Pozmieniałem + z - i gra tak samo, fakt że czysto, ale jak kolega napisał że 4x lepiej powinien dawać bas, to nie u mnie. Zrobi się cieplej to znajde czas i kogoś do pomocy żeby przeciągnąć wiązkę bose.

Opublikowano

Witam wszystkich koledzy mam pytanie gdzie mogę dostać: Skrętka sygnałowa, ekranowana 5x0,35mm + ekran 1x0,35mm. Pozostałe elementy układanki już mam aby wymienić nagołśnienie ze standardowego na Bose w mojej a4b7 avant. Najlepiej chciałbym zamówić przez alegro.

Opublikowano
Witam wszystkich koledzy mam pytanie gdzie mogę dostać: Skrętka sygnałowa, ekranowana 5x0,35mm + ekran 1x0,35mm. Pozostałe elementy układanki już mam aby wymienić nagołśnienie ze standardowego na Bose w mojej a4b7 avant. Najlepiej chciałbym zamówić przez alegro.

Poszukaj w sklepach elektrycznych kabelka podwojnie ekranowanego moze cos maja

Jak bedzie mial 6 zylek w srodku to jedna z nich uzywasz jako ekranu

Opublikowano

Dołączam schematy instalacji BOSE w autach ze starymi kostkami ISO, bo w pierwszym poście są schematy tylko pod RNS-E. Część osób dopytuje mnie o to na PW, więc proszę autora tego wątku na dodanie tych schematów na początku.

bosefrontwiringdiagram.jpg

boserearwiringdiagram.jpg

rozpiskawtyczekradia.gif

Opublikowano
Dołączam schematy instalacji BOSE w autach ze starymi kostkami ISO, bo w pierwszym poście są schematy tylko pod RNS-E. Część osób dopytuje mnie o to na PW, więc proszę autora tego wątku na dodanie tych schematów na początku.

http://imageshack.us/a/img442/8597/bosefrontwiringdiagram.jpg

http://imageshack.us/a/img545/2193/boserearwiringdiagram.jpg

http://imageshack.us/a/img541/5795/rozpiskawtyczekradia.gif

super sprawa ze jest schemat bo ja tez mialem kilku chetnych na BOSE ale pod symphony:thumbup1: