Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki olej do 2.0 ALT?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a co tu próbować...norma 501.01 jest dla starych benzyniaków z dużym przebiegiem i to bez katalizatora. Do ALT chyba się średnio nadaje.

Opublikowano

a co tu próbować...norma 501.01 jest dla starych benzyniaków z dużym przebiegiem i to bez katalizatora. Do ALT chyba się średnio nadaje.

Mój ALT ma 13 lat więc jest starym benzyniakiem :) norma 501.00 jest w specyfikacji tego silnika wpiasana w oryginalna instrukcję obsługi którą posiadam :)

Opublikowano

Na wymianie wlałem z bańki 5 litrowej Motul Specific 506 01 506 00 503 00 0W30 do górnej kreski. Po 8 tys. km i bodajże drugim uzupełnieniu do górnej kreski w bańce zostało 200 ml. Szacunkowe zużycie oleju 100 ml/1000 km. Przebieg dochodzi do 100 000 km.

Silnik ALT.

Edytowane przez grzegorzzewski

Opublikowano

Świetny wynik kolego :)

Jakbyś zalał lm 5w40 synthoil to wogóle byś nie dolewał

Edytowane przez xsebo1

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

lał ktoś z was może olej VALVOLINE MaxLive 10W40? W paźnierniku będę wymieniał (chociaż nie wiem po co skoro wymienia się 'na bieżąco' :facepalm: ) ?? Obecnie idzie mi około 500 do 1000 ml / 1000 km. Kilku osobom pomogło ale nie w silnikach ALT. Znam problem z odmą itp. Ale czy może ten olej chociaż trochę zmniejszyć pobór oleju? Obecnie jeżdżę na Mobile 1 10W40.

Opublikowano

Nie pomoże, jak coś to próbuj coś z Liqui Moly lub polecanego na forum Motul X-Clean najlepiej (dla silnika) 5W-40

Opublikowano

Motul 5w40 x-clean ubywało mi 0.5l co 600km. Lepszy jest liqui moly 5w40 synthoil, 0.5l co 1.5 tyś

Ale powinieneś płukanke zrobić przed zmianą z pół syntetyka na syntetyk

Opublikowano

Jeżdze teraz na motulu 10w40 S+ i zjada mi 0,5 na 1000 km.. czy moge zmienić spowrotem na 5w40 ? chciałbym spróbować przy wymianie oleju zalać LM synthoil 5w40

Opublikowano

Możesz w tym silniku zmienić, nie słuchaj głupot że się rozszczelni czy coś. Obowiązkowo dobra plukanka silnika przed zmianą oleju lub nafta dla odważnych

Opublikowano

a czy komuś w ogóle w czymkolwiek pomogła płukanka lub nafta??

Opublikowano

Motul 5w40 x-clean ubywało mi 0.5l co 600km. Lepszy jest liqui moly 5w40 synthoil, 0.5l co 1.5 tyś

Ale powinieneś płukanke zrobić przed zmianą z pół syntetyka na syntetyk

Płukanka jest obowiązkowa ? Jeśli tak to jaką polecasz ? Jaką stosowałeś ?

Płukanka silnikowi nie zaszkodzi ?

Edytowane przez matiuas

Opublikowano

witam koledzy. mam pytanko odnośnie oleju. jak kupiłem autko jezdzone było prawdopodobnie na 5w40 tak było na fakturach niemieckich itd po kupnie zrobiłem 3 tyś km i nic się nie działo z poborem olejem i kontrolką min OIL. Po wymianie oleju na motul 6100 Synergie + 10W40 problem zaczał się żę olej mi wyrzuca do dolotu poprostu spala w kolektorach. tak mniej więcej 200ml/250 ml na 1000 km. i moje ptanie teraz jest czym to mogło być spowodowane i czy może przejść poprostu na jakis iny olej. i jaki polecacie i czy warto juz kupić tańszy olej i wlewać do niego. pozdrawiam

