Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Szyba zamarza od środka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

panowie jak z tym walczyc,przy wiekszym mrozie szyba mi zamarza od srodka,czasami od zewnatrz jest czysta ,a skrobie ja w srodku wkuza mnie to gdyz wszystko leci na tapicere,a zanim sie auto rozgrzeje i nawiew to zlikwiduje to chyba dzien trzeba spedzic........przejzalem chodniczek i jest suchy,filtr kabiny wymieniam razem z olejem co 10tys.,woda do srodka napewno sie nie dostaje

moze ktos powiedziec o co chodzi

Opublikowano

to normalne zjawisko...wilgoć :gwizdanie:

Opublikowano

sa moze jakies preparaty przeciwko zamarzaniu na szybe?takie jak np.przeciwko parowaniu.......powiem szczerze ze jest to 1 auto gdzie sie takie cos dzieje

Opublikowano

Na allegro kiedyś jakiś koleś oferował ponoć holenderski preparat, który pochłaniał wilgoć z powietrza. Wystarczyło to cudo zostawić w kabinie a wilgoć była przez nie wchłaniana - coś a'la takie preparaty co są w pudełkach z butami lu czipsami :)[br]Dopisany: 15 Grudzień 2009, 21:12_________________________________________________Ewentualnie jak już jesteś w samochodzie staraj się mało oddychać a już w ogóle nic nie mów - wtedy nie będziesz pozbywał się wilgoci z samego siebie :>

Opublikowano

a pod chodniczkiem sprawdzałeś - czy nie cieknie czasem pod nogi ? może woda zbierać się pod tapicerką podłogową.

tak jak kolega powyżej pisze - specyfiki na allegro i można działać (a na allegro jest tego trochę: http://allegro.pl/listing/search.php?sg=1&string=poch%C5%82aniacz%20wilgoci )

Opublikowano

u mnie też tak szyba zamarzała od środka podczas zeszłej zimy jak jeździłem z welurowymi dywanikami :(

latem auto porządnie wysuszyłem na działce, teraz dywaniki na zimę gumowe i :good:

Opublikowano

a dokladnie - u mnie rok temu były dywaniki welurowe i był mróz na szybach a teraz są gumowe i lodu brak :)

Opublikowano

haha i ja tez smigam na welurze,juz zamowilem gumy..............

Opublikowano

Generalnie to normalne zjawisko no chyba ze rzeczywiscie gdzies masz "lewe"zrodlo wody w kabinie!

Opublikowano

Normalne zjawisko, w środku masz ciepło, na zewnątrz zimno i szybki parują. Przewietrz samochód przed pozostawieniem go na noc tak zeby dostało sie zimne powietrze do środka i będzie ok, szyby rano będą cacy :)

A druga sprawa to mogą być mokre dywaniki które parują jak masz wł ogrzewanie na nogi i po zamknięciu samochodu pozostaje wilgoć w aucie i szyby parują.

Opublikowano

albo nie włączaj ogrzewania jak nie musisz

Opublikowano

Główną przyczyną zamarzania szyb jest wilgoć w aucie. Najpierw radziłbym sprawdzić stan dywaników czy nie są dziurawe od obcasów i czy tymi dziurami woda nie dostaje się na to wykładzinę. Jeżeli są OK to sprawdź czy odpływy wody z podszybia nie są zapchane i czy woda tam się nie zbiera i nie stoi w okolicach akumulatora. U mnie tak było, że już cuda wianki robiłem, pryskałem Antifogiem szyby by nie parowały, co jakiś czas wymieniałem filtr kabinowy, wymieniłem dywaniki na gumowe a w aucie nadal była wilgoć, która w czasie mrozów przechodziła w szron. U rodziców w ich A4ce cały rok są założone dywaniki welurowe i nigdy nic nie parowało a u mnie z gumowymi nawet tak.

Na forum przeczytałem, że odpływy spod podszybia mogą zapchane i rzeczywiście tak było. Woda stała i dostawała się nawiewami do środka i stąd wykładzina od strony pasażera była zawsze wilgotna. Przeczyściłem to podszybie i teraz jest spokój.