Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kto z was pamięta Stan Wojenny?

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
Opublikowano

Pamiętam i to dużo.

Opublikowano

po 22.00 to trzeba było się czaić milicja czekała na to zeby się tłumaczyć co sie robi o tej porze :kwasny:

A my z chłopakami czealiśmy na zbliżającą się milicyjną Nyskę (a było ją z daleka słychać , tak skrzypiała) i jak tylko nas zobaczyli to my dyla na podwórko ,a tam to szukaj wiatru w polu.Taką wtedy mieliśmy rozrywkę. :grin:

Opublikowano

Niedziela. Zamiast teleranka cały czas jakiś facet w czarnych okularach coś w kolko pier....Mama szykowała nas do kościoła, ale przybiegła ciocia z płaczem ze wujka na wojnę zabierają...

Tym co próbują przemycić tutaj jakieś treści polityczne(jest to zabronione na forum) przypominam ze rządziły w Polsce już WSZYSTKIE opcje polityczne. Nie wiem co z nami nie tak, ale jak się dorwie Polak do władzy to z człowieka robi się swinia...Jak w "Folwarku zwierzęcym" Orwella... Pasuje tu jak ulał powiedzenie Pilsudzkiego:

"Naród wspaniały, tylko ludzie k**wy":(

Opublikowano

Smutna to rocznica, smutny tamten czas.

Smutne jest też to, że sowiecki namiestnik wprowadzając stan wojenny przeciw własnym rodakom był pochowany z honorami, nazywany jest polskim Wallenrodem, człowiekiem honoru, wielkim patriotą...

"...Odpowiednie oddać rzeczy słowo" - jakże wciąż aktualne są słowa Norwida

Opublikowano

No niestety Taktuś masz rację :(

Ja bym go odesłał w trumnie do moskwy.

Opublikowano

Ja pamiętam czołgi klekoczące po ulicy pod górkę koło mojego bloku, kotłowniki na przystanku MPK i punkty kontrolne przy wyjeździe z miasta (często jeździliśmy z mamą do jej siostry na wieś po wałówkę :wink: ) i strach gdy było już dawno po 22 a ojciec jeszcze nie dotarł do domu, jak się później okazało wrócił na bani od kolegi :grin: matka go klęła strasznie :D

Byłem w sumie gówniarz (miałem 7 lat) ale pamiętam ogólny strach że "wojna" i totalny brak czegokolwiek w sklepach. Proszek do prania sprzedawali w pudełkach 1KG po 1 opakowaniu na osobę, staliśmy całą rodziną po kilka razy w kolejce, a najśmieszniesze było to że w tej kolejce nie stało więcej niż 70 osób które po zakupie proszku wracały do kolejki żeby postać godzinę i dostać kolejne opakowanie :facepalm:

Komuna to jedna wielka ściema, wciskanie ludziom kitu na wszystkich możliwych frontach. :facepalm:

Mnie zastanawia tylko jedna rzecz, wszyscy kradli, niczego nie było, ruscy zabierali nasze statki za cebulę :facepalm: to jak ten kraj w ogóle funkcjonował pod względem ekonomicznym ?? Cud komunizmu chyba :facepalm: :facepalm: :facepalm:

A jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała, wszech obecny, rozchodzący się na kilometry zapach pędzonego bimbru, towaru jakże deficytowego i przydatnego jako środek płatniczy :grin:

Opublikowano

Właśnie dlatego, ze ekonomicznie nie funkcjonował ten system to dlatego zdechł. Nie czołgi rakiety czy wyczyny solidarności ale zapaść gospodarcza rozwalila w drzazgi PRL i caly związek radziecki. Generała truchło powinno być po ulicy rozwleczone bo tylko idiota może mu zasługi przypisywać czy honor. To bydle i spelrzedawczyk na ruskiej smyczy, polecam posłuchać ludzi co go znali i poczytać o jego "chwalebnej" przeszłości. Takie k**wy jak on pozwoliły aby nkwd wykonczyly resztki polskich patriotów i inteligencji. Tak tworzyli PRL. Dlatego śmiało stawiam tezę, ze PRL to nie była Polska tylko ruski twór gdzie żyli Polacy. I nie ma czego żałować. A jak komuś zal bo głupi, bo nic nie rozumie to jiexh czyta o Katyniu i działaniach UB w latach wczesno powojennych. Tak długo czyta aż zrozumie. Wszyscy ci towarzysze łącznie z ostatnimi sekretarzami, aparatczykami powinni w 89 trafić do pierdla na wieki. A żyli spokojnie, jedni dalej się udzielają w polityce inny cieszy się prezydencką emerytura. Takiego gowna krzywdy jak stan wojenny to Polakom nikt nie zgotował oprócz tego co było zaraz po wojnie. I tym su***synom powinno się ro na grobach wypisać.

