Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Baza wiedzy o skrzyni biegów Multitronic w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Pod każdym moim postem.

• Odpowiedzi 2,6 tys.
  • Wyświetleń 632,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

received_174023091063697.jpeg

received_3086235028289098.jpeg

Opublikowano
  • Autor

Jest OK. Drobna korekta na wstecznym.

Opublikowano
1 minutę temu, Bart-S napisał:

Jest OK. Drobna korekta na wstecznym.

A coś jeszcze sprawdzić  ? Czy raczej jest w porządku?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam mam taki delikatny problem a zarazem dylemat, mam wyciek  z prawej półosi  w skrzyni multitronic a4 b7 2006 i tak nie mogę doszukać sie jakiego oleju przekładniowego  dolać, posiada ktoś może takie info i chciałby się podzielić?

Opublikowano

olej do mechanizmu różnicowego - G055190A2 potrzebujesz około 1,3 litra (jak już masz dolać warto wymienić całość na nowy)

olej do skrzyni biegów - G052180A2 (oleju do samej skrzyni przy wymianie około 5 litrów, ale ten Ci nie potrzebny)

Opublikowano
  • Autor

Olej do dyferencjału: G052190A2.

Opublikowano
2 minuty temu, Bart-S napisał:

Olej do dyferencjału: G052190A2.

Na pewno? dla rocznika 2006 przy bezstopniowej pokazuje G 055... z rysunku 300-055

image.png

Opublikowano

Dzięki wielkie a macie jaki sposób na wymianę tego oleju  u mnie jet tylko  korek do napełnienie brak korka spustowego.

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, MaTeo85 napisał:

Na pewno? dla rocznika 2006 przy bezstopniowej pokazuje G 055... z rysunku 300-055

image.png

W takim razie w ostatnim czasie Audi musiało coś zmienić bo jeszcze przed nowym rokiem kupowałem G052. Zapytam i dam znać w poniedziałek.

Opublikowano
55 minut temu, Bart-S napisał:

W takim razie w ostatnim czasie Audi musiało coś zmienić bo jeszcze przed nowym rokiem kupowałem G052. Zapytam i dam znać w poniedziałek.

Generalnie to Ty siedzisz w skrzyniach więc wiesz lepiej jak to wygląda w praktyce, ja tylko co najwyżej piszę co widać w katalogu.

co ciekawe ten który podałeś dla regionu EU jest od rocznika 2018 w A8, A8Q i RS7.

image.png

Opublikowano
  • Autor
7 minut temu, MaTeo85 napisał:

Generalnie to Ty siedzisz w skrzyniach więc wiesz lepiej jak to wygląda w praktyce, ja tylko co najwyżej piszę co widać w katalogu.

co ciekawe ten który podałeś dla regionu EU jest od rocznika 2018 w A8, A8Q i RS7.

image.png

G055190A jest olejem który do tej pory stosowany był w dyferencjale Multitronika 3-ciej generacji czyli 0AW. Całkiem możliwe, że w dobie COVID, szukaniu oszczędności oraz porządkach w magazynie Audi zdecydowało się na zastosowanie jednego oleju przekładniowego we wszystkich skrzyniach. Nie porównywałem ich nigdy ale z tego co pamiętam to nie jest ten sam olej. Zalecam nadal stosowanie przyporządkowanych wersji dla danego modelu skrzyni (G052 dla 01J i 0AN oraz G055 dla 0AW).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam od dzisiaj problem kiedy byl - 18 stopniowy mroz... Czy to mozliwe ze to od tego auto moze miec problem z wrzuceniem D ? Na R wszystko super. Dodam tez ze przy wbiciu na D to lekko szarpnie i o ile nie zgasnie to obroty sa stale ( niefalujace). Wszystko dzieje sie po dlugim postoju na mrozie

Opublikowano

Cześć, jeśli pytanie zadaje w niewłaściwym dziale to przepraszam, ale multi sprawia mi taką przyjemność z jazdy, że chce po prostu o niego odpowiednio zadbać ? A4b7 2.0tdi 8v

Zakupiłem samochód od rodziny, w jego rękach był od 2015 roku i od tamtego czasu wymieniał wszystko na bieżąco, olej w skrzyni również był zmieniany przy 263tys km. Obecnie jest w moich rękach, na liczniku już 304 tys, więc powoli zbliża się wymiana oleju - Czy wymiana statyczna wystarczy? Czy istnieje jeszcze coś co mogę zrobić, by cieszyła mnie przez kolejne lata użytkowania? Wiem jak się nią posługiwać, zdaje sobie sprawę że jest dość delikatna i lubi spokojną jazdę ?

