Skocz do zawartości
IGNOROWANY

MCE 09 Moduł Centralnej Elektryki lusterko włącznik świateł czujnik światła Coming Leaving Home

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po pierwsze czy tak jak piszesz podświetlenie działa cały czas nawet po zamknięciu auta po dłuższej chwili? Bo u mnie chwilę się pali po zamknięciu a potem normalnie gaśnie...

Jest tak samo u mnie, gaśnie po jakimś czasie. Ciekawe czy tak było również w oryginale...

następne zarówno drl jak i xenon będzie się odpalał jeszcze przed uruchomieniem silnika po przekręceniu zapłonu, nie wiem czemu ja też tak mam. Teraz nie pamiętam ale była o tym mowa i chyba inaczej się nie da:whistling:

DRL - przed odpaleniem silnika zapala się na sekunde, potem gaśnie i zapala się równo z odpaleniem silnika (rozrusznika). Przed modem z włącznikiem, zapalało się 1/2 sekundy po tym jak silnik został odpalony

Xenon - zapala się w momencie przekręcenia stacyjki, tak jest w oryginale??

Fajnie gdyby ktoś to ogarnął, bo zimą przed odpaleniem silnika takie coś to zabójstwo dla akumulatora ;]

wszystko jest ok , niestety nie moglem obejść odpalania drl tak aby odpalał sie po uruchomieniu silnika :wink: xenon w ori też odpala zaraz po stacyjce:wink:

• Odpowiedzi 3.5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Domin to działaj tam z testami może da radę to obejść:wink::decayed:

Opublikowano
Domin to działaj tam z testami może da radę to obejść:wink::decayed:

ja już sie do tego nie dotykam jak dlamnie wsio jest git :wink:

Opublikowano

Dobra, no to jest wszystko ok:banan:

Dla tych którym nasunie się pytanie gdzie znaleźć 17 pinowy pomarańczowy konektor - olejcie to i poprowadzcie osobno kabel trzymając pinów z 1 postu (nie patrzcie na inne tematy bo tylko sobie namieszacie w głowie).

Last question:

Który kanał / gdzie się adoptuje czas świecenia CLH (to jest czas liczony od momentu wyjścia z samochodu / wyjęcia kluczyka / otworzenia drzwi??)

Opublikowano

od momentu otwarcia drzwi a kanały hm 1 i 3:eusathink:

Opublikowano

Ja dzisiaj poległem ze swapem.

Albo ja nic nie rozumiem, albo mam instalacje ultra low :facepalm:

Nic nie rozumiem gdzie mam podłączyć te piny i skąd?

np. mijania.jpg

Ale dalej nic nie rozumiem, z włącznika świateł żółty idzie do skrzynki bezpieczników i ze skrzynki bezpieczników idzie do tych konektorów w słupku A i z konektorów idzie do reflektora tak?

U mnie był jeden żółty przewód we włączniku i jeden żółto/czarny.

Co dalej? W instalacji high z włącznika świateł idzie od razu do MCE ten żółty przewód? Od razu z włącznika świateł mam ten żółty dać do MCE C 26? A wcześniej gdzie on szedł dokładnie?

Potem biorę żółty/czarny ze słupka A no ale teraz co gdzie i który? W tej czerwonej kostce są te przewody, ale co ja mam je wypiąć i wpiąć do MCE B?

Światła mijania chyba działają poprawnie skoro nie wywala błędu na fisie, tylko fog light i inne pierdy.

W ogóle co dziwne światła odpalają się samoczynnie po zapłonie (postojówki + mijania) a przecież nie mam trybu skandynawskiego (kodowanie 01001) :doh:

Z przeciwmgielnymi całkiem poległem i nie wiedziałem gdzie ręce włożyć :grin:

pmgielne.jpg

Z włącznika świateł idą 2 biało/niebieskie przewody a gdzie one idą? Nie wiem. W czarnej kostce w w słupku A były jeden biało/niebieski i jeden biało/zielony z dziwnymi pinami no i co dalej z tym zrobić?

Nic nie rozumiem z tego skoro u mnie są 2 biało/niebieskie we włączniku a w HIGH jest biało/zielony..

Co ma do tego w ogóle jakaś kostka przy zderzaku?

Ja te piny przy kostkach ucinać mam czy wyciągać i przekładać do MCE?

Za kierunki, czy dalszą część w ogóle się nie brałem, bo to bez sensu skoro przy takich pierdołach poległem :thumbdown:

W ogóle to pin 4 we włączniku świateł (włącznik bez numerku) mam do pinu 11 włożyć, czy jak?

Opublikowano

zamieszałeś strasznie:grin: patrz na schematy i działaj np. światła przeciwmgielne :

masz 2 we włączniku świateł i teraz robisz tak: ten pin który zalącza halo z wlącznika światel czyli 8 łączysz z mce z pinem C28 mce

nastepnie to co ci właziło czyli 2 niebiesko białe ciągniesz do mce jeden do B21 a drugi do B19:wink: tak samo z mijania tyle ze skoro masz przy włączniku tylko jeden to zostaw go w spokoju przekładając go tylko do nowego wlacznika świateł w pin 11 lub 13 , a rozdział swiateł mijania łapiesz ze skrzynki bezpieczników bezp. 20 i 21

Opublikowano

No właśnie światła mijania bez problemu poszły, bo wyjąłem ze skrzynki bezpieczników i wsadziłem do MCE B :wink:

QRU6CBKl.jpg

Ale z tymi przeciwmgielnymi to tragedia :facepalm:

Czyli jak standardowo we włączniku świateł mam 2 biało/niebieskie przewody (halogeny przednie) to wypinam je z włącznika (2 biało/niebieskie) i wkładam do MCE C28?

