Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i kodowanie nawigacji RNS-E w Audi A4 B6/B7 od A do Z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Korzystając z 'wyprzedaży' kupiłem od kolegi miodzio RNS-e, jemu zostawiając swoje audi concert III.

Wtyczka pasowała, antena radiowa też. Próbowaliśmy połączyć się z navi vcds'em, niestety się nie udało.

Navi działa i nie wyłącza się po 30 minutach, dobrze byłoby jednak wszystko zakodować jak należy. Może wiecie, czy i jakie kabelki należy zamienić, żeby vcds się połączył z navi?

Ja niestety słaby jestem z czytania schematów.

Dodam, że moje stare radio nie włączyło się w samochodzie miodzia, więc pewnie to wina kabli.

• Odpowiedzi 4,5 tys.
  • Wyświetleń 803,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Korzystając z 'wyprzedaży' kupiłem od kolegi miodzio RNS-e, jemu zostawiając swoje audi concert III.

Wtyczka pasowała, antena radiowa też. Próbowaliśmy połączyć się z navi vcds'em, niestety się nie udało.

Navi działa i nie wyłącza się po 30 minutach, dobrze byłoby jednak wszystko zakodować jak należy. Może wiecie, czy i jakie kabelki należy zamienić, żeby vcds się połączył z navi?

Dodam, że moje stare radio nie włączyło się w samochodzie miodzia, więc pewnie to wina kabli.

Sprawdź czy jest podłączona linia diagnostyczna K.

W adaptacjach zegarów na kanale 62 oczytaj wartość, dodaj do niej 1 i zapisz sumę jako nowe kodowanie (np. jeśli masz 22 to nowe kodowanie to 23).

Opublikowano

przekładasz kabelek z kostki C7 do B5 i połączysz sie vagiem:wink:

rnse.jpg

Opublikowano

Czy jest jakiś powszechnie znany problem by RNS ledowego zrobić z opcją TV-Free?

Opublikowano
Czy jest jakiś powszechnie znany problem by RNS ledowego zrobić z opcją TV-Free?

Nie mamy softu dla RNS-E LED który to ogarnia - w tej chwili jedyna możliwość to adapter na kabelek sygnału prędkości (do dostania np. w naviservice). Ewentualnie możesz podpytać mikasziego - ponoć RNS-y ma dość dobrze rozpracowane.

Opublikowano

Nie mamy softu dla RNS-E LED który to ogarnia - w tej chwili jedyna możliwość to adapter na kabelek sygnału prędkości (do dostania np. w naviservice). Ewentualnie możesz podpytać mikasziego - ponoć RNS-y ma dość dobrze rozpracowane.

Siema :hi:

Niestety ledowego rns-e jeszcze nie znam tak dobrze jak tego starego , ale z mojej dotychczasowej wiedzy jeszcze nie ma hacka do ledowych rns-e . Niby chłopaki z audiforum próbowali coś tam zdziałać ale nic z tego nie wyszło

Opublikowano

Niestety ledowego rns-e jeszcze nie znam tak dobrze jak tego starego , ale z mojej dotychczasowej wiedzy jeszcze nie ma hacka do ledowych rns-e . Niby chłopaki z audiforum próbowali coś tam zdziałać ale nic z tego nie wyszło

jedynie zapewne może mieć Kobra coś takiego:wink:

Opublikowano

jedynie zapewne może mieć Kobra coś takiego:wink:

Już pytałem - też jeszcze nie ma.

Opublikowano

Moje wtyczki wyglądają tak:

dsc00862zo.jpg

dsc00872ps.jpg

jak widać brak wtyczki B :D

czy poza tym pinem, który trzeba wyjąć z C i przełożyć do B jeszcze jakieś inne piny z b będą mi potrzebne? Jeśli tak to gdzie je znajdę?

zegary zakodowałem dobrze - dziś w drodze do pracy odpaliłem navi i wyświetla na FISie wskazówki

Opublikowano
Moje wtyczki wyglądają tak:

http://imageshack.us/scaled/thumb/580/dsc00862zo.jpg

http://imageshack.us/scaled/thumb/818/dsc00872ps.jpg

jak widać brak wtyczki B :D

czy poza tym pinem, który trzeba wyjąć z C i przełożyć do B jeszcze jakieś inne piny z b będą mi potrzebne? Jeśli tak to gdzie je znajdę?

zegary zakodowałem dobrze - dziś w drodze do pracy odpaliłem navi i wyświetla na FISie wskazówki

Nie - wtyk B jest od zmieniacza. Potrzebujesz jej jedynie do podłączenia linii K (pin 5).

Opublikowano

Bardzo proszę o pomoc w kodowaniu RNS-E.

