Koczis Opublikowano 12 Lutego 2010 Opublikowano 12 Lutego 2010 To jak już poruszamy temat błędów spalania na fisie to i ja pozwolę się zapytać. Czy to normalne, że gdy autko się zatrzyma to na wolnych obrotach pokazuje różne spalanie chwilowe? Czasami jak staje na światłach to pokazuje 3L innym razem 1,2L, itp. Jeszcze się nie zdarzyło, aby pokazał poniżej 1L/100km. Ogólnie spalanie pokazuje ok, jak hamuje silnikiem to 0.0, ale jak się już zatrzymam to wskakuje na wyższe wartości, czasem jak podjadę 10m(od bramy do garażu) to bywa, że pokazuje jak się zatrzymam i 20L lub 36L/100km. Co to może być?
rakud29 Opublikowano 12 Lutego 2010 Opublikowano 12 Lutego 2010 panowie a idzie to jakos wyregulowac bo mnie tez klamie powiedzcie tez czy zerujecie srednie spalanie na wskazaniu nr2 po zatankowaniu
AndyN Opublikowano 12 Lutego 2010 Opublikowano 12 Lutego 2010 To jak już poruszamy temat błędów spalania na fisie to i ja pozwolę się zapytać. Czy to normalne, że gdy autko się zatrzyma to na wolnych obrotach pokazuje różne spalanie chwilowe? Czasami jak staje na światłach to pokazuje 3L innym razem 1,2L, itp. Jeszcze się nie zdarzyło, aby pokazał poniżej 1L/100km. Ogólnie spalanie pokazuje ok, jak hamuje silnikiem to 0.0, ale jak się już zatrzymam to wskakuje na wyższe wartości, czasem jak podjadę 10m(od bramy do garażu) to bywa, że pokazuje jak się zatrzymam i 20L lub 36L/100km. Co to może być? Pokazuje ostatnie chwilowe spalanie w trakcie jazdy. Nie pokazuje spalania na postoju (bez wciśniętego gazu) Np. fabia I pokazuje - w litrach na godzinę
wiktorsam Opublikowano 12 Lutego 2010 Opublikowano 12 Lutego 2010 Wystarczy gorsze paliwo i spalanie może bardzo wzrosnąć. Mi ostatnio ahu zjarał 9.2 litra tylko po mieście. Zmieniłem stację i już widzę, że spalanie znacząco spadło.
akjam Opublikowano 12 Lutego 2010 Opublikowano 12 Lutego 2010 panowie a idzie to jakos wyregulowac bo mnie tez klamie powiedzcie tez czy zerujecie srednie spalanie na wskazaniu nr2 po zatankowaniu Gdzieś na forum widziałem jak ktoś regulował spalanie aby właśnie na FISie wskazywało z dokładnością do jakiejś tam normy ale za cholerę nie mogę sobie przypomnieć gdzie to widziałem!
ArkadiuS Opublikowano 12 Lutego 2010 Opublikowano 12 Lutego 2010 Podepnę się pod wątek. Chodzi mi o średnie spalanie z komputera nr 2. Generalnie średnio po zatankowaniu do 3ch odbić dystrybutora robię ok 800km do zapalenia się kontrolki tankowania. Przeliczam sobie wtedy średnie spalanie na prostym wzorku tj. (ilość zatankowanych litrów * 100)/ilość przejechanych km od tankowania. Przeważnie wskazanie z tej wyliczanki jest większe o 0,5l/100km od wskazywanego średniego spalania z komp.nr2. Ale o co chodzi.......tym razem udało mi się wyjeździć pełen bak tylko w mieście. Wiadomo zima, temperatura mała, Wrocek i duże korki itp więc większe spalanie. Kontrolka zapaliła mi się po 640km, a do baku wlałem niecałe 61L. Komp nr2 pokazywał 8,1l/100km a wg powyższej wyliczanki wyszło 9,5l/100km. Można zrozumieć spalanie (chociaż mogłoby byc zawsze mniejsze :gwizdanie:), ale dlaczego takie ogromne przekłamanie FISa?? ty fakt prwie 10L masakra zapytaj kogoś kto ma ten sam silnik ja akurat mam 1.9 i 10L to nawet przy 200 na budziku nie pokazywało więc nie wiem czy wszystko ok z tym twoim spalaniem ze spalaniem jest ok. To jest max spalanie jakie mogę osiągnąć bo jak pisałem bak wyjeździłem w powiedzmy najgorszych warunkach jakie mogą panować w dużym mieście. A przy 210km/h pokazuje mi średnie 10L . Tylko nurtuje mnie dlaczego fis przekłamuje w tym przypadku opisanym powyżej o tak dużo
Maxito Opublikowano 12 Lutego 2010 Autor Opublikowano 12 Lutego 2010 To jak już poruszamy temat błędów spalania na fisie to i ja pozwolę się zapytać. Czy to normalne, że gdy autko się zatrzyma to na wolnych obrotach pokazuje różne spalanie chwilowe? Czasami jak staje na światłach to pokazuje 3L innym razem 1,2L, itp. Jeszcze się nie zdarzyło, aby pokazał poniżej 1L/100km. Ogólnie spalanie pokazuje ok, jak hamuje silnikiem to 0.0, ale jak się już zatrzymam to wskakuje na wyższe wartości, czasem jak podjadę 10m(od bramy do garażu) to bywa, że pokazuje jak się zatrzymam i 20L lub 36L/100km. Co to może być? ja bym sie chwilowym aż tak bardzo nie przejmował średnie wydaje mi sie jest ważniejsze a u mnie wszystko powoli wraca do normy ze spalaniem jeszcze muszę 1/4 zbiornika wyjeżdzić
stanley Opublikowano 12 Lutego 2010 Opublikowano 12 Lutego 2010 wszystko wróci do normy. u mnie po zalaniu STP spalanie spadło z 6l do 5,7
Maxito Opublikowano 13 Lutego 2010 Autor Opublikowano 13 Lutego 2010 wszystko wróci do normy. u mnie po zalaniu STP spalanie spadło z 6l do 5,7 już jest ok
rakud29 Opublikowano 22 Lutego 2010 Opublikowano 22 Lutego 2010 to mozna to ustawic zeby pokazywalo dobrze[br]Dopisany: 14 Luty 2010, 19:59_________________________________________________kto podpowie mi cos na ten temat jest to do wykonania
akjam Opublikowano 22 Lutego 2010 Opublikowano 22 Lutego 2010 Próbowałem gdzieś tego poszukać ale nie mogę znaleźć!
steve69 Opublikowano 23 Lutego 2010 Opublikowano 23 Lutego 2010 Próbowałem gdzieś tego poszukać ale nie mogę znaleźć! O to chodziło?: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=26102.msg312261#msg312261 -- Pozdrawiam. Sławek
rakud29 Opublikowano 23 Lutego 2010 Opublikowano 23 Lutego 2010 tak ale to jest do b6 a jak jest w b7
akjam Opublikowano 23 Lutego 2010 Opublikowano 23 Lutego 2010 Próbowałem gdzieś tego poszukać ale nie mogę znaleźć! O to chodziło?: http://www.a4-klub.pl/smf/b5_afn_kalibracja_komputera_pokladowego_bledne_wskazania_sredniego_spalania-t26102.0.html;msg312261#msg312261 -- Pozdrawiam. Sławek No dokładnie tak! Coś mi świeciło, że to właśnie Łukasz - ADMIN!
Rekomendowane odpowiedzi