Ale co potem z kostką B? Mam wziąć te 2 przewody z czarnej kostki w słupku A i podłączyć do MCE B21 (biało/niebieski) i B19 (biało/zielony)? A co z resztą tych przewodów w kostce? Przewody z górnej kostki (męskiej) czy tej dolnej (żeńskiej) mam wziąć?

Opublikowano
:shock3:
Opublikowano

Generalnie zasada jest taka, że znajdujesz kabel odpowiadający za dane światła, przecinasz go i jeden koniec dajesz do odpowiedniego pinu (przeważnie) w kostce c MCE, aby sygnal dochodził do MCE, a drugi koniec do wyjscia świateł MCE.

Kurde dawno to robiłem...

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Opublikowano

Czyli co, po prostu wyciągnąć te 2 piny z czarnej kostki w słupku A i włożyć do MCE? Chodzi o halogeny. A co z tylnymi przeciwmgielnymi? Ten szaro/biały w LOW idzie przecież bezpośrednio z włącznika świateł do lampy z tyłu :whistling:

Co do high to z włącznika świateł idzie do MCE C 27 ok, ale co potem? Skąd ja mam wziąć ten przewód żeby do MCE B 15 podłączyć? No bo nie jest napisane gdzie ten przewód jest...

Mam ten przewód przeciąć, zarobić końcówki i do MCE B15 wpiąć?

Opublikowano
:facepalm:

Czyli jak standardowo we włączniku świateł mam 2 biało/niebieskie przewody (halogeny przednie) to wypinam je z włącznika (2 biało/niebieskie) i wkładam do MCE C28?

Ale co potem z kostką B? Mam wziąć te 2 przewody z czarnej kostki w słupku A i podłączyć do MCE B21 (biało/niebieski) i B19 (biało/zielony)? A co z resztą tych przewodów w kostce? Przewody z górnej kostki (męskiej) czy tej dolnej (żeńskiej) mam wziąć?

przedewszystkim olej puszczanie tego przez kostki w słupku a bo zginiesz:wink: wyciągasz halo z wlącznika swiateł i pakujesz do b21 i 19

potem z włącznika swiateł dajesz nowy kabelek z pinu 8 z dajesz do c28 mce , zadzwoń to ci to wytłumacze krok po kroku:naughty:

Opublikowano

i dlatego ja tego nie ruszam i nawet możecie mnie nazwać miękką pytką :decayed:

Opublikowano

Podam Ci na przykładzie przeciwmgielnego tylnego. Teraz idzie z włącznika św. Pin 9 od razu do lampy. Przecinasz go gdzieś blisko MCE i tą kabel co idzie z włącznika przedłużasz do MCE c 27, a z kostki b z pinu 15 ciagniesz kabel do tego co idzie do lampy... i tak z każdą żaróweczką

Opublikowano

No właśnie może dlatego problem taki, bo ja chciałem to na istniejącej instalacji robić i kompletnie nie mogłem się połapać co jest co, bo to wszystko w jedną zbitą kupę te przewody pozwijane są a na dodatek nie mam miernika :whistling::eusathink:

Czyli po prostu nowe przewody ciągnąć i tyle?

Domin, teraz jakbym zadwonił to do jutra bym zapomniał co mam zrobić :decayed:

---------- Post dopisany at 18:30 ---------- Poprzedni post napisany at 18:28 ----------

Podam Ci na przykładzie przeciwmgielnego tylnego. Teraz idzie z włącznika św. Pin 9 od razu do lampy. Przecinasz go gdzieś blisko MCE i tą kabel co idzie z włącznika przedłużasz do MCE c 27, a z kostki b z pinu 15 ciagniesz kabel do tego co idzie do lampy... i tak z każdą żaróweczką

No właśnie to wiem, ale nie wiem gdzie on dokładnie idzie z włącznika. On idzie do tej wiązki a dalej nie mam pojęcia gdzie go szukać, bo jest gruba jak moja cała ręką...

Opublikowano

to wez se kartke długopis i zapisuj:grin:

Opublikowano
No właśnie może dlatego problem taki, bo ja chciałem to na istniejącej instalacji robić i kompletnie nie mogłem się połapać co jest co, bo to wszystko w jedną zbitą kupę te przewody pozwijane są a na dodatek nie mam miernika :whistling::eusathink:

Czyli po prostu nowe przewody ciągnąć i tyle?

---------- Post dopisany at 18:30 ---------- Poprzedni post napisany at 18:28 ----------

No właśnie to wiem, ale nie wiem gdzie on dokładnie idzie z włącznika. On idzie do tej wiązki a dalej nie mam pojęcia gdzie go szukać, bo jest gruba jak moja cała ręką...

To możesz pociągnąć kabelki albo do tego miejsca gdzie go widzisz, albo rozpruć tą grubą wiąchę i tam go szukać. Masz pełno kabli do znalezienia. Później to owiniesz...

Opublikowano

No trudno, jutro jak z pracy wrócę to będę działał dalej, bo dzisiaj już mi się nie chcę do garażu jechać :decayed:

Jak coś to będę dzwonił Domin :good:

Opublikowano
i dlatego ja tego nie ruszam i nawet możecie mnie nazwać miękką pytką :decayed:

Ja jakoś dałem radę, będąc laikiem. Ale nigdy więcej... chyba :D

Po skończonej robocie, spojrzeniu na tę plątaninę kabli która powstała obok MCE, tylko się uśmiechnąłem :D Za ch... nie wiedziałbym teraz co gdzie i jak

Spiąłem wszystko do kupy i oby się nic nie popsuło :D

Pozdr

Paweł

Opublikowano

U mnie ekektryk przez 15 min patrzył i nie mógł pojąć o co comone :-D