Druga sprawa - Nigdy nie jeździłem innym multitronicem, ale mój przy hamowaniu np. Przed światłami z niewielkiej prędkości potrafi leciutko szarpnąć tak, jakby redukował do jedynki i dopiero wysprzęglał. Czy to normalne zachowanie? Nie jest to konkretne szarpanie, tylko tak jakby chciał jeszcze jechać w momencie, gdy auto już prawie stoi.

Z góry dziękuję za odpowiedź! 

Opublikowano
  • Autor

@Bramboś: przy większych temperaturach na zewnątrz i na rozgrzanym silniku nie ma tego problemu?

@fabian04: tylko statyczna wymiana. W kwestii tego "bączka" tuż przed zatrzymaniem... Zacznij od adaptacji sprzęgła do jazdy do przodu.

Opublikowano

@Bart-S przy wiekszych tego nie wiem bo poki co sa te mrozy ale jak juz zaskoczy co dzieje sie mniej wiecej za 3 razem to juz jest bajka, jezdzi tak jak zawsze. Diagnostyke miala rok temu robiona przy wymianie oleju i wszystko gralo i hulalo

Edytowane przez Bramboś

Opublikowano
  • Autor

@Bramboś: spróbuj odpalić auto i niech na wolnych obrotach jednostka dogrzeje się kilka minut. Następnie przetestuj czy jest tak samo czy stabilnie. Jeśli OK to jednak temperatura.

Opublikowano
23 minuty temu, Bart-S napisał:

@Bramboś: spróbuj odpalić auto i niech na wolnych obrotach jednostka dogrzeje się kilka minut. Następnie przetestuj czy jest tak samo czy stabilnie. Jeśli OK to jednak temperatura.

Zrobilem jak kazales i po 10 godzinnym postoju stwierdzam ze to na pewno temperatura. Pochodzila niecale 10 minut wsiadam i licze na zadlawienie. A tutaj mila niespodzianka :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich, od ponad roku jestem posiadaczem A4 B6 Avant 1.8T 163km Multitronic 2003
Po zakupie od razu wymieniony olej w skrzyni. W tym roku dosłownie kilka razy zdarzyły się jakieś szarpnięcia zazwyczaj przy ruszaniu lub wbijaniu wstecznego. 
Ostatnio kilka razy miałem tak, że podczas jazdy po zatrzymaniu i wznowieniu jazdy szarpnęło zanim ruszył. Poza tym jazda ok. Ostatnio natomiast kiedy nawracałem i z R przerzuciłem na D, samochód zgasł (pierwszy raz odkąd nim jeżdżę) zapaliłem i pojechałem dalej. Po chwili zauważyłem, że skrzynia przeszła w tryb awaryjny (mrugające PRNDS). Po podpięciu pod kompa jest problem z połączeniem się ze skrzynią. Myślałem że to może interfejs, ale nie ma problemu z innymi modułami. Udało mi się za którymś razem odczytać błędy w skrzyni, ale nie udaje mi się odczytać innych informacji odnośnie oprogramowania/sterownika itd. Podejrzewam sterownik skrzyni i pewnie dlatego też to połączenie nie może się udać.. Poniżej wklejam LOG z VAG COM i proszę o pomoc/wskazówki. 

Address 02 -------------------------------------------------------
Controller:
3 Faults Found:
18201 - Transmission Output Speed Sensor 2 (G196): No Signal
P1793 - 000 - -
17086 - Transm. Control Module Electrical Malfunction (SAE) or Control Module Defective (VAG)
P0702 - 004 - No Signal/Communication 16987 - Internal Control Module: Non-Volatile Memory Error
P0603 - 004 - No Signal/Communication

Edytowane przez patrykwcislok

Opublikowano
  • Autor

Zrywa Ci połączenie ze sterownikiem skrzyni ponieważ używasz starszej wersji kabelka. Na wersjach HEX-CAN nie ma tego problemu. Sterownik do wymiany. Podeślij mi plik tekstowy do którego zapisałeś błąd.