Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wszystko o pielęgnacji auta - kosmetyki samochodowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem poczatkujacy w temacie

chce pozbyc sie mini rysek itp. z swojego czarnidla :>

na dobry poczatek zakupilem polerke - Flex L 1503 VR bo cena bdb :good:

i teraz pytanie jakie pady powinienem zakupic ?

soft / medim / hard ? - do czego sie ktory stosuje ???

• Odpowiedzi 4.7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

na dobry poczatek zakupilem polerke - Flex L 1503 VR bo cena bdb

no to niezle pojechales jak na dobry początek, w sensie firmy... jednak za duze minimalne obroty ma ta polerka :|

Opublikowano

no to niezle pojechales jak na dobry początek, w sensie firmy... jednak za duze minimalne obroty ma ta polerka :|

mam dostęp do takiego niskobudżetowego sprzętu, mogę nim powalczyć z UC? czy lepiej sobie odpuścić? :mysli:

http://allegro.pl/ferm-polerka-samochodowa-fcp-180-k-1400w-gw-i1677980503.html

Opublikowano

mialem trafieje i dzis kupilem nowke na gwar. jakies 800zl :gwizdanie: taniej niz dostepna jest w sklepie :wink4:

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=160611993567&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&autorefresh=true#ht_971wt_1396

co do tych obrotow :naughty: - czyli za bardzo nie przyciskac :tongue4::polew:

Opublikowano

Mialbyc to projekt odswierzenia lakieru w moim kundlowozie czyli aucie mojej zony :) Passat 1998 1.8T zielony ktory od czasu kupienia byl tylko myty w odpowiedni sposob. Jakos mi sie nie chcialo nigdy nim zajac a zona nie nalegala. Teraz w weekend chcialem cale auto z zewnatrz przeleciec DA - Kestrel Das-6 Pro. Ale ze w sobote zgadalem sie z jednym typem ktory okazalo sie ze ma jakas tam rotacje Metabo. Wiec pozyczylem dla testow. Moja nowa rotacje bede mial jakos w ciagu tygodnia. Wiec troche rece juz swedza :)

Lakier zostal umyty w odpowiedni sposob:

- MAC24 Prickbort na suche auto, 5 min dla usuniecia asfalt

- Surfex HD 1:10 na 5 min

- Valetpro pH Neutral Snow Foam + Valetpro Orange Pre-Wash ok 1,5cm do litrowej butelki pianownicy PA, wypelnienie reszty butelki ciepla woda. Pianka do golenia pozostala na aucie ok 5 min.

- Plukanie myjka

- Odczekanie okolo 20min az woda sobie splynie i nalozenie IronX na cale auto na 10min.

- Mycie gabka i szamponem Chemical Guys Citrus Wash & Gloss

- Wytarcie Chemical Guys Miracle Dryer

Nastepnie glinka Bilt Hamber Regular i poslizg Optimum No Rinse 15ml na 1 litr.

Uzylem pasty Scholl Concepts S03 Gold Edition, na niebieskim i pomaranczowym padzie Scholl oraz pasty S40 na pomaranczowym padzie na maszynie DA na koniec.

Zanim kolega przywiozl mi maszyne to zrobilo sie TROCHE pozno i jak juz wyglinkowalem auto to wiedzialem ze troche posiedze w nocy w garazu. Pozniej inspekcja pokazala ze bedzie ciezka dla takiego laika jak ja :) Z DA bawie sie od 1,5 roku ale rotacji nadal sie ucze.. A trening czyni mistrza. hehe

Aha, i jeszcze musze sobie jakis dobry aparat kupic..

Stan lakieru, UWAGA drastyczne sceny!

04pyg0lGBVA

I kilka zdjec:

2c26b34a376d0bea.jpg

248be8e672f398d1.jpg

d5545196fd0def9f.jpg

202bca1464ff035e.jpg

3a6a1c4d503d229c.jpg

ff13c6fe507f1e19.jpg

c4466dfab7b0be3f.jpg

3574c5ee550d3138.jpg

Juz na samym poczatku okazalo sie ze cos z maszyna jest nie tak. Bo nie chciala trzymac obrotow, dziwnie popierdywala ale co tam, chcialem sie pobawic rotacja.

