Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Jakie kable do odpalenia diesla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich, ostatnio miałem problem z odpaleniem samochodu, próba reanimacji przez kable z różnych samochodów nic nie dała. Dowiedziałem się później od elektryka, że jeśli mam kable zakupione z marketu to nie nadają się one do odpalenia diesla. W związku z tym mam zamiar wykorzystać ze starych kabli złącza a zakupić samemu przewody. Chciałbym się dowiedzieć jaki minimalny przekrój należy dobrać. Długość przewodu 4mb. Zastanawiam się między 10mm2 a 16mm2. Pozdrawiam

Opublikowano

Ty nie kombinuj tylko kup normalne kable w sklepie motoryzacyjnym, bierz paragon (masz gwarancje) przetestuj jak wszystko będzie siii to git.

,,Dowiedziałem się później od elektryka, że jeśli mam kable zakupione z marketu to nie nadają się one do odpalenia diesla. " :polew::good:

P.S. Ja kupiłem akurat w markecie no i jakoś działają... :cool1:

Opublikowano

drobna uwaga... jeśli kupiłeś jakieś dziadostwo to nie trzymaj tego na mrozie w samochodzie bo plastiki później pękają...

Opublikowano

przekrój bierz max jaki będzie dostępny i nie 4 m tylko krótszy, długość też ma znaczenie, żabki też muszą być porządne - wszystko po to aby aby ograniczyć opór elek. wtedy popłynie ci większy prąd rozruchowy

Opublikowano

Nie sugeruj sie grubością zewnętrzną kabla tylko grubością (przekrojem) miedzianej żyły. Najlepiej kupić porządny przewód w sklepie elektrycznym i samemu zrobić dobre przewody na całe życie, lub dołożyć trochę kasy i kupić nowy aku.

Opublikowano

ja nierozumiem po co się bawić....warto... :mysli: Nie lepiej iśc wydać pare złoty i jest.... :good:

Opublikowano

no cóż, kolega chce kupić kable to mu doradzamy, a to że aku jest kapa to już inna historia

Opublikowano

najlepsze są zrobione samodzielnie z przewodu idącego od akumulatora do rozrusznika w maluchu(przekrój taki jak trzeba) + dobre żabki i można czołg odpalać :wink4:

Opublikowano

ja mam 3 metrowe: krokodylki w elektronicznym a przewód w castoramie 16mm2 (oczywiście linka); testowane były już do rozruchu JELCZ'a :>

Opublikowano

Kiedyś sobie zrobiłem kabelki, przekrój 80 mm2, długość 4m, krokodyle od spawarki z miedzianymi wkładkami na szczękach( 24 zeta za sztukę :) ) waga coś około 8 kg.

Jak narazie się sprawdzają, nawet przy ciężarówkach :kox:

jak bym chciał je sprzedać po cenie złomu to są warte ok 130 zeta :gwizdanie:

Generalnie z małymi wyjątkami to co jest dostępne w handlu to się nadaje tylko do podładowania naszego aku od dawcy, a nie odpalania :polew:

Opublikowano

jeżeli mowa o kablach to muszą mieć odpowiedni amperomierz bo takie 120-400 to nie do dizla tylko skuter można odpalać, nie liczy sie grubość kabla ale własnie amperomierz 600-800 i będzie oki, bo mniesze będą po prostu się palić , topić......

Opublikowano

amperomierz ???

amperaż znaczy >> :polew:

Opublikowano

jeżeli mowa o kablach to muszą mieć odpowiedni amperomierz bo takie 120-400 to nie do dizla tylko skuter można odpalać, nie liczy sie grubość kabla ale własnie amperomierz 600-800 i będzie oki, bo mniesze będą po prostu się palić , topić......

amperaż jest ściśle związany z grubością kabla, im większy przekrój tym większy amperarz[br]Dopisany: 30 Styczeń 2010, 06:01_________________________________________________materiał z którego są zrobione też - nalepiej użyć miedzianych przewodów

Opublikowano

Kable kupione w markecie są śliczne :> i można sie nimi pochwalić (zrobić dobre wrażenie na dziewczynie) a i w bagażniku wyglądają ładnie lecz są często słabej jakości. Proponuję wykonanie ich samodzielnie. Taniej nie będzie ale na pewno lepiej.

Opublikowano

Ja właśnie tak zrobiłem.Załatwiłem linkę 16-tkę(2x4,5m),dokupiłem 4 żabki po 4zł za sztukę

i naprawdę wygląda to solidnie chociaż nie miałem okazji jeszcze przetestować

bo ja askurat aku mam ok.Zrobiłem to ze względu na innych.Różnie bywa

Opublikowano

Kupiłem kable w sklepie dla ciężarówek. Bezynowe silniki odpalały, ale przy dieslu wymiękły. Zrobiłem sobie kabelki sam, zgodnie z zaleceniami kolegów i teraz odpalamy na nich wszystko. Proponuję porobić dodatkowe zworki na żabkach. Niby sprężyna działa jak przewód, ale dolutowanie kabeka zajmuje kilka minut, a pewność wzrasta niepomiernie.

Opublikowano

Styk na żabce jest ważny, dobrze aby jak najwiekszą powierzchnią stykała do klemy

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czym większa średnica kabla ( nie izolacji) tym lepsza.

Ale w sklepie motoryzacyjnym (nie w markecie) jak powiesz, że potrzebujesz kabli do diesla to dadzą Ci odpowiednie.

Nie bierz tanich, bo nie warto.

Opublikowano

Ja kupiłem kable w markecie i nie narzekam odpalałem z nich diesla kumpla bez najmniejszego problemu. Ważne są żabki aby miały dobą sprężynę a tym samym docisk do klem aku. Nawet na przewodach marketowych za 25zł odpaliłem diesla tylko że trzeba było te żabki dociskać do klem ręką żeby jakiś przepływ prądu był :tongue4: Ogólnie tak jak radzą koledzy pójść do sklepu motoryzacyjnego i tam kupić na pewno dają radę.