Opublikowano

A ja w ogóle nie biorę pod uwagę wypowiedzi ludzi którzy z tamtymi czasami nie mieli nic wspólnego pamiętam stan wojenny trochę strachu było też z matką od ciotki miedzy uliczkami uciekaliśmy żeby sie dostać do domu ale nie zgodzę sie z tymi co twierdzą że ustrój komunistyczny jest zły macie dziś inny i powiedzcie gdzie jesteśmy teraz w głębokiej d*pie i nie wciskajcie że Gierek narobił długu,długu narobiły elity rządzące po roku 90 prywatyzacja to czysta kradzież Wałęsa tłuk za prezydenta to jak to państwo ma dziś wyglądać

Opublikowano

A jaki był, może dobry? Jak słucham teksty że przedszkole było za darmo i wyjazdy z pracy to mnie krew zalewa. Nie pisz takich rzeczy bo o a4 B6 byś mógł tylko pomarzyć. Wtedy niczego nie było, parę osób dobrze sobie żyło, po przemianie dalej Ci sami i ich rodziny żyją jeszcze lepiej ale pomimo tego zwykłym obywatelom teraz jest i tak za dobrze bo jak to Polak, w swoim zwyczaju ma, lubi narzekać i tyle. Jak ktoś teraz chce to przynajmniej są możliwości życia na wyższym pułapie, wcześniej nie było, chyba że zdradzało się Polskę i Polaków.

Opublikowano

A4 B6 mam bo nie pracuje w tym rozpiz*ziaju ale nie tego temat dotyczy a mnie śmieszą patrioci którzy zapierda....ja na Niemca ,Angola itd ale na temat ustroju tamtych lat mają najwiecej do powiedzenia choć dnia nie przeżyli w tamtych latach wtedy były kolejki do sklepów a dziś są kolejki do lekarza ludzie pod szpitalem umierają w sklepach był przysłowiowy ocet a dziś jest wszystko tylko większość na to wszystko nie stać ja mam swoje zdanie na ten temat i go nie zmienie

Opublikowano

Pies na łańcuchu też ma dobrze wg tej filozofii. PAN dal bude , daje miskę to pies siedzi. Wszystko podane. Ale spusc z łańcucha to nie wroci. Czlowiek to nie tylko brzuch so napełnienia. A jak komuś pasuje wiernopoddancza poza to niech lepiej siedzi cicho. Ruski dal co miskę a druga ręką dziadka i ojca mordował. PRL to było gowno na krwi Polaków stworzone i nikt nie ma prawa dobrego słowa o tym powiedziec. Z czystej ludzkiej przyzwoitości. A jak komuś było lepiej to albo aparatczyk albo prosty chłop co tylko bęben musi napchac nie wazne czym i z czyjej miski.

Na pewno wtedy żyło się inaczej i pewne sprawy z dzisiejszego punktu widzenia wydają się całkiem dobre. Tylko wtedy jakoś nikogo to nie cieszyło a i dzisiaj jakoś nie znajduje nikogo kto chciałby tam wrócić. Jedni maja lepiej drudzy gorzej ale ani jeden nie zamieniłby się.

Edytowane przez marekg

Opublikowano

A4 B6 mam bo nie pracuje w tym rozpiz*ziaju ale nie tego temat dotyczy a mnie śmieszą patrioci którzy zapierda....ja na Niemca ,Angola itd ale na temat ustroju tamtych lat mają najwiecej do powiedzenia choć dnia nie przeżyli w tamtych latach wtedy były kolejki do sklepów a dziś są kolejki do lekarza ludzie pod szpitalem umierają w sklepach był przysłowiowy ocet a dziś jest wszystko tylko większość na to wszystko nie stać ja mam swoje zdanie na ten temat i go nie zmienie

Jeśli pijesz do mnie a Twój nick ma coś wspólnego z datą urodzenia to muszę Ci powiedzieć że żyłem znacznie dłużej w tamtych czasach niż Ty :wink: , jeśli nie, to przepraszam i zwracam honor. Po drugie jak ktoś teraz nie ma dwóch lewych rąk do pracy i łeb na karku to bez najmniejszego problemu może godziwie żyć w Polsce i nie musi nigdzie wyjeżdżać. Jeśli chodzi o służbę zdrowia to w każdym kraju są takie bądź inne problemy i nasza wcale nie jest najgorsza :decayed:

PS: Ja bym nigdy w życiu nie chciał wrócić do tamtych czasów i większość ludzi którzy wtedy żyli też nie.

Opublikowano

Oj to tez nie do końca jest prawda z tymi lewymi rękami do roboty bo dla wielu ludzi w Polsce nie ma godnej pracy a powiedzmy sobie uczciwie nie każdy jest stworzony do kombinowana (w sensie pozytywnym), do robienia interesów itd. Większość ludzi to przecietnie uzdolnieni, do pracy na etacie itd. To jak w każdym kraju najwieksza masa i ci ludzie nie są ni gorsi ani lepsi, maja prawo do godnego życia. W Polsce żeby żyć na europejskim poziomie to trzeba sporo nagłóekowac. A to samo można mieć za granica nie myśląc w ogóle. A jak ktoś ma ręce i łeb do roboty to po co ma się męczyć w Polsce jak pracując za granica i wykorzystując swoje zdolności może mieć 4 razy więcej? Można by wiec powiedzieć, ze siedzi w Polsce i robi za frajer zamiast zarobić europie? Kwestia podejscia ale patriotyzmu w to nie mieszajmy bo można udowodnić wszystko zależnie od podejścia.

