Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakie tarcze i klocki hamulcowe do Audi A4 B5?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, Pomocny napisał:

Kazde markowe klocki sa dobre, ale to glownie zalezy od tarcz hamulcowych, bo na taniej tarczy to nawet najdrozszy klocek nie da rady zatrzymac auta i tez wedlug kogos innego np ferodo ds2500 moze miec slabe opinie chociaz sa to klocki premium 

Jeżeli mówimy o zwykłym aucie do wożenia tyłka z domu do sklepu to się zgodzę ale jeżeli mówimy o aucie cięższym, które jeździ w trasie to tarcza może być podstawowa (nie chińska) a największą różnicę zrobią klocki ;)

Opublikowano
14 godzin temu, Adam-Lewian napisał:

Jeżeli mówimy o zwykłym aucie do wożenia tyłka z domu do sklepu to się zgodzę ale jeżeli mówimy o aucie cięższym, które jeździ w trasie to tarcza może być podstawowa (nie chińska) a największą różnicę zrobią klocki ;)

14 godzin temu, Adam-Lewian napisał:

Jeżeli mówimy o zwykłym aucie do wożenia tyłka z domu do sklepu to się zgodzę ale jeżeli mówimy o aucie cięższym, które jeździ w trasie to tarcza może być podstawowa (nie chińska) a największą różnicę zrobią klocki 

Klocki i tarcze to temat rzeka, mozna o tym ksiazki pisac, tarcze zwykle, wysoko naweglane, wentylowane, nacinane, nawiercane, klocki sportowe, zwykle, z reszta jest jest sporo mieszanek, nawet klocki ceramiczne, nie da sie polecic czegos w ciemno, bo to zalezy od preferencji kierowcy, jedenemu wystarcza zwylke, drugiemu z zacieciem sportowym, cos mocniejszego, na tor uklad sportowy, swapy z s4, s6, i innych. Tylko ze to koszt. A modyfikacji jest tysiace

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Przy okazji zmiany przedniego kompletu w swoim daily (jak z lewej) chce wrzucić tarcze 312. Jakie tarcze i klocki aktualnie polecacie? Z tyłu mam zestaw Textara, kończące się klocki z przodu tak samo, sprawowały się bardzo dobrze, ale może jest coś jeszcze lepszego? Nie potrzebuje żadnego sportowego zestawu, po prostu ma działać na co dzień (miasto i okolice) i czasem wyhamować z dużej prędkości w trasie.

Opublikowano

Do swoich aut wrzucam tarcze OZ i klocki ATE. Miałem już sporo takich zestawów i nigdy nie miałem żadnych problemów, więc mogę polecić na swoim przykładzie.

Opublikowano
2 godziny temu, Rumaq napisał:

Do swoich aut wrzucam tarcze OZ i klocki ATE. Miałem już sporo takich zestawów i nigdy nie miałem żadnych problemów, więc mogę polecić na swoim przykładzie.

Przypadkiem nie miałeś na myśli Zimmermannów (tarcz)?

Edytowane przez krzysiek_f

Opublikowano

Dokładnie tak. OZ = Otto Zimmermann

Opublikowano

Mam może głupie pytanie, ale co myślicie o zamiennikach. Słyszałem o firmie vika części ma ponoć dobre i w przystępnej cenie. Muszę wymienić tarcze u siebie i nie wiem za bardzo gdzie kupić, by nie przepłacić. Znalazłem coś takiego: http://tomala.pl/vika/. Zamawialiście stamtąd? Strona wydaje się być porządna. Z góry dzięki za rady.

Opublikowano
37 minut temu, reynolds.erica napisał:

Mam może głupie pytanie, ale co myślicie o zamiennikach. Słyszałem o firmie vika części ma ponoć dobre i w przystępnej cenie. Muszę wymienić tarcze u siebie i nie wiem za bardzo gdzie kupić, by nie przepłacić. Znalazłem coś takiego: http://tomala.pl/vika/. Zamawialiście stamtąd? Strona wydaje się być porządna. Z góry dzięki za rady.

Jeśli szukasz oszczędności na aucie to mogłeś kupić fiata i tam miałbyś wszystko tanio. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A co sądzicie o takim zestawie?

Tarcze-Klocki-Przod-Tyl-BREMBO-do-AUDI-A
ALLEGRO.PL

Kup teraz na Allegro.pl za 681 zł - Tarcze Klocki Przód+Tył BREMBO do AUDI A4...

