sosna22222 Opublikowano 7 Czerwca 2007 Opublikowano 7 Czerwca 2007 Witam wszystkich Mam taki problem mianowicie podczas jazdy po wyboistej drodze slychac dzwonienie przy tylnych kolach ale gdy tylko nacisne hamulec to dzwonienie znika. Ktos juz cos podobnego przerabial??? Pozdrawiam usunąłem te emoty
cayenne Opublikowano 7 Czerwca 2007 Opublikowano 7 Czerwca 2007 Z jarzma pewnie smar wyleciał.Podjedz do mechanika niech Ci nałoży,albo zró to sam jak masz chęci i czas. Może być teżtak,że klocki są.luźne. Ja miałęm to samo. Kupiłem WD-40 zapsikałem całe hamulce oproćz tarczy oczywiśćie i pomogło.
sosna22222 Opublikowano 7 Czerwca 2007 Autor Opublikowano 7 Czerwca 2007 dzieki za podpowiedz sprobuje najpierw z WD 40 a jak nie pomoze to pojade do mechanika. Jakie elementy dokladnie mam spsikac??
areckid Opublikowano 8 Czerwca 2007 Opublikowano 8 Czerwca 2007 Zaciski hamulcowe do przegladu/regeneracji/wymiany. Sprawdz co z nimi, przegladnij prowadnice i nasmaruj, powinno pomoc.
Gość spedyt Opublikowano 9 Czerwca 2007 Opublikowano 9 Czerwca 2007 Często prowadnice są zapieczone, trzeba rozebrać, wyczyścić i nasmarować.
sosna22222 Opublikowano 9 Czerwca 2007 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2007 ok dzieki za odpowiedz sprobuje w przyszlym tygodniu i napisze jaki efekt
dawajrapa Opublikowano 22 Czerwca 2007 Opublikowano 22 Czerwca 2007 ok dzieki za odpowiedz sprobuje w przyszlym tygodniu i napisze jaki efekt i jak tam, problem rozwiazany? ja mam u siebie to samo, od jakiegos czasu, ale nie mam czasu zeby sie za to wziac :| napisz prosze co tam u Ciebie bylo, to moze wkoncu to rozbiore, jak nie to trzeba bedzie gdzies zajechac, bo denerwujace jest te dzwonienie, szczegolnie na bruku, i przejazdach tramwajowych ktoreych w szczecinie nie brakuje.... pzdr!
gadi Opublikowano 22 Czerwca 2007 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Ja u siebie miałem podobny problem tylko że z przodu. Wystarczyło przesmarować smarem miedzianym miejsca tam gdzie klocki przesuwają się po zacisku. Oraz rozgiąć mocniej blaszki na wewnętrznym klocku, tam gdzie wchodzą one do tłoczka.
sosna22222 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2007 Nie jeszcze nie sprawdzalem bo nie mam czasu sie za to zabrac
dawajrapa Opublikowano 7 Lipca 2007 Opublikowano 7 Lipca 2007 sosna22222 i jak tam? dalej dzwoni, czy moze juz cos robiles? ja tez nie mam kiedy zajzec, teraz mam problem ze skrzynia i te zaciski sie odlozyly na pozniej...
sosna22222 Opublikowano 7 Lipca 2007 Autor Opublikowano 7 Lipca 2007 hehe coz ja tez nie sprawdzalem ale w tym tygodniu jade do mechanika na wymiane przegubu wiec poprosze zeby zobaczyl co sie tam dzieje :>
dawajrapa Opublikowano 12 Lipca 2007 Opublikowano 12 Lipca 2007 sosna22222, heheh i jak tam status dzwoniacego problemu na tyle? cos juz zrobione/zdiagnozowane? mi sie posypala skrzynia, przy okazji wymienilem sprzeglo, troche mnie to kosztowalo, wiec poki co zapominam o tym dzwonieniu ;P ale jak cos bedziesz wiedzial- napisz co bylo, prawdopodobnie u mnie bedzie to samo, to wtedy moze sie wezme za to i naprawie...
marek2222 Opublikowano 12 Lipca 2007 Opublikowano 12 Lipca 2007 te dzwonienie to klocki hamulcowe albo wypadla sprezynaka przy zacisku albo trzeba je podgiac,bo to klocek jest luzny i dlatego dzwoni robilem to u siebie 3 min.roboty.
Eljot Opublikowano 13 Lipca 2007 Opublikowano 13 Lipca 2007 Właśnie wróciłem z garażu. Miałem podobne objawy co Sosna 22222 i inni koledzy. Przyczyną były sprężynki klocków, pod wpływem temperatury zapiekły się i nie amortyzowały. WD40 popsikać i rozruszać te sprężynki a następnie podgiąć je w kierunku zewnętrznym klocka. Przeczyścić śruby prowadnic i nasmarować. Jeżeli nie będzie dobrego efektu należy wymienić klocki i po problemie. A mechanicy kazali wymieniać zaciski, bo wyrobiły się prowadnice /nie zawsze wierzcie mechanikom/ Powodzenia.
felipe.avant Opublikowano 30 Lipca 2007 Opublikowano 30 Lipca 2007 Witajcie koledzy u mnie tez graja dzwonki w tylnym zawieszeniu po bruku strasznie. Napiszcie dokladnie czy problem leży w tych hamulcach czy w łożyskach tylnych. Gdy zaciągam ręczny hamulec na postoju i pobujam samochodem to piszczy jak cholera poprosze o opinie i naprawe
Gość spedyt Opublikowano 31 Lipca 2007 Opublikowano 31 Lipca 2007 felipe.avant sprawdź w pierwszej kolejności te sprężynki w klockach.
Darkman Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 U mnie przyczyną dzwonienia w lewym tylnym kole była pęknięta sprężyna w klocku.Wymiana na nowy komplet pomogła. Niestety samych sprężyn nie kupisz.
oleyy Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Opublikowano 12 Sierpnia 2007 ile zaplaciles za komplet? moze ktos wytlumaczy jak to sie robi! mam identyczny problem
Gość spedyt Opublikowano 12 Sierpnia 2007 Opublikowano 12 Sierpnia 2007 ile zaplaciles za komplet? moze ktos wytlumaczy jak to sie robi! mam identyczny problem Chodzi tu o wymianę na nowy komplet klocków. Wymiana klocków z tyłu: trzeba odkręcić cylinderek z jarzma, założyć nowy komplet klocków, wkręcić tłoczek do cylinderka i złożyć wszystko razem. Przesmaruj śruby w jarzmie.
oleyy Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Opublikowano 14 Sierpnia 2007 wymienilem klocki na nowe i po sprawie. Koszt klockow 150zl ale... pojawil sie nowy problem ;/ ale to juz nie na ten temat w forum
Rekomendowane odpowiedzi