Opublikowano 14 Lipca 20224 l 11 godzin temu, dudi2000 napisał: Mi bierze 2l na 10k km. Dziś będę wymieniał olej i mam TEC2000 zobaczymy czy popuszczą pierścienie jak to przez nie ucieka olej a nie przez dolot Nie sądzę, że to coś seryjnie pomoże z olejem - napewno poczyści coś od środka i tyle. Na to co chciałbyś osiągnąć jest chyba tylko jeden preparat i jest to Antykoks Anticarbon XADO - ja go zalałem z wyczekaniem na maks 40 minut. Ale czekam na kogoś kto zalał to na tłoki na całą noc i rano zlał olej - to jedyne co wpada mi do głowy co może pomóc - ja niestety zbyt bardzo się przestraszyłem tak radykalnym zabiegiem po kilku konsultacjach. Ale może wrócę do tego pomysłu gdy sytuacja z olejem zacznie mnie denerwować. Jakoś jest w miarę spoko narazie, a jeżdzę od kilku wymian na Meguinie 5w40 syntetycznym (najlepsza cena/jakość jaka jest na polskim rynku w mojej opinii). Jest jeszcze jeden preparat XADO - Stage 1 maximum za 200 zł - chemiczny remont silnika. Ludziom podobno po tym spada branie oleju - jest to najdroższy, albo jeden z najdroższych tego typu preparatów - działa to jak w pytę-nakoksowana wersja Ceramizera w teorii. Z olejem w ALT trzeba działać radykalnie - nie powtarzaj rzeczy przez które przechodziłem - zrób coś nowego i daj znać czy to coś zmieniło - może odnajdziemy jakiś mały przełom w obniżaniu brania oleju w ALT. W moich testach przeszło niemal wszystko co jest na rynku i ma sens - Oleje Motul, LM, Ravenol, Penrite oraz obecny Meguin - w niemal każdej konfiguracji w zakresie lepkości oleju 5w40, 5w50, czy 0w40. Płukałem silnik każdą płukanką jaka jest dostępna, czyściłem ten silnik na tłokach antykoksem ze 3 razy oraz zalałem ceramizer. Efektów co do brania oleju brak - mógłbyś ten Stage 1 przetestować . Mega mnie ciekawi, a ja jakoś straciłem wenę na kombinowanie z dodatkami. Do tego jeszcze nie dodawałem do oleju nigdy dwusiarczku molibdenu - ten też dużo działa pozytywnie . Inne efekty - silnik wygląda wszędzie jak nowy i mam rewelacyjnie wysoką oraz równą na każdym cylindrze kompresję - co mnie cieszy . No i tyle . Silnik cicho pracuje i gitara. 7 godzin temu, Rosomak91 napisał: To jest bardziej niż oczywiste, że to nie wina odmy. Naprawdę trzeba się upierać i robić sobie nadzieje na tanią naprawę problemu, który jest znacznie bardziej zaawansowany. Podobnie i z olejem, zmiana oleju jego konsumpcji nie zmniejszy. Z tańszych rozwiązań to można lać jakieś cudawianki na tłoki, może to wyczyści pierścienie, odtaje, itp. itd. Płukanki również są naprawdę fajną sprawą. Ja idę nieco bardziej radykalną drogą i jak już płukam to samą ropą - zamiast oleju, fakt - jak silnik stanie to dramatu nie będzie. I tak, mam już te 80k km na najtańszym oleju z interwałem zmiany "kiedy się zachce", ale nie później niż 25-30k km i wszystko działa jak należy. Od dobrych 40k, może 50k km silnik w czasie swojej pracy widzi głównie 4k obrotów i więcej. Odma jest od alta, który brał 2 litry na tałzena i teraz problemu nie ma. Zmiana oleju może pomóc właśnie na terkotanie łańcuszka itp itd, chociaż to będzie pomoc również na krótką metę, bo problem już jest i trzeba czekać aż olej przestanie go maskować Ja jestem pełen podziwu dla Twojego przejścia z ALT na AGNa i poważnie sam to rozważam jak już mi ręce opadną do oleju i zacznie mi brać powyżej 500ml/10000km - dopóki bierze te 3litry na 10kkm to mam to w poważaniu głęboko - ma 300k na blacie , nic się nie dzieje - elektromechanior mój ukochany mi wyłączył Katalizator . Jest naprawdę spoko. Ostatnio padł mi ESP czujnik. Zasadniczo śmieszne są te awarie, które mają miejsce .To chyba jeden z ostatnich silników gdzie coś wymieniasz jak już się zepsuje - dopóki nic się nie dzieje nic nie robisz. Bardzo piękny silniczek. Gdyby nie olej to ten silnik byłby naprawdę legendą ,a może nawet w braniu delikatnym oleju jest jego jakiś sekret długowieczności - sporo jest silników które puszczają korbę bokiem mając idealne spalanie oleju od wymiany do wymiany. Biorąc Audicowską normę 500ml/1000km - myślę, że trzeba jej przestrzegać, kombinować - jak kadzidło zmarłemu już nie pomoże - wtedy robić poważne rzeczy. ALT w firmie robiącej silniki - grupie Wilk to 4-5 k zł allegro.pl ALLEGRO.PL AGN słupek masz za kilka stówek. Wiadomo - prawdopodobnie rozwiązanie z wyremontowanym słupkiem to pewniejszy sposób ulokowania inwestycji w auto które ma Ci służyć bezawaryjnie . Każda używka to pewna niestety - loteria .
