Pandzior Opublikowano 11 Maja 2010 Opublikowano 11 Maja 2010 Witam, cieknie mi płyn z zacisku i wpadłem na pomysł kupienia zestawu naprawczego i podjęcia próby naprawienia tego defektu. W związku z tym mam pytanie, czy kupić zestawy na lewy i prawy zacisk, czy wystarczy tylko na ten który cieknie i w jakie klucze musiałbym się zaopatrzyć?
djmario122 Opublikowano 11 Maja 2010 Opublikowano 11 Maja 2010 Jeśli okaże się że wyciek jest z uszczelki otaczającej cylinderek to pół biedy. Wypchasz go normalnie i zmienisz uszczelkę. Gorzej jak okaże się że cieknie z drugiej strony zacisku tzn tam gdzie dochodzi linka od ręcznego. żeby rozebrać tamtą część zacisku musisz zdjąć seger znajdujący się wewnątrz zacisku a to jest bardzo trudne bez specjalistycznych narzędzi. Cały feler tkwi w tym że może być tak iż po wymianie uszczelek będzie wszystko ok przez jakieś 2-4 tyg a później znów będzie lało. Wtedy będziesz już wiedział że to nie wina uszczelek ale wżery na cylinderku. A wtedy ratuje tylko wymiana zacisku tak jak to było w moim przypadku.
Dev Opublikowano 11 Maja 2010 Opublikowano 11 Maja 2010 rozbierz zacisk dokladnie zweryfikuj czesci I zastanow sie co trzeba zrobic z ktorej strony cieknie ???
Pandzior Opublikowano 11 Maja 2010 Autor Opublikowano 11 Maja 2010 Dokładnie jeszcze nie miałem czasu spojrzeć, ale obawiam się, że od strony ręcznego.
piotrpan Opublikowano 27 Maja 2010 Opublikowano 27 Maja 2010 WITAM Mam wyciek płynu /tylnego zacisku/ spod śruby łączącej przewód hamulcowy z zaciskiem Są tam pewnie jakieś miedziane podkładki Pytanie ;; Czy są zestawy naprawcze tego elementu , czy jest to tylko w komplecie z przewodem ham. prosze o jakieś porady
Dev Opublikowano 27 Maja 2010 Opublikowano 27 Maja 2010 nie dostaniesz podkładek z przewodem poszukaj w sklepie gdzie sprzedają śruby, nakretki itd itp podkłądka jest miedziana
aero Opublikowano 31 Maja 2010 Opublikowano 31 Maja 2010 Pytanie z innej beczki. Czy nie używając ręcznego w ogóle, jest możliwość że podczas hamowania, rozwali mi uszczelkę i wycieknie cały płyn i stracę hamulce?
Dev Opublikowano 31 Maja 2010 Opublikowano 31 Maja 2010 nie cieknie Ci z powodu recznego tylko z powodu ciśnienia jakie jest w zacisku
cocoo24 Opublikowano 23 Listopada 2012 Opublikowano 23 Listopada 2012 przewód mocowany do zacisku jest na miedzianych uszczelkach z jednej czy z obu stron?? ---------- Post dopisany at 11:42 ---------- Poprzedni post napisany at 10:27 ---------- tak mam zrobione, i ciekło
daarek1969 Opublikowano 24 Listopada 2012 Opublikowano 24 Listopada 2012 Witam u mnie po wymianie tłoczka + klocki (lewy tył)leci płyn a przed wymianą nie leciało niestety tłoczek stał i koło się grzało.Więc się zastanawiam czy leci od strony linki hamulca czy spod uszczelki w zacisku bo była wymieniana.Jadę zaraz do kolegi i będziemy wszystko rozbierać więc pózniej będę mądrzejszy :polew:dodam że ubywa mi dużo płynu i mam całe koło od środka mokre
Rekomendowane odpowiedzi