Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Skrzypiąca roleta bagażnika w Avancie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wszystko jest kilka stron wczesniej

Opublikowano

Panowie czasem jak szybciej przez leżącego policjanta przejeżdżam albo jakaś chopka na drodze roleta jak nie pie$@$@... tzn zwija się... Ma ktoś tak ? Sądzę, że zestaw 'naprawczy' nie bardzo chyba w tym pomoże, ma ktoś jakiś patent na lepszy naciąg tej roletki?

Ja tak miałem, ale zestaw naprawczy rozwiązał ten problem.

Niestety nadal delikatnie skrzypi...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

phpgbv7zm.th.png

Kolory

Czerwony - plastikowe zaczepy

niebieski - aluminiowa listwa

Tak wygląda konstrukcja rolety.

Skrzypi miejsce styku plastiku z aluminiową listwą. Między plastikiem a aluminium jest minimalny luz.

Skrzypienie ustanie jeśli utwardzimy to połączenie - musimy roszerzyć te rogi w plastiku wkładając coś w ich miejsce kolor żółty poniżej.

Później tylko musimy na siłę wepchnąc plastik w aluminiowy profil.

Aby wyjąć plastik - naciskamy jego kawałek, który zaczepia się o aluminium - miejsce zaznaczone na biało

P.S.

WYsoka temperatura powoduje rozszerzanie listwy - skrzypienie się nasila

phpkqqipn.th.png

Opublikowano

mechata taśma wystarczy - po roku wymiana i nie ma co się babrać

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

u mnie tez skrzypialo , ale przylepilem kawalki tasmy wygluszajacej na dwa konce ktore wchodza w rowki jak roleta jest zaslonieta no i....................... SUKCES 100%. dziala jest cichutko.

Opublikowano

ja myslałem że oszaleje przez tą rolete, mechata taśma pomogła

Opublikowano

ja rowniez ostatnio pozbylem sie skrzypienia :good:

Opublikowano

Ja poradziłem sobie ze skrzypieniem w ten sposób. Wymieniałem boczki drzwi, ze starych został mata wygłuszająca (cienka twarda gąbeczka). Wyciąłem paski podłożyłem i gicio:) :hi:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

też mnie to męczyło

ale wyłożyłem oba rowki filcem takim do podklejania stołów i krzeseł

i jest cichutko

Opublikowano

na dzień dzisiejszy po różnych perypetiach z tą roletą (nie wiem może jestem troche przewrażliwiony) najlepszym sposobem na wyciszenie jej jest - półka w garażu :decayed:

Opublikowano

Panowie, moze doradzicie - u mnie bardzo skrzypi tunel srodkowy wraz z dzwignia hamulca recznego.

Czy nie byloby warto wymienic calosc? Kupic nowe?

Czy to trudna zabawa? (Mam warunki i narzedzia...)

Dzieki - Pozdrawiam

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

witam. w mojej b7 prawdopodobnie skrzypią plastikowe boki w bagażniku na których spoczywa roleta. też nie mam pojęcia jak to skasować. najlepiej radio głośniej

Opublikowano

:hi: u mnie był ten sam problem z rozsuwaną siatką - ale uporałam się z tym - mianowicie posmarowałam platikowe części roletki olejkiem zapachowym -śmieszne wiem ale roleta nawet nie zgrzytnie - moze olej to jakieś wyjście? :good:

taśma pomagała na krótko dlatego ,że roleta jest dość ciężka i zaraz znów zaczynało skrzypieć

A jaki mialeś zapaszek tego olejku? :tongue4:

Kurde to chyba odwieczny problem w a4 :kwasny:

Opublikowano

kurcze u mnie tez to trche skrzypi :confused4: ale jeszcze sie za to nie wziełem bo nie miałem nawet kiedy ale czas najwyższy na to :decayed: bo jak mnie bedzie za dużo wkur***ć to garaż :naughty:

Opublikowano

U mnie problem powstał niedawno jak czyściłem bagażnik i użyłem plack'a do plastików.

Od tej pory skrzypi i na dziurach roleta wyskakuje z zaczepów. Wcześniej roleta trzymała się na wszystkich naszych dziurach :)

a jakież było moje zdziwienie jaki długi post jest na ten temat :)

przez weekend postaram się zasymulować ten zestaw naprawczy, o którym napisał kolega Dlaczego...

pzdr dla słuchaczy skrzypka :)

Opublikowano

U mnie to samo ale na te wystające zaczepy naciągnąłem uciętą od zwykłego smoczka do butelek dla dzieci końcówkę która jest bardzoooo mięciutka jak wiadomo do tego przeżroczysta i nic nie skrzypi, jeżdze już tak 2 miesiące i działa, z weżem tez próbowałem ale nie są już one takie miękie, a do tego grubsze i pozniej nie miesci sie w tych dołkach przez co moze wypadać na dziurach.

Opublikowano

U mnie pomogło posmarowanie smarem i wnęki tej i tych bolców.

Opublikowano

proponuje wazeline techniczną :)

Opublikowano

a ja proponuje w miejsce zaczepu rolety wsadzić lub przykleić taśmą dwustronną kawałek gąbki i gitara a nie jakieś tam wazeliny co tylko obtłuszczają ałto i łapią do siebie bród ;)

[mod]Co to znaczy Ałto??[/mod]

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Widzę, że skrzypiąca roleta to nie tylko moje zmartwienie:) Próbowałem różnych metod naklejałem izolację podkładałem kawałki uszczelki filcowej, niestety nic nie pomogło, jak roleta przestawała skrzypieć to znowu wyskakiwała z zaczepów. Środki do kokpitu też nie pomagały. Moje rozwiązanie było bardzo proste, posmarowałem wszystko wazeliną techniczną i problem ustał.