Opublikowano 19 Lipca 20224 l Panowie mam olej valoline syntetyczny 5w40. Silnik bierze olej na poziomie 0,5 na 500km. Macie jakieś propozycje co do zmiany oleju lub rozwiązania tego problemu
Opublikowano 20 Lipca 20224 l Odma do wymiany, sprawdzenie kompresji żeby stwierdzić czy nie są temu winne pierścienie lub nagar na przylgniach zaworowych.
Opublikowano 20 Lipca 20224 l 5 godzin temu, kubag napisał: Panowie mam olej valoline syntetyczny 5w40. Silnik bierze olej na poziomie 0,5 na 500km. Macie jakieś propozycje co do zmiany oleju lub rozwiązania tego problemu Nic z tym kolego nie zrobisz, bynajmniej poprzez zmiane producenta oleju, wiadomo że może na innej marce oleju spali go 100 ml mniej lub więcej ale to i tak nie zmienia faktu że i tak będzie go zużywał w nadmiernych ilościach, wiem bo temat wałkowałem u siebie kilka lat , ogólnie to ALT przepali wszystko , tak to podsumował jakiś kolega z tego forum , też w to nie chciałem wierzyć ale czas pokazał że miał racje
Opublikowano 20 Lipca 20224 l 53 minuty temu, Langista napisał: Odma do wymiany, sprawdzenie kompresji żeby stwierdzić czy nie są temu winne pierścienie lub nagar na przylgniach zaworowych. Ja wymieniłem odme, ezektor , czwórnik z przewodami podciśnieniowymi, grubą plastikową rure która idzie od filtra powietrza do przepustnicy , wszystkie wymienione części były zakupione w Aso , mierzona była kompresja na cylindrach i była książkowa , były stosowane bardzo czestob płukanki i nic to nie dało , nawet v kupowałem olej zav ponad 300 zł który miał bardzo mały współczynnik odparowalnośći i d*pa
Opublikowano 11 Sierpnia 20224 l Siema, teraz jeżdżę na ravenol vst 5w40 i cena 250 za 5l troche się zrobiła za duża. A bańkę od wymiany do wymiany muszę wlać. Przeglądałem papiery samochodu dzisiaj i od nowości jeździł 0w30 potem 5w30. I znalazłem ravenol hls 5w30. Co myślicie o tym oleju? Cena za 5l - 160zł. Tbn vst ma 10.5 - hls 7.8 Parametry ma podobne. Tak mi się wydaje. Zna się ktoś na olejach i się wypowie? Ogólnie ravenol bo jest oryginalny, do tego niemiecki i tam robiony. Jeźdzę teraz jakieś 10kk rocznie 80% po mieście. Jak się mówi alt wszystko przepali, więc czemu przepłacać - są jakieś przeciwwskazania do tego oleju? RAVENOL HLS SAE 5W-30 | RAVENOL WWW.RAVENOL.DE RAVENOL HLS SAE 5W-30 is a synthetic Mid SAPS low friction motor oil with CleanSynto® technology for passenger car petrol and diesel engines with and without turbo-charging and direct injection. RAV...
Opublikowano 11 Sierpnia 20224 l Jeździłem na tym oleju tzn na ravenol vst 5w40 jeździłem również na Motulu który jest ok 100 zł tańszy i powiem za żadnej różnicy jako wyczulony kierowca nie zauważyłem, pobór oleju podobny lub taki samy, kultura pracy taka sama , poranny rozruch również , podstawa to wymieniać go systematycznie , ja z racji jazdy na krótkich odcinkach wymieniałem co 8-10 tys km tzn co roku przed zimą no i podstawa to kupować olej z pewnego źródła a nie tam gdzie kilka zł taniej , czego tam nie nalejesz to i tak będziesz musiał dolać
Opublikowano 13 Sierpnia 20224 l Mi brał 0.5/1000km.Zeby go uzdrowić na początek wlałem puszkę Xado na tłoki.Pozniej odpaliłem. Zlalem stary olej. Do nowego oleju dodałem płukankę LL Oilsyn i jeździłem na niej 2000km.Potem wymieniłem olej a przy wymianie użyłem zwykłej płukanki Oilsyn. Po wymianie zrobiłem 1000km narazie nie wziął oleju.Opisze co będzie dalej....