2-3 kropek S03 Gold na pada, rozprowadzenie na 1 i pozniej odrazu na 2000 obrotow. 3-4 spokojnych przejazdow, sredni docisk i zakonczenie na 1.

Wyszlo cos takiego:

3ad826c7d9f8420c.jpg

2885d7de52c4e1e2.jpg

9cce334f60437d55.jpg

5e2ba5de54ebddf2.jpg

1e30191a985a7523.jpg

45017b5bde7ed63f.jpg

b90d384cee687b0b.jpg

5b72a537486f02a0.jpg

b903f618f0ff3de4.jpg

Opublikowano

mam dostęp do takiego niskobudżetowego sprzętu, mogę nim powalczyć z UC? czy lepiej sobie odpuścić? :mysli:

Makki poradzisz coś w sparwie tej rotacji? mogę jej użyć do Megsowego UC? czy lepiej ręcznie korektę zrobic?

Opublikowano

Jeszcze SPORO przedemna ale uczyc sie lubie. Moze jakis kurs jeszcze w PL zalicze.

Wiecej zdjec robione przy lampkach 200 i 700 lumen bo slonca nie bylo :(:wallbash:

e93454d37a3f4104.jpg

d6d84b25b25eae72.jpg

e3ce94d289040c7b.jpg

70da91e48a03efe8.jpg

ea39b3d410f0c1ab.jpg

Ogolnie maszyna sie grzala i w porownaniu z Festoolem, Flexem i Makita ktore ostatnio uzywalem to jakis straszny shit. Do tego jeszcze nie mialem innych tarcz mocujacych pady wiec tyle z tego projektu. Reszta auta jak dojdzie moja nowa rotacja z kompletem BP gdzies za tydzien.

Po koncowce wykonanej DA i S40 na pomaraczowym padzie wygladalo to tak:

a9fa15a7f38e68f8.jpg

a0d909c575114da2.jpg

b8f03b5376478523.jpg

e10880d17142f7fe.jpg

18bba1a96da1024c.jpg

Prawie jak po Tempo :)

Na to zarzucilem jeszcze AG HD Wax na okolo 15min. Tak juz dla czystego fun'u.

0972478791aff749.jpg

0f5ccf847ded17d2.jpg

Troche zabawy z woda, Swissvax to nie jest ale zle nie jest :)

zSx9TSAQnkc

Opublikowano

guru detailingu z Ciebie rośnie Makki - szacun za robotę, z tą wodą to w sam raz na norweskie deszcze :good:

chyba nie będę się bawił w DA widząc co można zrobić kiepską rotacją

Opublikowano

zSx9TSAQnkc

:blink: :blink: zepsułeś mi głowę...

Opublikowano

zSx9TSAQnkc

a mój komplecik ma byc u mnie jutro już sie nie mogę doczekać :kox:, pięknie to wygląda :kox:

Opublikowano

guru detailingu z Ciebie rośnie Makki - szacun za robotę, z tą wodą to w sam raz na norweskie deszcze :good:

Do guru rotacji to mi jeszcze daleeeeeeeeeeeeko.. Ale dzieki. Z rotacja jak ze wszystkim potrzeba treningu i sporo teorii.

Rotacja to jedno ale pasty, pady, docisk, predkosc sporo tego. Az glowa boli :)

Baw sie baw w DA bo napewno sie przyda :)

BTW: Na norweskie deszcze i dla leniuchow tylko Swissvax Shield :)

Opublikowano

zSx9TSAQnkc

podobnie jak po Aqua wax :kox: z Autoglym

Makki zrobiles kawal dobrej roboty jak sie patrzy na te zdjecia.

Ja ostatnio sprawdzalem tzw. polysk na szybko :decayed: szmatka i spray :polew:

( oczywiscie po uprzednim umyciu :wink4: ) Auto Glym Aqua Wax :good::cool1:

280620112348.jpg

280620112291.th.jpg280620112321.th.jpg280620112323.th.jpg280620112329.th.jpg280620112330.th.jpg280620112336.th.jpg

Znalazlem bardzo ciekawy artykul dla poczatkujacych... :cool1:

http://www.detailer.pl/blog/2010/12/polerowanie-maszynowe-lakieru-z-uzyciem-polerki-orbitalnej-poradnik-detailing-world-autor-davekg-3/

