Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Wymiana rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko co ile tyś.należy wymienić rozrząd w audi a-4 tdi 130KM z 2002 roku

Opublikowano

Było o tym już wiele razy pisane, najlepiej co 90 tyś.

Opublikowano
  • Autor

Bardzo dziękuje za odpowiedź.Jestem tu nowy audiczke mam dopiero 4 miechy dlatego jestem troche zielony

Opublikowano

:hi: Mam taki sam motor jak ty i robiłem rozrząd jakiś 1,5 tygodnia temu na 92 tys km

Niemcy zalecają na 125 tyś, Polskie ASO mówi że na 90tyś, natomiast gadałem z kolegą w Skodzie to podobno paski te mają wytrzymać spokojnie do 150 tyś - ale wiesz jak to mówią strzeżonego ...dla tego ja na 90 tyś

Jak będziesz wymieniał to komplet części w serwisie czyli pasek, napinacz, rolka, 2 śruby ~530zł ( chyba że masz zniżkę :chytry: )

Jak będziesz jechał kupować części to weź sobie również pompę wody to koszt ~200 zł, ponieważ na 100 przypadków w 90 trzeba ją wymienić (najwyżej ją zwrócisz)

Normalnie robocizna w ASO to około 600-800zł, na wolnym rynku 200-300zł.

Opublikowano

O super. Konkretne info.

A do AVF są takie same koszty czy coś jeszcze dochodzi ?

Opublikowano

Raczej tak. Sprawdzę ci potem w Etce. [br]Dopisany: 28 Czerwiec 2007, 15:39 _________________________________________________ Mamy prawie te same motory :drunk:

zrzut2mk3.th.jpg

zrzut3ji9.th.jpg

Opublikowano

Dzięki kolego mam tyle roboty że nie mam czasu w etke zerknąć. Tyle wolnego czasu co do napisania kilku zdań tutaj. :audi:

Przyda się mi i pewnie komuś jeszcze.

Opublikowano

Lista cześci potrzebna przy wymianie rozrządu w AWX (nowy typ rozrządu) prezentuje się tak :

038 903 137 T Pasek wielorowkowy 53,08zł

038 260 849 A Pasek klinowy 55,45zł

038 145 278 Rolka zwrotna 165,09zł

038 109 119 P Pasek rozrządu 210zł

038 109 243 M Rolka 239,46zł

038 109 244 J Rolka 103,60zł

045 121 019 C Pompa wody

Opublikowano

Hugo ale AWX też są chyba dwa typy ( i nie myślę tu o AWX i AVF)

Opublikowano

Tak zgadza się i właśnie próbuje znlaeźć czym różni się nowy typ rozrządu od starego w AWX

Opublikowano

jest chyba jeden pasek więcej

Opublikowano

Lista cześci potrzebna przy wymianie rozrządu w AWX (nowy typ rozrządu) prezentuje się tak :

038 903 137 T Pasek wielorowkowy 53,08zł

038 260 849 A Pasek klinowy 55,45zł

038 145 278 Rolka zwrotna 165,09zł

038 109 119 P Pasek rozrządu 210zł

038 109 243 M Rolka 239,46zł

038 109 244 J Rolka 103,60zł

045 121 019 C Pompa wody

Jaką masz wersję Etki i która aktualizację - ja nie mam tych numerów co Ty? u mnie wyświetla że jest jeden Pasek na AWX

Kiedy trzeba wymieniać klinowy i wielorowkowy?

Zawsze myślałem, że się wymienienia jeśli stan zużycia na to wskazuje lub koło 200tyś lub jak piszczy albo się urwie :decayed:

Opublikowano

Jaką masz wersję Etki i która aktualizację - ja nie mam tych numerów co Ty? u mnie wyświetla że jest jeden Pasek na AWX

Kiedy trzeba wymieniać klinowy i wielorowkowy?

Zawsze myślałem, że się wymienienia jeśli stan zużycia na to wskazuje lub koło 200tyś lub jak piszczy albo się urwie :decayed:

Te numery spisałem z części , które wymieniałem.Wymieniłem dokładnie te części które są na liście.Nalatane mam 91tyś i nie miałem zamiaru czekać , aż zacznie piszczeć a tymbardziej aż się urwie.Lepiej wymienić i mieć spokój.

Opublikowano

Rozumiem Cię.

Chodzi mi o to, że urwanie któregokolwiek z tych 2 pasków (wielorowek , klinowy) nie powoduję żadnych dalszych uszkodzeń tak jak może być (a nie musi - kwestia przypadku i szczęscia) w przypadku zerwania paska rozrządu.

Opublikowano

Tak zgadza się i właśnie próbuje znlaeźć czym różni się nowy typ rozrządu od starego w AWX

jest inny napinacz,plus napinacz gazowy

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mi powiedzieli ze wymiana rozrządu z pompą wodną w aso wyniesie mnie 1300 zł.

(ciekawe jakie częsci wliczyli w wymiane tego rozrządu)

P.S wacham sie czy wymieniać W VW czy u rogala.

Opublikowano

Powiedzcie mi to wkońcu wg producenta co ile ma być rozrząd robiony w AWXie czyli generalnie w 1,9TDI PD w A4 B6.

Opublikowano

Przy okazji wymiany rozrzadu warto wymienic paski od klimy i alternatora. Ich rolki i napinacze tez. Ja w Passacie wymienilem rozrzad 2 tyg. temu nie zwracajac uwagi na rolke od alternatora i dzis rano zaczela mi sie tluc :confused4:

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

witam :hi:, postanowiłem podpiąć sie pod ten temat bo wydał mi sie jak najbardziej trafny w moim przypadku, mianowicie czeka mnie w najbliższym czasie wymiana rozrządu w b6 AWX 2001 ,a z tego co przeczytałem to zapewne nie będzie to ten nowy typ rozrządu. Czy mógłby podać ktoś liste cześci potrzebnych przy wymianie rozrządu w tym konkretnym przypadku, myślę że ta informacja przyda sie nie tylko mi ale i potomnym, którzy będą poszukiwali takiego info z góry dzięki :)