Skocz do zawartości
IGNOROWANY

B6 DIVISION

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

j.w.

też miałem 2-gi typ sprzęgła i również zapłaciłem 500pln za naprawę tego ustrojstwa. Historia prawie jak moja bo też bujałem się po "specach" od układów klimy, a nikt nie potrafił postawić trafnej diagnozy - od razu chcieli sprężarkę na nową wymieniać , za każdym razem uparcie dobijali czynnika kasując za usługę chociaż wyraźnie zaznaczałem że mają tą czynność odpuścić :facepalm: Oczywiście po odbiorze auta dalej wiało z kratek ciepłym na co "fachowcy" bezradnie rozkładali ręce , dając mi do zrozumienia, że jak nie zostawie 2-3 tysi u nich to mogę jechać sobie w piz*u :facepalm:

W końcu dostałem namiar na prawdziwy i fachowy serwis, który w mig zdiagnozował usterkę, przy okazji dowiedziałem się, że w Skodzie Superb występuje ta sama bolączka i że tak kończy się przeważnie włączanie klimy podczas kiedy auto jest w ruchu. Gość ostrzegł mnie przed tym i wyrobiłem sobie nawyk włączania klimy przed rozpoczęciem jazdy, tak samo jak wyłaczam AC przed zgaszeniem silnika.

• Odpowiedzi 86 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• jozek726

5807

• Wandej

4734

• wladi

3818

• kaju

3324

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A jeśli zostawiałoby się cały czas klimę włączoną?

Opublikowano
j.w.

też miałem 2-gi typ sprzęgła i również zapłaciłem 500pln za naprawę tego ustrojstwa. Historia prawie jak moja bo też bujałem się po "specach" od układów klimy, a nikt nie potrafił postawić trafnej diagnozy - od razu chcieli sprężarkę na nową wymieniać , za każdym razem uparcie dobijali czynnika kasując za usługę chociaż wyraźnie zaznaczałem że mają tą czynność odpuścić :facepalm: Oczywiście po odbiorze auta dalej wiało z kratek ciepłym na co "fachowcy" bezradnie rozkładali ręce , dając mi do zrozumienia, że jak nie zostawie 2-3 tysi u nich to mogę jechać sobie w piz*u :facepalm:

W końcu dostałem namiar na prawdziwy i fachowy serwis, który w mig zdiagnozował usterkę, przy okazji dowiedziałem się, że w Skodzie Superb występuje ta sama bolączka i że tak kończy się przeważnie włączanie klimy podczas kiedy auto jest w ruchu. Gość ostrzegł mnie przed tym i wyrobiłem sobie nawyk włączania klimy przed rozpoczęciem jazdy, tak samo jak wyłaczam AC przed zgaszeniem silnika.

Wlasnie z tymi "fachowcami" to jes jak z bolem w d*pie :wallbash: a co do przyczyn uszkodzenia tego rodzaju "zrywnego sprzegla" to tez potwierdzam a do tego gosc co to mi naprawial powiedzial , ze czesta przyczyna jest np. gwaltowne ruszanie z pod swiatel itp. Poprostu po zatrzymaniu sie auta , sprzeglo kompresora klimatyzacji jest jak by na chwile rozlanczane i podczas gwaltownego ruszenia owe sprzeglo zostaje zalaczone i wtedy wlasnie takim sposobem i malymi krokami dochodzi do uszkodzenia tegoz zrywnego sprzegla

---------- Post dopisany at 23:10 ---------- Poprzedni post napisany at 23:07 ----------

Gosc od swrwisu klimy i tak byl dosc mocno zdziwiony gdy sie doweidzial , ze na fabrycznym sprzegle kompresora przejechalem ponad 400tys km i dopiero padlo.

Opublikowano

W sumie wszystko ok, ale utrudniasz rozruch silnika gdy jest włączona , a poza tym ja gaszę AC przed wyłączeniem silnika z tego względu, żeby temp we wnętrzu się nieco podniosła i występuje mniejszy szok termiczny jak otworze drzwi.