Moja konfiguracja to:

A4 B6 2004 rok, RNS-E 2010 LED z A3, brak BOSE, Bluetooth w wersji Q, brak zmieniarki, brak tunera TV, brak multifunkcji

Aktualnie wygląda to następująco:

Address 37: Navigation Labels: None

Part No SW: 8E0 035 193 B HW: 8E0 035 193 B

Component: RNS-E PU EU H03 0300

Coding: 0318751

Czyli:

0 - OK

3 - Audi A4 (8E) - OK

1 - Front Treble Speaker Monitoring inactive inactive - OK zgodnie z info z forum mimo, że nadwozie zamknięte ..

8 - Sound Characteristic - ??? brak takiej wartości w rozpisce ..

7 - Base Plate diagnostic capable with Comfort Control - OK

5 - Analog Input (AUX) installed - ?? nie mam AUX ..

1 - TV-Tuner/CD-Changer/Multi-Function Steering Wheel not installed - OK

Czy w przypadku mojej konfiguracji nie powinno być 0310711?

Czyli:

0 - stała

3 - Audi A4 (8E)

1 - Front Treble Speaker Monitoring inactive inactive

0/1 - Sound Characteristic linear czy Audi A4 (8E) dla B6 z 2004?

7 - BT Q - Base Plate diagnostic capable with Comfort Control

1 - Tuner not installed - brak radia satelitarnego, aux

1 - TV-Tuner/CD-Changer/Multi-Function Steering Wheel not installed

Opublikowano
Bardzo proszę o pomoc w kodowaniu RNS-E.

Moja konfiguracja to:

A4 B6 2004 rok, RNS-E 2010 LED z A3, brak BOSE, Bluetooth w wersji Q, brak zmieniarki, brak tunera TV, brak multifunkcji

Aktualnie wygląda to następująco:

Address 37: Navigation Labels: None

Part No SW: 8E0 035 193 B HW: 8E0 035 193 B

Component: RNS-E PU EU H03 0300

Coding: 0318751

Czyli:

0 - OK

3 - Audi A4 (8E) - OK

1 - Front Treble Speaker Monitoring inactive inactive - OK zgodnie z info z forum mimo, że nadwozie zamknięte ..

8 - Sound Characteristic - ??? brak takiej wartości w rozpisce ..

7 - Base Plate diagnostic capable with Comfort Control - OK

5 - Analog Input (AUX) installed - ?? nie mam AUX ..

1 - TV-Tuner/CD-Changer/Multi-Function Steering Wheel not installed - OK

Czy w przypadku mojej konfiguracji nie powinno być 0310711?

Czyli:

0 - stała

3 - Audi A4 (8E)

1 - Front Treble Speaker Monitoring inactive inactive

0/1 - Sound Characteristic linear czy Audi A4 (8E) dla B6 z 2004?

7 - BT Q - Base Plate diagnostic capable with Comfort Control

1 - Tuner not installed - brak radia satelitarnego, aux

1 - TV-Tuner/CD-Changer/Multi-Function Steering Wheel not installed

0301711.

Opublikowano
0301711.

Dziękuję bardzo, ustawione - wydaje się, że lepiej teraz gra niż na poprzednim kodowaniu :)

Mam jeszcze pytanie odnośnie wzmacniacza. Jeżeli chciałbym wymienić głośniki i puścić sygnał przez dodatkowy wzmacniacz, to jakie kodowanie dla Sound Characteristic powinienem ustawić?

Opublikowano
0301711.

Dziękuję bardzo, ustawione - wydaje się, że lepiej teraz gra niż na poprzednim kodowaniu :)

Mam jeszcze pytanie odnośnie wzmacniacza. Jeżeli chciałbym wymienić głośniki i puścić sygnał przez dodatkowy wzmacniacz, to jakie kodowanie dla Sound Characteristic powinienem ustawić?

Bez zmian.

Opublikowano

mam takie pytanie, czy ta płytka elektryczna spod przycisków z diodkami podświetlenia w przednim panelu z rnse-e z 2009 audi a3 będzie pasowała do rns-e a4 z 2005?

Opublikowano

Panowie mam pytanie czy kierownica z MF z b6 będzie obsługiwać RNS-E bez żadnych problemów, ewentualnie co i jak trzeba kodować :hi:

Opublikowano
Panowie mam pytanie czy kierownica z MF z b6 będzie obsługiwać RNS-E bez żadnych problemów, ewentualnie co i jak trzeba kodować :hi:

tak będzie śmigać:wink:

Opublikowano

bez żadnych problemów

Opublikowano

bez żadnych problemów

bez:wink:

Opublikowano
Musisz tylko przekodować vagiem ze zwykłej na multi:wink: