Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Wymiana rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co 120 tyś

A ja mówię , że co 90tyś

Opublikowano

wymieniasz pasek rozrzadu, napinacz, rolke, pompe wody.

warto przy okazji wymienic:

pasek wieloklinowy alternatora oraz klimy

zweryfikowac stan:

rollki napiniajacej paska klimy,

stan rolki napinacza oraz napinacza paska alternatora.

stan lozyska rolki napedowej wiska

kola ze sprzeglem alternatora bywa zrodlem dziwnych halasow.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chłopaki odkopię temat trochę.

W 2004 roku AVF miał tylko jeden pasek osprzętu ? Chodzi mi o pasek wielorowkowy/wieloklinowy ?

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

No i mi się zbliża termin wymiany, stąd prośba o info jakich producentów trzeba wybierać, a jakich omijać.

Opublikowano

contitech

ale popytaj w ASO maja fajne promocje na zestawy naprawcze pasek, rolka, napinacz, pompa wody.

Opublikowano

Dzieki Musashi. Napisz pls jeszcze jaka cena to dobra cena. Zacząłem od allegro i już wiem jakie jest minimum :evil:

W ASO jest tak: 410(pasek+rolka+napinacz)+155(pompa wody, pod warunkiem ze zda sie stara. Jesli sie nie zda starej ori to +200PLN)+110PLN paski ( 2 paski bo u mnie wg VIN są: pasek klimatyzacji + pasek alternatora). Cena wydaje się OK, co?

Opublikowano

ja kupowalem w aso komplet. pompa wody, el. napedu rozrzadu, pasek wieloklinowy kosztowalo mnie z tego co pamietam cos kolo 700.

Opublikowano

W instrukcji jest napisane że pierwsza wymiana na 120 tys a kolejne co 90 tys i ja bym sie tego trzymał

Opublikowano

letallec

Na allegro sprzedaje aso stalowa wola. U nich rozrzad jest za 349 zł

http://www.allegro.pl/item528201597_oryginalny_rozrzad_vw_audi_1_4_tdi1_9tdi_2_0_tdi.html

Popytaj może sprzedadzą Ci resztę w dobrych cenach.

Opublikowano

Dzwoniłem. Po VIN poszukali i tam chcą 480, za to co w moim stałym ASO w Warszawie mam za 410 :shocked: Chyba nie szukam dalej :confused4:

Opublikowano

Kurde ale walą w ... Cena w necie jedno a już po Vin co innego. Ja ten sam komplet przez znajomego miałem za mniej niż 320 zł.

A podawałeś że dzwonisz z allegro. Bo w necie inne ceny chodzą.

Opublikowano

A podawałeś że dzwonisz z allegro. Bo w necie inne ceny chodzą.

Nie, tego im nie powiedziałem.

Opublikowano

Kolego kupuj bo już zaczynają podnosić ceny w ASO zapewne z uwagi na kurs Euro.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam,

czy ktoś z Was słyszał aby rozrząd faktycznie strzelił komuś przed 105000km?

pytam ponieważ tydzień temu zrobiłem przegląd 90k i nie wymieniałem rozrządu. Oparłem się o informacje z książki serwisowej Audi gdzie jest podane, że rozrząd sie robi przy 120k. Uznałem, że jak zrobię na następnym przy 105k to i tak będzie odpowiednio wcześniej niż norma na to wskazuje.

Jako zupłnie nowy użytkownik Audi dopiero wczoraj zalogowałem sie na forum A4-klub i znalazłem ten wątek....

... no i teraz nie wiem czy mam wracać do serwisu i robić ten rozrząd czy spokojnie zrobić go przy następnym przeglądzie przy 105000km?

będę wdzięczny za info na temat znanych Wam przypadków awarii rozrządu przed 105000 km.

i jeszcze jedno pytanie - skąd mam wiedzieć jakie oznaczenie silnika B6 AWX czy inne mam?

pozdr

K

Opublikowano

AWX jest dla skrzyni 5 AVF jest dla 6, w Vag-u tez ci sie wyswietla jak sie podepniesz.

Ja rozrzad miałem wymieniany przy 116 tys km, teraz mam 192 i juz pomalutku szykuje sie na nastepny przy 200 tys.

A i co do wymian w ASO

Ostatnio widziałem u mnie w okolicy baner z Basmarex-u to dieler VW w Zabrzu i rozne wymiany oferował promocyjne. Dla A4 pisało ze rozrzad z wymianą 990zł ale jaki zakres to nie wiem, pewnie standard a do pompy i pasków klimy i alternatora trzeba dopłacić.

Opublikowano

Jest zupełną normą, że paski AWXów i AVFów (od jakiegośtam numeru nadwozia z 2003 roku) zgodnie z zaleceniami producenta - powinny być zmieniane co 120 tkm. . Osobiście jeszcze nie słyszałem, zeby ktoś nie dojeździł ... .

Niestety - wydłużony okres (z 90 do 120 tkm) nie dotyczy wcześniejszych AWX i AVF - tych z hydraulicznym napinaczem paska zębatego.

Kolego kris-m - być może inni koledzy reprezentują inny pogląd (poczekamy, poczytamy :wink4:) ale ja uważam, że nie istnieją racjonalne powody do skracania okresów międzyprzeglądowych. Szczególnie jeśli czeka Cię pierwsza wymiana i wiadomo, że żaden drucik paluchów tam jeszcze nie pchał :gwizdanie: .

:hi:

Opublikowano

Wow!!! - to się dopiero nazywa szybkość odpowiedzi.... w tym czasie nie udało mi się nawet dodzwonić do ASO z tym pytaniem

ale chyba przestanę już próbować, bo informacje od Was potwierdziły to co sobie ustaliłem - czyli dla totalnego spokoju umysłu i bezstresowej jazdy - wymiana przy 105k

bardzo dziękuję także za podopowiedź z tymi symbolami - ja nie mam VAG'a a do tego totalnie jestem zielony jeśli chodzi o sprawy techniczne ("finansista" :polew:) - zaraz postaram się zmienić bo wybierałem "na pałę" przy tworzeniu profilu i chyba wybrałem źle bo mam 6 biegów.

raz jeszcze dzięki - czuję że z Waszą pomocą eksploatacja tego pojazdu będzie jeszcze przyjemniejsza (o ile to jeszcze możliwe - nie ma się do czego przyczepić po 4 miesiącach i 15k km).

pozdrawawiam,

K

Opublikowano

Kolego jeśli masz 2004 rocznik to prawdopodobnie ten typ rozrządu co u mnie czyli z "uproszczonym" napinaczem paska osprzętu, no i z jednym paskiem. DLa naszych silników wymiana zalecana jest co 120000km. Ja robiłem wcześniej drugą wymianę i wszystkie elementy były jeszcze w dobrym stanie.

A w ASO Ci powiedzą żębyś przyjeżdżał w końcu muszą zarobić.

Opublikowano

Gdybys chciał zaopatrzyc sie wczesniej i taniej to polecam to :

To ASO mające punkty w Rybniku Sosnowcu i Tychach o ile kojarze, sam zreszta kiedys tam kupowałem, rozrząd tez tam bede brał.

http://moto.allegro.pl/item534982379_oryginalny_rozrzad_vw_audi_1_4_tdi_1_9_tdi_2_0_td.html - komplet bez pompy za 339zł

Opublikowano

Nie raz już patrzyłem na ori rozrządy z Allegro i zawsze zastanawia mnie ta cena... :disgust: