Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Sposób na rozruszanie sztangi "gruchy" turbiny.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie wiem, czyściła mi firma specjalizująca się w dieslach. Musiał bym zerknąć na fakture z wyszczególnieniem części a nie mam jej przy sobie

Opublikowano

nie wiem, czyściła mi firma specjalizująca się w dieslach. Musiał bym zerknąć na fakture z wyszczególnieniem części a nie mam jej przy sobie

U myślałem że samemu machnąłeś ja lubię się babrać w smarze :naughty:

Opublikowano

ja też, ale nie mam czasu na to

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pewnie wszyscy tutaj macie turbinki do czyszczenia bądź regeneracji. To przykre lecz prawdziwe. Opisywany tu sposób może pomóc na krótką metę przy małym zasyfieniu kierowniczek w turbawce. Poczytajcie o czyszczeniu turbawki na naszym forum albo passata. :szukaj:

Kolega zapewne ma racje.

Ale jeśli już jesteśmy po takiej regeneracji to moim zdaniem warto co jakiś czas, cyklicznie wywołać ten sztuczny ruch sztangi w pełnym zakresie ruchu, sposobem opisanym przez Zbijar5. Myślę, że na pewno to nie zaszkodzi. W szczególności powinno dotyczyć to osób, które na codzień jeżdżą autami w mieście, co wiąże się zazwyczaj z jazdą na nieco niższych obrotach.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Temat już jakiś czas przygasły, ale może komuś przydadzą się moje doświadczenia z takim właśnie sposobem rozruszania turbiny.

Gdy kupiłem swojego AFN sztanga zacinała się mniej więcej w połowie drogi. Próbowałem rozruszać bardzo podobną strzykawką. Po godzinie machania strzykawką sukces. Sztanga ładnie chodziła. Następnego dnia wyjazd w trasę. I zonk. Jak tylko turbina porządnie się rozgrzała znów notlauf. Miałem strzykawkę ze sobą. Co kilka kilometrów postój i rozruszanie na gorącej turbinie. Pomyślałem że może takie rozruszanie wystarczy na chwilę i później zabawa od nowa. Trzeba wypalić cały syf z części gorącej turbiny. Kolega sprezentował mi dawkę EOLYS 176 (dodatek do paliwa która ma ułatwić wypalanie filtra cząstek stałych w nowszych francuzach) na pełen bak. Przejechałem tak dając mu co jakiś czas przez kilka kilometrów 3500 - 4000 rpm. Od tego czasu zrobiłem kilka tys km i turbina działa znakomicie.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

włączcie sobie log 011 basic settings na jakiś czas i komputer sam rozrusza :P

Opublikowano

komputer rozrusza hmm... wlasnie czy komp zrobi cały zakres? A jesli nie odczytamy to z logów?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam masz dobry patent z tą strzykawką :hi:, dziś to wykonałem i pomogło :):notworthy:

sztanga zawiesiła mi się w pozycji górnej, na początku naciągałem powietrze tak jak pisaliście i robiła małe ruchy to popsikałem WD40 i nic... :wallbash:

potem mię jakoś natchnęło żeby w strzyknąć powietrze i nagle słyszałem taki pstryk i sztanga zeszła na du :kox:

i zaś psikałem wd40 ale jak zaciągałem powietrze to sie blokowała to zaś wstrzykiwałem tak powtórzyłem z 4 razy psikając wd 40 i przestała się blokować ku górze, na koniec popsikałem miedzianym smarem :hi:

autko mi jak narazie nie wskakuje w tryb awaryjny po 2,5 tyś obrotów oraz mogę jechać szybciej a nie 110km/h :evil:

chciałem jutro zakupić N75 bo byłem przekonany że to to Alle jednak się myliłem i za oszczędziłem :kwasny:

Opublikowano

to teraz pociskaj autem kręcąc silnik do czerwonego pola to ci przepali sadze na łopatkach i wogle będzie :good:

Opublikowano

poważnie mówisz michcio1985 :mysli:?? parę razy miałem tak jak przekroczyłem 3.5 tyś obr. to biały dym zaczynał lecieć i tak jak by tracił moc i zaraz moc wracała tak mi się zdarzyło 3 razy :shocked: a teraz jak lala :cool1:

Opublikowano

Dokładnie a na początku jeżeli bardzo zapieczone to można pomóc ręką.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Powiem tak próbowałem też i ten sposób pomogło ale tylko na chwilę tak jak któryś kolega pisał powyżej czyszczenie albo regeneracja turbawki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam przez chwile nie chcialo mi sie wierzyc w ten patent ale mysle sobie 4 zl to raptem jedno dobre piwo i minimum checi dotychczas na 4 biegu 110 i noflaut , na piatym 130-140 i rowniez noflaut teraz zapinam 150 na 4 i powiem ze juz piatki nie wsadzalem bo moja juz piszczala hehe znacie to ... jak narazie jest ok ale nie ma co sie oszukiwac lopatki pewnie do wyczyszczenia .

1.9 tdi AFN 110 96r

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja tak zrobilem wlasnie i podczas tego migala mi zolta lapmka w zegarach EPC. Co to oznacza?

Powiem tylko ze silnik traci moc powyzej 3 tys obrotow. Brak bledow na VAGu. Chyba ze sie przejade i po tym jak wpadnie w tryb awaryjny to pokazuje sie taki blad:

17965 - Charge Pressure Control: Positive Deviation

P1557 - 35-00 - -

Po ponownym uruchomieniu samochodu blad sam sie kasuje.

Opublikowano

zrobilem to pomoglo nieznacznie ale i tak jak juz sie zaczyna sztanga przycinac to lepiej turbo na stol wziac ;]

Opublikowano

Mnie chyba tez to czeka. Jest pelny opis, niby nic trudnego ale boje sie do tego zabierac. Ale bedac w anglii na pewno nie dam samochodu do warsztatu. Bo pewnie taniej by bylo kupic nowa i samemu zalozyc :) Wiec w tygodniu jak bede mial czas to i ja sie przybiore do tego.

Opublikowano

miałem to samo wymieniłem n75 dalej nic wywaliłem kata dalej nic zaślepiłem egr dalej to samo i dopiero po wymianie turbiny wszystko odzyskało moc i sprawność

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

W 011 bs widzi sie w jakim zakresie pracuje grucha. Nie rusza jej komputer tylko podciśnienie sterowane przez komputer. Jak macie wyrobione rowki w turbinie przez zmienną geometrię to żadne "rozruszanie" nie pomoże. Jak ktoś łapie notlauf to jedynym tanim ratunkiem jest czyszczenie turbo z osadu i nagaru. Jak są wyżłobione rowki w muszli to albo splanowanie albo regeneracja. Ruszanie sztangą przy notlaufie to jak branie witaminy C przy grypie. w 110 konnych rzadko pada n75 i w 90% jest syf w turbinie który blokuje zmienną geometrię. w 90konnych pierwsze co to sprawdzić trzeba n75 bo tam nie ma zmiennej geometrii