Sam już nie wiem co wybrać. Przejrzałem miliony wątków na temat hamulców i jedni piszą tylko ate, drudzy bierz trw, trzeci zimmermanny. Zastanawiałem się jeszcze nad takimi zestawami:

Tarcze-Klocki-ATE-Przod-Tyl-AUDI-A4-B5-2
ALLEGRO.PL

Kup teraz na Allegro.pl za 784 zł - Tarcze Klocki ATE Przód + Tył - AUDI A4 B5...
Tarcze-Klocki-ZIMMERMANN-P-T-AUDI-A4-B5-
ALLEGRO.PL

Kup teraz na Allegro.pl za 779 zł - Tarcze Klocki ZIMMERMANN P+T AUDI A4 B5...

Dużo dobrych opinii czytałem na temat zimmermann sport, ale niestety przekraczają mój budżet.

Opublikowano

Zimmermann będzie najlepszą opcją z tych trzech.

Podaj na PW nr VIN auta to dobiorę pasujący zestaw i zrobimy go w dobrej cenie ;)

Opublikowano

Nr vin: WAUZZZ8DZ1A032774

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. 

Mam do wymiany tarcze i klocki przód tył w b5 1.9TDI 1995r kod silnika 1Z.

Z przodu mam tarcze 280mm gr. 13mm

tył 245mm gr. 10mm 

Mam pytanie. Jakie mają być wymiary klocków przód i tył? Tam jest system Lucas? Jeżeli kupię klocki z czujnikami lub bez to one mają inne wymiary? przestają pasować? Proszę o pomoc

VIN:   WAUZZZ8DZSA075481

Opublikowano

Cześć, napisz co konkretnie Cię interesuje, jaka firma to przygotuje dobrą ofertę ;)

Opublikowano

Tanie zwykłe Tarcze: Delphi/ATE

Dobre Tarcze: ATM-GT[Mikoda]/ATE PowerDisc

Więcej nie trzeba a klocki wystarczą: ATE

Opublikowano

Jakbym wiedział jaki to ma być system, wymiar klocków z tyłu i jakie łożyska do tylnych tarcz bo tych też jest dwa rodzaje. Śmieszne to jest, już nie mieli co robić tylko w jednym silniku w jednej Audi dwa rodzaje klocków i dwa rodzaje łożysk. A w innych wersjach silnikowych i rocznikach jeszcze inne jaja.. no naprawdę nie idzie się połapać. 

Opublikowano
27 minut temu, Pawelekgit napisał:

Jakbym wiedział jaki to ma być system, wymiar klocków z tyłu i jakie łożyska do tylnych tarcz bo tych też jest dwa rodzaje. Śmieszne to jest, już nie mieli co robić tylko w jednym silniku w jednej Audi dwa rodzaje klocków i dwa rodzaje łożysk. A w innych wersjach silnikowych i rocznikach jeszcze inne jaja.. no naprawdę nie idzie się połapać. 

wymyślasz, masz nowy typ łozysk, klocków i zacisków

stary typ był do wrzesnia 96

tarcze - 8D0 615 601 B

klocki - 8E0 698 451 A

łozyska - 8D0 598 625 B

pierscien ABS - 443 614 149 A

cos jeszcze potrzebujesz bo pisze z bani

Opublikowano

Nie sugeruj się danymi z profilu tylko danymi z tematu. Sprawa dotyczy Audi a4 b5 1.9 tdi 1Z rocznik 1995. Skąd Wy chłopaki macie dane wszystkich części?

Opublikowano
3 minuty temu, Pawelekgit napisał:

Nie sugeruj się danymi z profilu tylko danymi z tematu. Sprawa dotyczy Audi a4 b5 1.9 tdi 1Z rocznik 1995. Skąd Wy chłopaki macie dane wszystkich części?

z głowy

łozyska - 4A0 598 625 A

pierscienie ABS - 443 614 149 A

tarcze - 8D0 615 601 B

klocki - 4D0 698 451 F

Opublikowano

Z głowy, ale to prawidłowe dane? Jeśli tak, jesteś Mistrzem świata.

Przy wymianie tarcz jest konieczność wymiany pierścieni od ABSu? Są one również z tyłu?

Edytowane przez Pawelekgit

Opublikowano
3 minuty temu, Pawelekgit napisał:

Z głowy, ale to prawidłowe dane? Jeśli tak, jesteś Mistrzem świata. 

przerabiam to gó...o codziennie to wiem co pisze

cos jeszcze chcesz ?