Opublikowano

W sumie wszystko ok, ale utrudniasz rozruch silnika gdy jest włączona , a poza tym ja gaszę AC przed wyłączeniem silnika z tego względu, żeby temp we wnętrzu się nieco podniosła i występuje mniejszy szok termiczny jak otworze drzwi.

Przy temperaturach 26-28 i więcej jest to nawet zalecane z tego co wiem :whistling: różnica do 6 stopni jest bodajże znośna.

Opublikowano

Ale kolego znaczy sie jak "wylanczasz" klime ? calkowicie OFF czy tylko przelanczasz w tryb ECON ?

---------- Post dopisany at 23:32 ---------- Poprzedni post napisany at 23:30 ----------

Co prawda w UK ciezko spotkac takie temperatury 26 stopi :polew::polew::polew::polew: ale w Sierpniu wybieram sie do Polandowa na dwa tygodnie a nie ukrywam , ze nigdy o czyms takim nie slyszalem "szoku termicznym" dla ukladu klimatyzacji :eusathink:

Opublikowano

Ale kolego znaczy sie jak "wylanczasz" klime ? calkowicie OFF czy tylko przelanczasz w tryb ECON ?

---------- Post dopisany at 23:32 ---------- Poprzedni post napisany at 23:30 ----------

Co prawda w UK ciezko spotkac takie temperatury 26 stopi :polew::polew::polew::polew: ale w Sierpniu wybieram sie do Polandowa na dwa tygodnie a nie ukrywam , ze nigdy o czyms takim nie slyszalem "szoku termicznym" dla ukladu klimatyzacji :eusathink:

Wciskam OFF, przycisku ECON nie dotknąłem odkąd mam ten samochód ;)

Opublikowano

Wciskam OFF, przycisku ECON nie dotknąłem odkąd mam ten samochód ;)

Ok kumam :hi:

Opublikowano

szok termiczny jest dla Ciebie i organizmu, nie dla kimy :decayed:

Opublikowano

:facepalm::facepalm::facepalm: kuzwa teraz kumam a Ja myslalem , ze jak przy wysokiej temperaturze na zewnatrz otworze drzwi to cos sie dzieje z klima , ze wysoka temperatura nagle i ze klima musi zaczac gwaltownie schladzac wnetrze pojazdu itp. :facepalm::facepalm::facepalm: ale wtopa :dziura: czlowiek uczy sie cale zycie :polew::polew::polew:

Opublikowano

:facepalm::facepalm::facepalm: kuzwa teraz kumam a Ja myslalem , ze jak przy wysokiej temperaturze na zewnatrz otworze drzwi to cos sie dzieje z klima , ze wysoka temperatura nagle i ze klima musi zaczac gwaltownie schladzac wnetrze pojazdu itp. :facepalm::facepalm::facepalm: ale wtopa :dziura: czlowiek uczy sie cale zycie :polew::polew::polew:

następnym razem nie pij beze mnie, ja też w UK :decayed:

Opublikowano

następnym razem nie pij beze mnie, ja też w UK :decayed:

A to pozdrawiam kolege na obczyznie :hi: , nie pij ???? kuzwa Ja juz nie pamietam kiedy ostatni raz zamoczylem ryja w alkoholu :facepalm: nawet dzisiaj jak kolejna wiosenka juz przeleciala i dodatkowo autko Moje unieruchomione to nie ma z kim sie napic albo co innego zawsze wypadnie , rozumiesz kobieta , synek itp. :facepalm:

Opublikowano
:hi:
Opublikowano

936643_253437818131303_1247417947_n.jpg

Opublikowano

No! Jest i Wandej :decayed:

Gdzieś Ty wczoraj był jak Ciebie nie było?

Opublikowano

Koledzy "od klimy" - dziękuje bardzo za wyczerpujące rozwiązanie tematu! Jutro zapinam VAGa i będę sprawdzał, które sprzęgło mam do wymiany.