Opublikowano

Uczepiliście się tej zagranicy :facepalm:

Pracowałem 10 lat w PL i niczego się nie dorobiłem, po 10 latach w NL i wykonując tę sama pracę mogę żyć normalnie nie martwiąc się czy mi starczy do 1ego, i co więcej stać mnie na hobby zwane modzeniem :)

A temat jest o tym czy pamietacie coś z tamtych czasów a nie gdzie jest lepiej i czyje wydumki polityczne są lepsze.

Polityka i religia, przy tych dwóch tematach zawsze się znajdzie powód do kłótni :facepalm:

Edytowane przez andynl

Opublikowano

Ludzie psioczycie na ustrój komunistyczny który według mnie nie jest zły mówię cały czas o ustroju a nie kto go realizował tu cytat co to ustrój komunistyczny

Komunizm (od łac. communis – wspólny, powszechny[1]) – utopijna ideologia społeczno-polityczna, zakładająca całkowite zniesienie własności prywatnej, rodziny, różnic klasowych, religii i państwa, uznanych jako struktury społecznego zła i wyzysku oraz ustanowienie drogą rewolucji po etapie dyktatury proletariatu społeczeństwa bezklasowego z kolektywną własnością środków produkcji i równym podziałem dóbr według zasady od każdego według zdolności, każdemu według potrzeb[2].

Jako ideologia, komunizm ma charakter skrajnie lewicowy. Jako sposób stworzenia społeczeństwa komunistycznego marksistowski komunizm od początku wskazywał „obalenie przemocą całego dotychczasowego ustroju społecznego”[3]. Miało to się stać za sprawą rewolucji proletariatu. Ważnymi elementami ideologii komunizmu są internacjonalizm i ateizm, ponieważ komuniści uważają, że wszyscy ludzie są równi bez względu na narodowość, rasę czy religię, a podziały te są ich zdaniem szkodliwe i prowadzą do konfliktów

Nie czepiam się pracy zagranicą sam zapier......m w innym kraju moja wypowiedz nie miała na celu urażenia kogoś

Edytowane przez ivan1977

Opublikowano

A wiesz co to utopia? Poza tym żeby wprowadzić ustrój komunistyczny to trzeba najpierw zaprowadzić "nowy ład". Co to oznacza nie trzeba chyba tłumaczyć. Tak więc komunizm jest zwykłym skurwysynstwem i robieniem sobie dobrze klice ludzi kosztem całego narodu pod hasłami rzekomej równości i sprawiedliwości. Zawsze i wszędzie tak to wygląda. Widzis cos dobrego we wyciskaniu ludzi, z natury różnych do tego samego szeregu? Jeden naród jeden kolor jeden szablon, kolor itd? Równość społeczna, bezklasowosc to są największe dyrdymaly i zaprzeczenie ludzkiej naturze. Właśnie dlatego ten ustrój działa tylko na papierze.

" każdemu wg zdolności, każdemu wg potrzeb" taaaa dawno się tak nie ubawiłem. W praktyce każdemu gówno żeby było równo. A kto mądrzejszy to uciekał z PRL bo "rządy proletariatu" to jest dopiero bzdura. Chłopy i robole u władzy...tragedia.

Edytowane przez marekg

Opublikowano

Sorry ale każdy ma swój pogląd i interpretuje definicje ustroju jak mu się podoba ile ludzi tyle opini

przeczytaj ostatnie zdanie i wg mnie nie wygląda to tak jak ty napisałes

Edytowane przez ivan1977

Opublikowano

Definicja jest definicją i nie ma tu miejsca na dyskusje. Poza tym nie o ustroju tu mowa a o stanie wojennym jako kryzysie antypolskiego tworu jakim był PRL. W zasadzie komunizm zawsze doprowadza do takich kryzysów i mamy to szczesxie , ze to się rozlecialo a władza nie miała na tyle siły żeby po komunistycznemu załatwić sprawę. To sa fakty a nie interpretacja wiec nie relatywizujmy już wszystkiego na siłe.

Nigdy cie nie zastanowilo dlaczego zawsze w takim ustroju bardzo silnie rozbudowany jest aparat represyjny? Dlaczego tak bardzo kontroluje i represjonuje się obywateli? Dlaczego ogranicza się możliwość wyjazdów zagranicznych ? Dlaczego tak bardzo kładzie się nacisk na obronność i zagrożenie z zewnątrz? Dlaczego tak straszy się ludzi? Co, ze niby inni tylko czyhają aby ten raj rozpierdzielic? Nie. Bo ten system jest wbrew ludziom, ich naturze i interesom. Wymaga od ludzi wyrzeczeń i poświęcenia dla państwa a dokładnie dla elity rzadzacej. Wymaga od ludzi tego co nie jest naturalne. Dlatego udaje się to utrzymywać tylko zamordyzmem.

A stan wojenny był tego doskonałym przykładem. Bo raczej nie w imię równości i sprawiedliwości społecznej władza proletariacka otworzyła ogień do ludzi.

Edytowane przez marekg