Opublikowano

witam koledzy. mam pytanko odnośnie oleju. jak kupiłem autko jezdzone było prawdopodobnie na 5w40 tak było na fakturach niemieckich itd po kupnie zrobiłem 3 tyś km i nic się nie działo z poborem olejem i kontrolką min OIL. Po wymianie oleju na motul 6100 Synergie + 10W40 problem zaczał się żę olej mi wyrzuca do dolotu poprostu spala w kolektorach. tak mniej więcej 200ml/250 ml na 1000 km. i moje ptanie teraz jest czym to mogło być spowodowane i czy może przejść poprostu na jakis iny olej. i jaki polecacie i czy warto juz kupić tańszy olej i wlewać do niego. pozdrawiam

To zalej ten olej co na fakturach masz, dodatek do oleju mógł zalać i nic się nie działo. Płukanka zawsze przy przejściu z pół syntetyka na syntetyk, bo mineralne dodatki się osadzaja w silniku. Lepiej żeby plukanka je wypłukała i silnik był należycie chroniony niż ma wypłukać syntetyk... Można kupić plukanke liqui moly motor spulen lub nafty nalać. 15 minut na wolnych i oglądasz syf jaki spływa
Opublikowano

Jaki olej masz na fakturach ?

Edytowane przez matiuas

Opublikowano

To zalej ten olej co na fakturach masz, dodatek do oleju mógł zalać i nic się nie działo. Płukanka zawsze przy przejściu z pół syntetyka na syntetyk, bo mineralne dodatki się osadzaja w silniku. Lepiej żeby plukanka je wypłukała i silnik był należycie chroniony niż ma wypłukać syntetyk... Można kupić plukanke liqui moly motor spulen lub nafty nalać. 15 minut na wolnych i oglądasz syf jaki spływa

rozumiem cię. a jaka cena jest tego mniej więcej specyfiku płukanki.?? i czy wiesz jaka jest różnica między filtrem nann a knecht.?? bo podobno chwalą ten i ten. obecnie jeżdżę na nann. pozdroo

Opublikowano

Knecht jest trochę większy ale filtry ww marek idealnie sprawdzają się, plukanka 35-60 zł w zależności co wybierzesz

Nasz polski filtron dobrze filtruje, ale ma za duże opory. Olej spływały mi całą noc, ciśnienie oleju też napewno słabsze by wyszło. A filtr paliwa z większym oporem powoduje dłuższe czasy wtrysków, czego skutkiem jest większe spalanie

Opublikowano

Polecam filtr oleju Knecht a olej ten ===》nh95omig.jpg

Opublikowano

Knecht jest trochę większy ale filtry ww marek idealnie sprawdzają się, plukanka 35-60 zł w zależności co wybierzesz

Nasz polski filtron dobrze filtruje, ale ma za duże opory. Olej spływały mi całą noc, ciśnienie oleju też napewno słabsze by wyszło. A filtr paliwa z większym oporem powoduje dłuższe czasy wtrysków, czego skutkiem jest większe spalanie

rozumiem rozumiem.. a czy płukanka nie zaszkodzi bardzo silnikowi przejscia z 10 w 40 na na 5w 40 .. i czy powinno się poprawić z poborem oleju.??

Opublikowano

Przed ceratekiem co wymianę robiłem plukanke ponad dwa lata, utrzymasz silnik w czystości i większą sprawność fizyczną ma. Z wiekiem konie uciekają. Na pewno nie zaszkodzi jeśli zastosujesz się do wskazówek na opakowaniu

Wiele ludzi tak robi nawet w kilkuletnich autach i nikt nie narzeka

Opublikowano

Przed ceratekiem co wymianę robiłem plukanke ponad dwa lata, utrzymasz silnik w czystości i większą sprawność fizyczną ma. Z wiekiem konie uciekają. Na pewno nie zaszkodzi jeśli zastosujesz się do wskazówek na opakowaniu

Wiele ludzi tak robi nawet w kilkuletnich autach i nikt nie narzeka

rozumiem. to przy najblizszej wymianie zastosuje płukanke LM i olej 5w40. a tobie jak śmiga auto bez zarzutów z poborem oleju.??