arek87 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Co do filmiku to miałem takie samo cos u siebie. pompa oleju wolno nabijała ciśnienie a tym samym po rozgrzaniu miala zbyt małą wydajność... i robił się dieselek(popychacze, napinacz+łańcuch się odzywały) warto zawsze sprawdzić cisnienie bo te pompy oleju to często siadają.
rafi_a4 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Co do filmiku to miałem takie samo cos u siebie. pompa oleju wolno nabijała ciśnienie a tym samym po rozgrzaniu miala zbyt małą wydajność... i robił się dieselek(popychacze, napinacz+łańcuch się odzywały) warto zawsze sprawdzić cisnienie bo te pompy oleju to często siadają. i co wymieniles pompe? jaki byl koszt ?
arek87 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 pompa + panewki jakies 200zł. wymieniłem sobie sam więc robota 0 zł. ciśnienie oleju wróciło i nawet przy temp oleju 110 C jest cicho(w normie jak na 20v). Operacje robiłem na koniec lutego i przejechałem juz 12k km. dodam ze na oleju 10W40. dodam ze sprawdzenie cisnienia oleju to jakies 10 minut. warto zaczynac na zimnym silniku i obserwować jak się zachowuje w miarę nagrzewania auta
maciekg Opublikowano 4 Października 2010 Autor Opublikowano 4 Października 2010 No to odgrzeję kotleta, zabrałem się wreszcie do wymiany kompletnego rozrządu wraz z nowym napinaczem łańcucha. Po wymianie części silnik przeżywa drugą młodość. Zobaczcie jaki był stan starego napinacza: Wgłębienia po łańcuchu mają głębokość około 2 mm, a niektórzy mechanicy mówili, że tego napinacza się nie wymienia.....
Luka3s Opublikowano 4 Października 2010 Opublikowano 4 Października 2010 też mam ten problem... ech strasznie mnie to drażni ale póki co nie ma kasy żeby się tym zająć
Dev Opublikowano 4 Października 2010 Opublikowano 4 Października 2010 mam łańcuszek 100zł z przesyłką (allegro 115 + KW) ori, nówka sztuka
bouzuki Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 No to odgrzeję kotleta, zabrałem się wreszcie do wymiany kompletnego rozrządu wraz z nowym napinaczem łańcucha. Po wymianie części silnik przeżywa drugą młodość. Zobaczcie jaki był stan starego napinacza: Chłopie,to jaki przebieg ma twoja audica? Mój ADR,który zresztą do dzisiaj posiadam ma przebieg 445000 km,z czego około 300000 km na LPG i jak wymieniałem parę miesięcy temu uszczelkę pod głowicą,to na tym plastiku były tylko zarysowania.Żadnych wyżłobień nie było.A podejrzewam,że napinacz nigdy nie był wymieniany.
adam0551 Opublikowano 5 Października 2010 Opublikowano 5 Października 2010 Witam Panowie. Może ja coś pomogę. W moim ADR-ku 194000 przelatane też miałem taki podobny odgłos silnika, jakby odpalił zimnego diesla. Pierwsza myśl to hydropopychacze, tzw szklanki. Okazało się że dwie szklanki były wyrąbane, ale nie tu było sedno sprawy. Okazało sie że właśnie ten napinacz łańcucha wałka rozrządu. Koszt to 520 zł w sklepie, ( w ASO Audi 1742 zł). Po wymianie tych dwóch szklanek i tego napinacza ( przy okazji także rozrządu za tzw jednym zamachem) problem ustał. Silniczek chodzi cichutko, bez dziwnych odgłosów. A propo tego napinacza to występuje on w dwóch wersjach : z czujnikiem zmiennych faz rozrządu i bez. Ale spokojnie można założyc ten bez czujnika, jest tańszy. Jedynie co to na VAG-u będzie pokazywał brak tego czujnika.
Audi A4 18 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Czy wymieniał ktoś napinacz wałka rozrządu???czy łańcuch tez czeba wymienic???
Rekomendowane odpowiedzi