Opublikowano

tylko zastanawiam sie dlaczego na DA mega zapyliło odrazu , a na rotacji bardzo mało

Ponieważ DA ma ruchy po orbicie i dużo bardziej pad wpada w drgania stąd też może być od nich więcej odpadów w postaci pyłu czy innych rzeczy. Pad na rotacji kręci się idealnie praktycznie prosto i rozrzuci pastę jeżeli jest ona na gąbce i to mokra.

no wlasnie kupilem takie metalowe gowiekno do czyszczeni padów niby, ale chyba zakupic zwykla szczoteczke jednak, mniej pewnie niszczy gabki tez

Nie wiem co kupiłeś, ale chodzi mi o coś takiego:

PADCLEANERBRUSH2.jpg

W przypadku maszyny DA oczyszczanie jest trudniejsze, ale da się.

no wiem, że grubo, ale lakiery audi są mega twarde jak wiaodmo, wiecz gabka wiecej roboty :P

Na VW też waliłem wełniakiem, ale tam lakier był taki zniszczony, że nawet słońce przestało się w nim odbijać :wink4:

a czemu zielony korek i włeniak to bedzie masakra?

w sumie mam tylko menzerne ,ale warto to zapamietac :)

FC z 3M jest strasznie ziarnisty - ma dość mocno wyczuwalne drobinki ścierne. Użycie go z wełniakiem nie spowodowało natychmiastowego ich rozbicia tylko po prostu tarcie po lakierze dzięki czemu otrzymałem mnóstwo nowych rys i to dość pokaźnych.

Zgadzam się z przedmówcą - niepotrzebnie wydałeś tyle na coś, co nie do końca spełnia podstawowe wymogi. Za tą cenę miałbyś nawet maszynę 3M.

Osobiście bym odpuścił.

Rotacji do UC możesz użyć.

_Makki_ całkiem fajnie to wyszło :good:

Mądra decyzja :wink4:

Opublikowano

Zgadzam się z przedmówcą - niepotrzebnie wydałeś tyle na coś, co nie do końca spełnia podstawowe wymogi. Za tą cenę miałbyś nawet maszynę 3M.

tyle, ze za tego Flexa dalem prawie 3x mniej :decayed:

okolo 510 zl :wink4: nowka na gwar. ze sklepu a nie priv.

pisalem wczesniej :tongue4:

o DA czytalem, ze nie leza przy niej ( choc maja wolniejszy start ) wiec zakupilem :>

teraz wypada chyba dokupic pady i pytanie czy brac te pady od Autoglym ? - http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-AUTOGLYM-Soft-Buff-Pad-160MM-S160-1-Clean-/130509008936?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item1e62f17028#ht_914wt_1163

a moze np. tansze " no name " tez robia robote ? :mysli:

Mam juz Farecla G3 w plynie

bedzie dobra na redukcje mini rys :mysli: lub tez znacie o niebo lepszy srodek ?

Opublikowano

od Farecli prawie wszystko jest lepsze :wink4:, kup sobie Meguiar's Ultimate Compound, możesz go stosować i ręcznie i maszynowo, a co do padów to lepiej firmowe (koszt większy ale odpowiednia wytrzymałość), np Meguiar'sa są drogie ale pod względem wytrzymałości są bdb :good:

Opublikowano

ok kupilem ponoc jeszcze lepsze pady 3M :decayed:

Meguiar's Ultimate Compound tez zakupiony :tongue4:

a szczotke do czyszczenia jaka wybrac

soft czy hard ?

http://www.waxattack.co.uk/?page_id=10&category=2&product_id=30

http://www.waxattack.co.uk/?page_id=10&category=2&product_id=26

[br]Dopisany: 05 Lipiec 2011, 14:02_________________________________________________Heh dzisiaj pol dnia jezdzilem aby zakupic szczoteczke do pada

i nigdzie nie ma :polew: b&q tez zaliczone :naughty:

wiec zakupilem z powyzszego linka wersje hard :wink4:

Opublikowano

w wersji dla oszczędnych można też użyć twardej szczoteczki do zębów :decayed:

Opublikowano

kurfaaaa to teraz mnie to mowisz :decayed::polew:

a dla wersji sknera można zabrać córce/siostrze szczotkę do czesania konika Pony :kox:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...