rich Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 witam, moze to glupie ale jestem laikiem w tej kwestii ale co oznaczaja przy rodzajach silnikow te trzy literki?? spotkalem sie ze silnik 140km 2,0 tdi ma rozne oznaczenia-szukalem wyjasnienia w necie i na stronce forum ale nie udalo mi sie znalez odpowiedzi ktoraby mnie satysfakcjonowala. jezeli bylibyscie tak mili i podzielili sie wiedza to bede wdziecznym :> pozdrawiam
A4 AVANT S-line Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Silniki mają swoje oznaczenia np: AVF, AWX itd. . Jest to napisane przy tematach żeby było wiadomo o jaki silnik chodzi i ułatwia to szukanie, jak będziesz wiedział jakie masz oznaczenie swojego silnika to łatwiej będzie Ci szukać jak będziesz miał jakiś problem dotyczący danego silnika.. [br]Dopisany: 07 Wrzesień 2009, 17:47_________________________________________________a bardziej dokładnie Ci nic nie powiem bo sam jeszcze nie wiele wiem.. Pozdr..
ALBINEK Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Może to troche pomoże ,silnki 2.0 TDI 140KM niby takie same ale jednak różne.Mają inne rozwiązania konstrukcyjne np.BLB ma lipny napęd pompy olejowej i do tego kiepski wynalazek pod wałem korbowym w postaci wałków wyrównoważających.Silnik BKD 2.0 TDI 140KM montowany w VW jest pozbawiony tego wynalazku dzięki czemu jest lepszy.Po drobnych zmianach pasuje do Audi.
rich Opublikowano 7 Września 2009 Autor Opublikowano 7 Września 2009 thx wielkie jak rozwijam liste na forum to wlasnie silniki z ta sama pojemnoscia a roznymi oznaczeniami i tu zonk wielki dla mnie bo nigdzie indziej nie znalazlem tych oznaczen o kurcze a ja sadzilem ze to montowane w audi 2,0tdi jest oki, czyli to jedyne tdi 140konne w audi a4 b7?? pozdrawiam serdecznie i thx za pomoc
Bart-S Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 2.0TDi w A4 (B7) oprócz BLB jest jeszcze BPW. Tutaj wchodząc w poszczególne silniki możesz sobie sprawdzić ich oznacznia i parametry: http://www.audiklub.org/dane/a4/b7.html
rich Opublikowano 8 Września 2009 Autor Opublikowano 8 Września 2009 o super-fajny wykaz silnikow :> no mamy dwa jak napisales silniki blb i bpw tylko czym one sie roznia-wiem juz z wczesniejszych postow ze silnik blb "ma lipny napęd pompy olejowej i do tego kiepski wynalazek pod wałem korbowym w postaci wałków wyrównoważających" a co z tym drugim czy jest lepszy???? i czy rzeczywiscie w blb jest to taki duzy problem??? qrcze myslalem ze dobor sielnika w aucie ktore zamierzam kupic bedzie prosty a tu wiar w oczy a to moze w ogole dac sobie spokoj i zakupic 2,0 tdi 170 km cah??
Artur z Brzegu Opublikowano 15 Listopada 2009 Opublikowano 15 Listopada 2009 To co ja wiem to występowały dwa silniki 2-u litrowe ,jeden jest 8 zaworowy,a drugi 16 zaworowy ja mam ten 16 zaworowy z oznaczeniem BLB. A ten drugi to nie wiem jakie ma oznaczenie. Jak ktoś wie niech napisze.
wladca_pierscieni Opublikowano 15 Listopada 2009 Opublikowano 15 Listopada 2009 To co ja wiem to występowały dwa silniki 2-u litrowe ,jeden jest 8 zaworowy,a drugi 16 zaworowy ja mam ten 16 zaworowy z oznaczeniem BLB. A ten drugi to nie wiem jakie ma oznaczenie. Jak ktoś wie niech napisze. BPW czytaj posta
Rekomendowane odpowiedzi