Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Baza wiedzy o skrzyni biegów Multitronic w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz rację ten sam błąd :decayed:

O czym to świadczy?

Uszkodzony sterownik pewnie :eusathink:

• Odpowiedzi 2,6 tys.
  • Wyświetleń 630,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor

Nie na 100% ale od tego bym zaczął.

Opublikowano

Bart-s naprawiasz może takie sterowniki?

Opublikowano
  • Autor

Tak. Skontaktuj się na priv.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, mam pytanie do Pana Bart-S.

Mianowicie, kupiłem niedawno a4b6 1.8t Cabrio z multitronic.

W samochodzie padł sterownik, zregenerowali i przez 60km było dobrze.

Aż samochód stanął, nie chciał ruszać, ledwo się toczył i śmierdziało ATF.

Odstawiony na reklamacje.

Zweryfikowali, że to mechatronika.

Zamówili zregenerowana, zamontowali.

Samochód jeździ dobrze (chyba) mam wrażenie że słabo się odpycha ale mniejsza o to.

Wszystko jest podczas jazdy OK.

Aczkolwiek gdy już pojadę powyżej prędkości "parkingowej" gdy chce się zatrzymać, na światłach itd samochód nie wysprzegla i próbuje ciągnąć dalej aż zgaśnie, śmierdzi wtedy w środku atf.

Aktualnie jeżdżę tak że przed światłami włączam neutral I wtedy gdy władze D mogę normalnie ruszyć.

Adaptacje były robione wiele razy, nic nie pomaga, błędów brak.

Proszę o pomoc.

Opublikowano
  • Autor

Ja bym reklamował zakupioną "regenerowaną" jednostkę hydrauliczną. Na jakich parametrach zostaje zapisana adaptacja?

Opublikowano

Nie za bardzo wiem o jakie parametry chodzi.

Dodatkowo, niestety auto kupiłem z drugiego końca Polski brak odzewu o reklamację. Nie wiem czy kupować mechatronike i spróbować czy przekładkę na manual zrobić 

Edytowane przez A4cabrioo

Opublikowano
  • Autor

W stopce masz mój nr. Zadzwoń wieczorem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie postaram się opisać problem który mnie spotkał od pary dni. Pacjent a4 b7 1.8t BFB Skrzynia Multi 01J

Powstał hałas typu szumu w momencie puszczeniu gazu podczas jazdy prędkość nie ważna ale im wyższe obroty silnika to hałas jest mocniejszy.

Teraz dodatkowo sprawdziłem i że stojąc i wrzucając R zaczyna stukać jakby koło dwu masowe. Jak dam na D to nie ma takiego odgłosu.

Co jeszcze to jak klime włączę to tez cos na po dobie stukania jak na wstecznym.
Teraz pytanie czy jest jakaś szczelina żeby zajrzeć do koła żeby zobaczyć cos albo jakiś pomysł na diagnozę??

Czy ktoś udokumentował zdejmowanie skrzyni w tym modelu??

Dodałem jeszcze bloki pomiarowe ale raczej bloki są OK @Bart-S Lukniesz może i coś doradzisz?

No to dalsza aktualizacja. 

Doszło ze jak wrzucam na R i próbuje ruszyć na siłę (ręczny zaciągnięty) to zaczyna cos przeskakiwać (strzelać), do przodu nie ma takiego efektu i nie ma żadnych szumów jest cicho i przyjemnie.

Dodatkowo jaka powinna być temperatura oleju w skrzyni po jeździe cykl miejski bo u mnie dobiło do 100 stopni. Czy to jest OK nie  za gorąco??

IMG20250521205622.jpg

Edytowane przez H3llGat3e

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Hello.
I'm writing to you from Turkey. I'm using translation, please excuse me. I have a 2004 Audi A4 B6 with a 1.9TDI AVF engine code. My transmission is 01J.
I've been having a problem with my transmission lately. I found you through my research. My problem is 18201 P1793 output sensor 2 no signal.
I'm having trouble shifting forward. The car screams but doesn't shift. Or it's difficult to shift. It shifts when I release the accelerator and press it again. I have a VCDS device. The scan showed error 18201. However, I saw that sensor 1 and sensor 2 are synchronized in the measurement blocks. So, I assumed the sensor was working. I think there's a problem with the solder traces on the TCM. It's generally worse when the engine is cold and better when it's warm. I have a similar problem and would like to consult you. Bart-S is an expert in this area.
I need your help. I can't find an expert in Turkey. We can contact you via WhatsApp or Telegram. I'm in a difficult situation.
Thank you, have a good day.

