Maxx1979 Opublikowano 9 Października 2010 Opublikowano 9 Października 2010 Witam Będąc zmuszony do wymiany radia musiałem znaleść radio które z miare dobrze zadoptuje się z wnętrzem mojego audi Wybór padł na Alpine : Potrzebna jest jeszcze przejściówka do podłączenia tylnich głośników : Tak to się prezentowało po zamontowaniu kolorystyka została zachowana a też co ważne radio posiada w miare płaski panel: Następnie wyciąłem ramke z aluminiowego płaskownika, pierwsze przymiarki : Kolejna przymiarka, ewentualne poprawki aluminiowej ramki robi się pilnikiem i papierem ściernym żeby panel radia ładnie wpasował się wewnątrz ramki w nocy Jeszcze tylko malowanie alu ramki na czarny mat I gotowe Pozdrawiam
michu93 Opublikowano 9 Października 2010 Opublikowano 9 Października 2010 naprawde dobrze pomyślane mam podobny model - alpine ida-x001 ale nie jest u mnie. może kiedyś zrobię taką rameczkę jak będę montować w przyszłym roku
Kierownik Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 bardzo fajnie ci to wyszło ... ta rameczka owiele lepiej wyglada jak te [ ]
majkel_majki Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 Fajnie wyszło, bardzo estetycznie
Kowi87 Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 Rób produkcje seryjna tych ramek, sprawdź na innych radiach czy pasuje, jak lata to ogarnij temat moze bym kupił taką Co do opisu montażu radia, jest już dosć obszerny wątek z 3 ma mozliwosciami finansowymi ale z tą ramka jestes pierwszy
Maxx1979 Opublikowano 12 Października 2010 Autor Opublikowano 12 Października 2010 Rób produkcje seryjna tych ramek, sprawdź na innych radiach czy pasuje, jak lata to ogarnij temat moze bym kupił taką Co do opisu montażu radia, jest już dosć obszerny wątek z 3 ma mozliwosciami finansowymi ale z tą ramka jestes pierwszy wycięcie ramki można zlecić firmie która zajmuje się obróbką CNC, wytną w alu według dostarczonego projektu koszt około 50zł, ja mam sklep z alu profilami po drodze więc zakupiłem kawałek płaskownika aluminiowego o grubości 6mm i przy użyciu imadła, pilnika, wiertarki i papieru ściernego zrobiłem taką ramke zajęło mi to ok 3h godzin,
Kowi87 Opublikowano 12 Października 2010 Opublikowano 12 Października 2010 Rób produkcje seryjna tych ramek, sprawdź na innych radiach czy pasuje, jak lata to ogarnij temat moze bym kupił taką Co do opisu montażu radia, jest już dosć obszerny wątek z 3 ma mozliwosciami finansowymi ale z tą ramka jestes pierwszy wycięcie ramki można zlecić firmie która zajmuje się obróbką CNC, wytną w alu według dostarczonego projektu koszt około 50zł, ja mam sklep z alu profilami po drodze więc zakupiłem kawałek płaskownika aluminiowego o grubości 6mm i przy użyciu imadła, pilnika, wiertarki i papieru ściernego zrobiłem taką ramke zajęło mi to ok 3h godzin, ja myślałem jeszcze kiedyś, żeby zgrzać ramke radia z tą ramką z alegro i pomalować pod kolor, ale plany posżły w zapomnienie, tyle że u mnie to radio wystaje niestety(ramka sie licuje)
chriss Opublikowano 13 Października 2010 Opublikowano 13 Października 2010 wycięcie ramki można zlecić firmie która zajmuje się obróbką CNC, wytną w alu według dostarczonego projektu koszt około 50zł, ja mam sklep z alu profilami po drodze więc zakupiłem kawałek płaskownika aluminiowego o grubości 6mm i przy użyciu imadła, pilnika, wiertarki i papieru ściernego zrobiłem taką ramke zajęło mi to ok 3h godzin, Bardzo dobra robota też może kiedyś coś takiego wyrezam Jak przymocowałeś ta ramkę i do czego
Maxx1979 Opublikowano 14 Października 2010 Autor Opublikowano 14 Października 2010 wycięcie ramki można zlecić firmie która zajmuje się obróbką CNC, wytną w alu według dostarczonego projektu koszt około 50zł, ja mam sklep z alu profilami po drodze więc zakupiłem kawałek płaskownika aluminiowego o grubości 6mm i przy użyciu imadła, pilnika, wiertarki i papieru ściernego zrobiłem taką ramke zajęło mi to ok 3h godzin, Bardzo dobra robota też może kiedyś coś takiego wyrezam Jak przymocowałeś ta ramkę i do czego sama ramka wchodzi bardzo ciasno i napewno nie wypadnie ale żeby nie było możliwości wepchnięcia jej do środka zrobiłem tak jak na foto [br]Dopisany: 14 Październik 2010, 20:17_________________________________________________Lepsze foto można sciągać panel bez problemu i w nocy Pozdrawiam
arre Opublikowano 16 Października 2010 Opublikowano 16 Października 2010 Rameczka poprostu full wypas jak by Ci sie chcialo prosil bym o jakis rysuneczek tj zwymarowanie rameczki :gwizdanie:
Bogumił Opublikowano 17 Października 2010 Opublikowano 17 Października 2010 Bardzo fachowa robota - no jak byś zakupił razem z radiem oryginalny "dekielek". Kolega arre ma 100% rację, zamieść rysunek ramki dla potomnych na Naszym forum.
