Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL A4] Spalanie, osiągi, ile km na baku ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przez ostatie pół roku palił ponad 10 l..., Ostatnio spadło do 9,0 a stylu jazdy nie zmieniłem :mysli: Mam nową pompe wtryskową i leje to nowe paliwo Shella, ale czy to by miało wpływ na niższe spalanie :mysli:

• Odpowiedzi 4 tys.
  • Wyświetleń 622 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Czekałeś w zimę w włączaniem ogrzewania aż silnik zagrzeje się przynajmniej do 60-70 st.?

Opublikowano

Nie czekałem..., a jakie to ma znaczenie do ogólnego spalania?

Opublikowano

Że w zimę silnik dłużej jeździł niedogrzany.

Opublikowano

Że w zimę silnik dłużej jeździł niedogrzany.

Spoko, ale to jest przeciez śladowy % ogólnej jazdy. Biorąc pod uwage opony (195 zima i 225 teraz) to wszystko powinno się wyrównywać a spalanie spadło o 1 l :)

Opublikowano

60/40 trasa miasto czasem prędzej, czasem spokojnie, wynik - 8l/100km. Opony oczywiście 235 szerokie :)

Opublikowano

Nie no tojuz jest przeasada... moze tamtym razem nalales pod korek a tym razem do odbica bo ...sory ale 4.5, 4.7 no to ja w takie wyniki nie wierze... (chyba ze do 90km/h bez hamowania)

p.s. fis raczej o 1.5 l to nie przeklamuje... :gwizdanie:

Z dopykaniem na dystrybutorze weszło mi 9.90l.Wcale się nie dziwię,że nikt nie wierzy no bo ja też bym nie uwierzył jak bym nie zobaczył i dlatego znowu zatankowałem full na tej samej stacji,skasowałem licznik,teraz zrobię 300 km i się okaże jak tym razem mi wyjdzie...

P.S.nogę zawsze miałem lekką do 120km...ale to i tak coś nie tak

Napiszę za około 2-3 tyg. co i jak....

Może Witek coś przekombinował ze spalaniem... :polew: :polew: :polew:

Tym razem zrobiłem 400 km,bez kilkuset metrów i weszło mi 20,4 litra z kilkukrotnym dopykaniem,aby dobić do 75 zł,czyli wynik 5l.

Najdłuższa trasa 2x35 km w tę sobotę na wesele,reszta do max odcinki do 15 km,praca i takie tam,

zadowolenie obowiązkowe....

Opublikowano

Wypróbowałem ropkę z Neste efekt powalający:

Ja zawsze tankuje do pełna (wystrzał pistoletu) i resetuje licznik, na tej podstawie przeliczam spalanie.

Na Bliskiej spalanie wynosiło 5,7l (pomiar powtórzony 3 razy),

Na Neste spalanie wyniosło 5,2l (narazie 1 pomiar, ale chyba tu zostanę).

Więc 0,5l różnicy i ropka tańsza.

Opublikowano

Na Bliskiej to bym nie tankował w ogóle tak z zasady :gwizdanie:

Opublikowano

Flyer źle przeczytałeś. Nie po sofice lecz po spocie. Jechaliśmy do KFC i próbowałem się utrzymać za Cuberem.... :decayed:[br]Dopisany: 19 Kwiecień 2009, 22:18_________________________________________________a może lepiej napisze... utrzyamć go w polu widzenia :> :> :>

Dobrze doczytalem... to taka moja ironia. Nie mam pojecia jak zrobic takie spalanie w dieslu...

Da sie, da mi wysralo 21 litrow po tej jezdzie.. :naughty:

Opublikowano

Zależy od silnika, softu itp. Kiedyś upalałem Vectrę C 2.2DTI i powyżej 10 na trasie nie dało się wspiąć.

Opublikowano

Płońsk > Łomianki 5,9 (bo w wawie to juz skoczylo do 6,5 :polew:), srednia predkosc 78km/h! [na fisie], a vmax to 100km/h przez krotka chwile... :polew:

Dystane mi bily i nie dalo rady szybciej jechac :decayed:

Opublikowano

Witam

4 lata temu pokusilem sie o zrobienie testu od pelnego baku do pelnego baku (wraz z odpowietrznikiem).

Przejechalem 1435 km na 63 litrah ON - srednia 4,4 - delikatnie traktujac pedal gazu z max. predkosicia 90 km/h. 90% trasa.

Taka jazde polecam komus o silnym samozaparciu, lub na kroplach uspakajacych.

ps

Nigdy wiecej juz nie zrobie takiego testu.

Pozdrawiam

Opublikowano

ja przejechałem tak 600KM i podpisuję się pod Twoje zdanie... wyszło co prawda niewiele spalania ale jazda 90-110 to męczarnia...

Opublikowano

wrocilem z 4 tysiecznej w sumie trasy polska - francja - polska i srednie spalanie na calej trasie wyszlo ok 6,5-6,6l/100 styl jazdy normalny ale bez specjalnego oszczedzania, na autostradach 150-160 (poza szwajcaria ;) ) i jestem naprawde bardzo pozytywnie zaskoczony ;)

a apropos jazdy na uspokajaczach to jechalem tak ostatnio ok 450 km (tyle ze zamiast 90-ciu jechalem 100 - 110) i podpisuje sie pod postami skansenika i GRaznego, ale spalanie wyszlo 5,6l/100 :kox:

Opublikowano

spalanie wyszlo 5,6l/100 :kox:

no to kosmos jak na ten silnik... niewiele więcej niż nasze

Opublikowano

spalanie wyszlo 5,6l/100 :kox:

no to kosmos jak na ten silnik... niewiele więcej niż nasze

Potwierdzam, jest to realne... ale trasa musi byc naprawde dluga i plaska :cool1:

Sam ostatnio wykrecilem 5,8-9 na odcinku 50km, ale to bylo turlanie sie po 2-pasmowce.

Opublikowano

co więcej jeśli przy 150 pali 6.5 a przy 110 pali 5.5 to naprawde jazda taka wydaje się być skrajnie chora, bo w ramach oszczędności zyskuje się ~5zł na 100km :kox::polew:

u mnie jest większa różnica ~10 i ~7.5 jednak żeby nawet palił 5 przy 100 to za skarby świata tak się jeździć nie da :wallbash:

Opublikowano

kurde przy 150 bau z Q ciezszy od bdg o jakeis 150 kg sorki nawet chyba 200kg pali 6.5 litra... hmm nie dokonca chce mi sie w to wierzyc. Czy te skrzynie bdg i bau maja az tak rozne przelozenia?? bo jakos mnie sie nie wydaje . Umnie przy 150-160 wyjdzei podobny wynik ztym ze bardziej obstawialbym blizej 7l nie 6.5 ... no ale ...wszystko jest mozliwe :wink4: :wink4:

Opublikowano

W 6.5 nie chce mi sie wierzyc, ew. kolega poprostu odcinki po 150-160 jechal rzadko i w miare krotko.

Jak wracalem z Niemiec swoim autem, to jechalem z predkosciami 140-180, oczywiscie zdarzalo sie jechac tez wolno 90-100 jak byl zator na autobahnie.

Po 900km trasy mialem spalanie 7.6

Przy krotszych trasach [np. 50km dwupasmowki warszawa > plonsk] i jezdzie ze stala predkoscia 150-160 moje 2.5 pali mi 8,5-9l