Opublikowano 13 Sierpnia 20224 l Jak dobry olej to do 5-6k km nie powinien nic brać, ja tak przynajmniej miałem z Millersem, powyżej tego przebiegu już zaczynało go zjadać.
Opublikowano 13 Sierpnia 20224 l Cześć. Auto mam krótko na 2000 km wziął mi 0,5 litra wlewam Motul 10 W40
Opublikowano 15 Sierpnia 20224 l Kto Ci zalecił taki olej? Ma być 5w30/40. Odwiedź tematy "rozwiązanie brania oleju w 2.0 alt"
Opublikowano 7 Lutego 20233 l Witam panowie jestem posiadaczem audi alt no i kupiłem go od ojca. Ojciec lał 10w40 Castrol no i jak nim jeździłem na tym Castrolu to co tydzień musiałem dolewać oleju. Teraz wlałem 5w40 Valvoline czerwony no i zdziwienie teraz mniej bierze oleju, wiadomo zimą gorzej na nim a tym bardziej na 10w40. Zastanawiam się żeby zmienić i wlać motula 5w40 czy to będzie dobra opcja ? Czy jednak zostać przy tym Valvoline? Pomożecie panowie ? Wiem zawsze można zmienić na Valvoline . Który lepszy ?
Opublikowano 8 Lutego 20233 l Który lepszy to pojęcie względne....najważniejsza jest regularna wymiana i olej zgodny ze specyfikacją dla danego silnika. Jednak jak ja miałbym ocenić te dwa wspomniane oleje to wybrałbym zdecydowanie Valvoline. Od długiego czasu zalewam tymi olejami silniki w różnych autach zgodnie ze specyfikacją i nigdy żadnych problemów nie miałem (zawsze kupowane u autoryzowanego dystrybutora marki). A Motul....wiele już się naczytałem i nasłuchałem, że to oleje mocno przereklamowane i nie warte swojej ceny, stosowane bardziej z przyzwyczajenia i opinii na forach, ale jak jest w rzeczywistości nie oceniam, bo nie stosuję, natomiast Valvoline z pewnego zródła smiało mogę polecić.
Opublikowano 8 Lutego 20233 l W dniu 7.02.2023 o 19:57, MajaBRD napisał(a): Witam panowie jestem posiadaczem audi alt no i kupiłem go od ojca. Ojciec lał 10w40 Castrol no i jak nim jeździłem na tym Castrolu to co tydzień musiałem dolewać oleju. Teraz wlałem 5w40 Valvoline czerwony no i zdziwienie teraz mniej bierze oleju, wiadomo zimą gorzej na nim a tym bardziej na 10w40. Zastanawiam się żeby zmienić i wlać motula 5w40 czy to będzie dobra opcja ? Czy jednak zostać przy tym Valvoline? Pomożecie panowie ? Wiem zawsze można zmienić na Valvoline . Który lepszy ? Do tego silnika wlej sobie mobila 5w30 lub 40 zależnie od kieszeni i będzie ok. Na pobór oleju nic nie zaradzisz, te silniki są zrobione żeby paliły olej a próba poprawy fabryki kończy się siwymi włosami i ciągłym poborze oleju.
Opublikowano 9 Lutego 20233 l 2 godziny temu, Langista napisał(a): te silniki są zrobione żeby paliły olej Nie mam zamiaru "doktoryzować" się w tej kwestii, ale mój silnik oleju nie pali, między wymianami nie dolewam, a jakbym się uparł to może z 3-4 setki bym dolał. Wiadomym też jest, że problem dotyczył głównie tej kwestii w B6, ale wieeeele zależy od wcześniejszej eksploatacji i "zabójczego "long life", ale to akurat dotyczy nie tylko tego silnika. Moje auto od pierwszego serwisu long life nie widziało (weryfikowane osobiście w ASO Audi w Niemczech przy zakupie) za co jestem wdzięczny pierwszemu/poprzedniemu świadomemu właścicielowi z którym zresztą do chwili obecnej utrzymuję kontakt.