---------------------------------------------------------

Cześć.
Piszę do Ciebie z Turcji. Korzystam z tłumaczenia, proszę o wybaczenie. Mam Audi A4 B6 z 2004 roku z silnikiem 1.9 TDI o kodzie AVF. Kod mojej skrzyni biegów to 01J.
Ostatnio mam problem ze skrzynią biegów. Znalazłem Cię dzięki moim poszukiwaniom. Mój problem to 18201 P1793 – brak sygnału z czujnika wyjściowego 2.
Mam problem z wrzuceniem biegu do przodu. Samochód piszczy, ale nie zmienia biegów. Albo trudno mi zmienić bieg. Bieg zmienia się po zwolnieniu pedału gazu i ponownym naciśnięciu. Mam VCDS. Skanowanie wykazało błąd 18201. Zauważyłem jednak, że czujnik 1 i czujnik 2 są zsynchronizowane w blokach pomiarowych. Założyłem więc, że czujnik działa. Myślę, że problem jest ze ścieżkami lutowniczymi w module TCM. Zazwyczaj jest gorzej, gdy silnik jest zimny, a lepiej, gdy jest ciepły. Mam podobny problem i chciałbym się z Tobą skonsultować. Bart-S jest ekspertem w tej dziedzinie.
Potrzebuję Twojej pomocy. Nie mogę znaleźć eksperta w Turcji. Możemy się z Tobą skontaktować przez WhatsApp lub Telegram. Jestem w trudnej sytuacji.
Dziękuję, miłego dnia.

WhatsApp Görsel 2025-11-02 saat 13.29.00_fe29b175.jpg

WhatsApp Görsel 2025-11-02 saat 14.16.17_6561eaae.jpg

Edytowane przez samet_s90

Opublikowano
  • Autor

Hi,

It clearly looks as a problem with TCU unit. Below my each post (footer) you can find phone and e-mail for direct contact.

Opublikowano

Bardzo dziękuję za szybki powrót. Czy mówimy o module TCM? Czyli, jak podejrzewałem, aluminiowe luty mogły się poluzować? Czy użytkowanie pojazdu w tym stanie może powodować jakieś problemy?

-----------------------------

Thank you very much for your early return. Are we talking about the TCM unit? So, as I suspected, the aluminum solders may have come loose? Will using the vehicle in this condition cause any problems?

Opublikowano
  • Autor

TCM and TCU means the same :) Further drive is possible depend on which type of error you will find at TCU error buffer. At your case it's G196 so I won't identify it as a huge issue.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam problem z skrzynią multitronic AUDI A6 C5 1.9tdi avf. Na zimnym ciężko rusza  (po odpaleniu odczekaniu kilku minut) jak się rozgrzeje to jest lepiej, ale trzeba wciskać gaz powoli bo inaczej tak jak by ruszył z szarpnięciem. Zero błędów , po adaptacji skrzyni przez tydzień dwa jest dobrze, Tak jakby sterownik zapominał adaptacji. Co jest nie tak ? 

Opublikowano
  • Autor

Wydaje mi się, że opisujesz tutaj 2 rzeczy, które się "nakładają"... To, że przy niskich temperaturach skrzynia zachowuje się inaczej jest całkowicie normalne i wynika z temperatury oraz bieżącej gęstości oleju ATF. Objawia się to przeciąganiem obrotów - skrzynia zdecydowanie później zmienia przełożenia. Wszystko wraca do normy gdy olej ATF złapie trochę temperatury. Te objawy są szczególnie odczuwalne w pierwszych dwóch generacjach Multi czyli 01J oraz 0AN. Przy 0AW też da się to wyczuć ale nie w aż tak dużym stopniu jak przy pierwszych modelach.

Nie powinno temu jednak towarzyszyć opisywane szarpanie. Tutaj ewidentnie jest coś nie tak czyli skrzynia (lub jeden z jej elementów) do naprawy - aby zweryfikować co dokładnie, musiałbym mieć możliwość przejechania się autem.

Opublikowano

Chyba mnie dokładnie nie zrozumiałeś jeden problem. Jak zrobię adaptację skrzyni to jest dobrze i mam spokój na tydzień dwa. Potem problem powraca (czyli to szarpanie podczas ruszania nawet jak rozgrzane auto) 

Opublikowano

Olej wymieniony?

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Michas7 napisał(a):

Chyba mnie dokładnie nie zrozumiałeś jeden problem. Jak zrobię adaptację skrzyni to jest dobrze i mam spokój na tydzień dwa. Potem problem powraca (czyli to szarpanie podczas ruszania nawet jak rozgrzane auto) 

Ty tu widzisz jeden problem (swój) a ja na bazie Twojego opisu, potencjalne 2 :) Do Twojego przypadku odniosłem się w drugim akapicie.

Opublikowano
W dniu 4.01.2026 o 20:05, Bart-S napisał(a):

Ty tu widzisz jeden problem (swój) a ja na bazie Twojego opisu, potencjalne 2 :) Do Twojego przypadku odniosłem się w drugim akapicie.

Ok, rozumiem, mam trochę kilometrów do Ciebie. Podałbyś przybliżony koszt takiej naprawy. Zapomniałem napisać, problem się zaczął po wymianie chłodnicy wody, potem zmieniłem olej w skrzyni ale nic to nie zmieniło. 

Opublikowano
  • Autor

Wymiana chłodnicy to już jakiś trop :) Pod każdym moim postem w stopce masz nr telefonu. Zadzwoń.