NikoA4 Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 jak w temacie ,czy powinno się wciskać sprzęgło przy odpalaniu auta i gaszeniu czy nie trzeba?
NikoA4 Opublikowano 5 Lipca 2010 Autor Opublikowano 5 Lipca 2010 Ja osobiście wciskam przy rozruchu i przy gaszeniu,nie pamiętam dobrze kursu na prawko,13lat temu zdawałem pytam bo zauważyłem że niektórzy nie wciskają,tylko przy zmianie biegów. lepiej dla jednostki jest wciskać?czy może bez znaczenia?
.Pablo. Opublikowano 5 Lipca 2010 Opublikowano 5 Lipca 2010 Wciskając pedał sprzęgła oszczędzasz rozrusznik bo nie musi kręcić też skrzynią biegów tylko samym układem korbowo tłokowym a przy gaszeniu to bez znaczenia ja tam sprzęgła nie wciskałem nigdy jak gasiłem furkę i nie wiem co by miało na celu wciskanie podczas gaszenia
genesis Opublikowano 6 Lipca 2010 Opublikowano 6 Lipca 2010 Teraz to w ogóle nie zapalisz autka bez sprzęgła- przynajmniej nowych aut z grupy VAG.
Thom4s Opublikowano 6 Lipca 2010 Opublikowano 6 Lipca 2010 Teraz to w ogóle nie zapalisz autka bez sprzęgła- przynajmniej nowych aut z grupy VAG. Dokładnie, FIS informuje "Press Clutch Pedal to Start Engine".
andy_sky Opublikowano 6 Lipca 2010 Opublikowano 6 Lipca 2010 ale wymyślili a o zużyciu sprzęgła to nie trza myśleć
NikoA4 Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Opublikowano 6 Lipca 2010 ale to chyba w automatach :gwizdanie:
majkel_majki Opublikowano 6 Lipca 2010 Opublikowano 6 Lipca 2010 Ja nigdy nie odpalam i nie gaszę auta z wciśniętym sprzęgłem kiedy akurat jadę manualem, takie przyzwyczajenie z automatu mam. Tyle co zauważyłem to to, że w kopciuchach łagodniej silnik gaśnie na wciśniętym sprzęgle.
Mario Opublikowano 6 Lipca 2010 Opublikowano 6 Lipca 2010 W przypadku Subaru Boxer Diesel wykluczone...!!!!!!!
Rekomendowane odpowiedzi