aju Opublikowano 17 Października 2010 Opublikowano 17 Października 2010 najlepiej w corelu :gwizdanie: to będziemy Cieli seryjnie :gwizdanie:[br]Dopisany: 17 Październik 2010, 19:57_________________________________________________ Potrzebna jest jeszcze przejściówka do podłączenia tylnich głośników : aa i nie jest potrzebne
arre Opublikowano 17 Października 2010 Opublikowano 17 Października 2010 Ja tam sie w tygodniu po kawalek alu wybiore i bede rezal taka rameczke bo moje [ ] wygladaja okropnie i strasznie mnie to denerwuje...
Maxx1979 Opublikowano 17 Października 2010 Autor Opublikowano 17 Października 2010 Rameczka poprostu full wypas jak by Ci sie chcialo prosil bym o jakis rysuneczek tj zwymarowanie rameczki :gwizdanie: zewnętrzny wymiar to otwór po oryginalnym radiomagnetofonie wymiar wewnętrzny bierzesz z panelu radia rysunku nie mam
arre Opublikowano 17 Października 2010 Opublikowano 17 Października 2010 He he dam rade :gwizdanie: dzieki
zgredek27 Opublikowano 18 Października 2010 Opublikowano 18 Października 2010 A nie dostales ramki otaczajacej radio? Wtedy wystarczy wsadzic adaptery (boczne za 5-10zl) i tez jest ok bez meczenia sie. Chyba ze mialo byc gladko tyl mozna podlaczyc czinczami (z wyjscia tyłu na subwoofer wtedy puszczasz nie wzmocniony sygnal - przejsciowka z czinczy na wtyczki jakies 15zl ). Tak mam w alpinie wlasnie.
OnasiS Opublikowano 18 Października 2010 Opublikowano 18 Października 2010 Pomysł idealny na polepszenie wyglądu nieoryginalnego radia w B5. Smaka mi narobiłeś tym i spróbuje tez tak zrobic.
arre Opublikowano 18 Października 2010 Opublikowano 18 Października 2010 Pomysł idealny na polepszenie wyglądu nieoryginalnego radia w B5. Smaka mi narobiłeś tym i spróbuje tez tak zrobic. Nie ma co myslec tylko szukac odpowiedniego kawalka alu i do rezania ja jestem na etapie szukania alu :gwizdanie:
Maxx1979 Opublikowano 18 Października 2010 Autor Opublikowano 18 Października 2010 najpierw zróbcie szablon z grubego kartonu, sprawdźcie czy pasuje wymiarami i czy okienko na panel jest dobrze zwymiarowane i panel bedzie można zakładać/ściągać bezproblemu , specjalnie nie podałem wymiarów ramki chodzi mi o to że inne radia mogą posiadać inne wymiary panelu przedniego i każdy musi indywidualnie zwymiarować ten wewnętrzny otwór żeby nie było zbyt dużych szpar. Do malowania używałem zwykłego podkładu + czarny matowy, można wygrzać po malowaniu ramke żeby lakier lepiej chwycił.
arre Opublikowano 18 Października 2010 Opublikowano 18 Października 2010 Dzieki Maxx1979 za porady damy rade napewno przynajmniej ja sobie z tym poradze :gwizdanie: tez mam alpinke tyle ze starsza
Rekomendowane odpowiedzi