Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Zaparowane szyby :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z zaparowanymi szybami. Pytałem po kierowcach ale nadal walczę. Próbuje z tym walczyć lecz bez skutku- brak pomysłu :evil:

- Nawiew działa powietrze ciepłe i zimne (bez skutku)

- Klima nabita, odgrzybiona

- Filtr kabinowy wymieniony

- szyba szczelna (sprawdzę jeszcze raz bo mogło mi się tylko wydawać)

- Padł pomysł, że to płyn z chłodnicy kapie na nagrzewnice i "mokre" powietrze paruje, ale sprawdzałem ubytek płynu i wynosił on niecały 1cm na ponad 1,5 miesiąca- więc ten pomysł raczej odpada CHOCIAŻ czuć smród jakiejś substancji po zetknięciu z nag.(może to ten płyn?)

WSKAZÓWKI: szuba paruje i jest tłusta, trzeba ją myć płynem z alkoholem/ paruje tylko w niskich temp <10 st. C

Proszę o pomoc mądre głowy;] bo w zimie ciężko jeździ się z uchyloną szyba :/:/

Pozdrawiam i z góry Thx.

Opublikowano

wymien dywaniki na gumowe. gdzies o tym slyszalem :) i sprawdz wykladzine podlogi czy nie jest mokra.

Opublikowano

ubytek płynu 1cm na 1,5 miesiąca to dużo i wszystko wskazuje na nieszczelną nagrzewnicę :confused4:

Opublikowano

test nagrzewnicy:

-Odpalasz auto, żeby się zagrzał silnik (na wyłączonych nawiwach)

-jak się auto nagrzeje, przestawiasz nawiew na szybę i ogień.

Jak zaparuje - nagrzewnica.. :disgust:

Masz LPG - wiem, że nie masz w profilu, ale nie wyszcy mają.

Jeśli tak to ubytek płynu chłodzącego może być spowodowany trójnikami na przewodach - standard.

Opublikowano

Jeżeli szyba jest tłusta to wskazywało by to właśnie na ubytek płynu chłodzącego, przecież para wodna nie jest tłusta, trzeba zlokalizować wyciek może nagrzewnica nieszczelna.

Opublikowano

mialem podobny przypadek w nagrzewnicy byla malenka dziorka plynu prawie wcale nie ubywalo a szyby parowaly wydaje mi sie ze u ciebie bedzie to samo

Opublikowano

Ja miałem podobny problem, też tłuste szyby, chodniczki i cały środek wysuszyłem i jest ok.

Jak jest mokro to butami wnosi się brud, piach itp. podczas jazdy niestety nie wyschnie wszystko jak powinno, chodniczki miałem do połowy mokre.

Opublikowano

Kiedyś w innym audi z klimatronikiem mialem ogromny problem z parowaniem szyb i okazało się, że klapka od obiegu zamkniętego zacięła się i cały czas krążyło w aucie wilgotne powietrze. Po otwarciu klapki, wszystko działało pięknie

Opublikowano

szyby tłuste?? a nie palisz w aucie fajek?? a jak masz obieg ustawiony na zamknięty??

Opublikowano

Panowie podłącze sie pod temat, u mnie paruje szyba przednia ale od strony kierowcy tak mocniej, jak wyłącze nadmuch na szyby i włącze na kratki centranle to szyba od strony pasażera nie paruje tak jak od kierowcy ( paruje od dołu) tak samo sie ma z szybą przednią boczną tez paruje a od strony pasażera jest sucha. co to może oznaczać?[br]Dopisany: 22 Grudzień 2009, 07:22_________________________________________________Dodam ze filtr kabinowy jest wymieniony

Opublikowano
  • Autor

szyby tłuste?? a nie palisz w aucie fajek?? a jak masz obieg ustawiony na zamknięty??

TAK SZYBY TŁUSTE, TRZEBA JE KILKA RAZY PRZEMYWAĆ PŁYNEM, NIE PALĘ, OBIEG ZAMKNIĘTY.

[mod]a po co ten krzyk??[/mod]

Opublikowano

to nie zamykaj obiegu ja mam nie zamkniety i nie paruje

Opublikowano

miałem ten sam problem :decayed: okazało śie że miałem zamknięty obieg bo nie działał przycisk od przełanczania obiegu powietrza

Opublikowano

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t16629.0.html;highlight=zima+deszcz+szyby

Po jednej stronie paruje bardziej, to dlatego, że tam siedzisz... i też parujesz.

Po basenie zawsze najpierw zaparuje Twoja strona, niż puste miejsce pasażera.

Opublikowano

Panowie potrzebuje szybkiej odpowiedzi i pomocy. Kiedy klapa obiegu wewnetrznego sie zamyka bo z tego co czytam to nie zawsze kiedy zostanie wcisniety przycisk obieg zamknietego na klimatroniku? Teraz jak jezdze i uzywam cieplego powietrza na szybe to wlaczam tylko strzalke skierowana ku gorze z prwej strony panela a nigdy w zyciu nie uzywalem tego guziczka z szyba po lewej stronie panelu klimy tuz na gwiazdeczka? Jak to w koncu jest?

Opublikowano

Główną przyczyną zamarzania szyb jest wilgoć w aucie. Najpierw radziłbym sprawdzić stan dywaników czy nie są dziurawe od obcasów i czy tymi dziurami woda nie dostaje się na to wykładzinę. Jeżeli są OK to sprawdź czy odpływy wody z podszybia nie są zapchane i czy woda tam się nie zbiera i nie stoi w okolicach akumulatora. U mnie tak było, że już cuda wianki robiłem, pryskałem Antifogiem szyby by nie parowały, co jakiś czas wymieniałem filtr kabinowy, wymieniłem dywaniki na gumowe a w aucie nadal była wilgoć, która w czasie mrozów przechodziła w szron. U rodziców w ich A4ce cały rok są założone dywaniki welurowe i nigdy nic nie parowało a u mnie z gumowymi nawet tak.

Na forum przeczytałem, że odpływy spod podszybia mogą zapchane i rzeczywiście tak było. Woda stała i dostawała się nawiewami do środka i stąd wykładzina od strony pasażera była zawsze wilgotna. Przeczyściłem to podszybie i teraz jest spokój.

Opublikowano

sprawdziłem wszystko jest ok tylko filtr kabinowy jest caly czarny chyba nikt go nie wymienialł ze dwa lata !!! czas na wymiane jaka cena filtra z 30 zl ?

:mysli:

Opublikowano

To z gwiazdką ma pomagać w chwilach gdy chcesz szybko odparować wilgoć z szyby czołowej albo lód roztopić. Taki zamiennik podgrzewanej szyby.[br]Dopisany: 06 Styczeń 2010, 19:58_________________________________________________Ja placiłem 33 tydzień temu. :>

Opublikowano

Heh podam Ci własny i skuteczny spos. na sprawdzenie czy to płyn na szybie<chociaż ja stawiam że na 99% to nagrzewnica padła> jak zrobi się zaparowana i tłusta, prtzeciągnij po niej palcem i troche na język, jeżeli gorzki alk. smak to wiadomo>>>>Borygo...

Nagrzewnica do wymiany....... Miałem to samo...... Nagrzewnica niewiadomym sposobem rozszczelniła się na lucie..........