Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Wyciek ropy z pompy wtryskowej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z moją A4 B5 1.9tdi (110km) ponieważ zauważyłem wyciek ropy z pompy wtryskowej.

Pojechałem z tą usterką do mechanika i powiedział mi ,że pompę trzeba dać do regeneracji koszt 1200-1600zł

ale trochę mnie to zdziwiło ponieważ poza tym wyciekiem auto zchowuje sie bardzo dobrze,pracuje równo nie ma żadnych spadków mocy,nie kopci,nie ma problemów z odpalaniem ani nic takiego czy to możliwe żeby pompa była uszkodzona?

Nie znam się na tym za dobrze ale wydaje mi się że chyba Pan mechanik coś kręci i chce się za szybko dorobić.

Może poprostu jest jakać uszczelka do wymiany, co o tym myślicie?

prosze o pomoc :)

Opublikowano

Zapewne cieknie spod nastawnika, koszt uszczelki to 8zł, ale zmiane zleciłbym komuś innemu niż temu co Ci powiedział o regeneracji, robótka precyzyjna nie obedzie sie bez kompa

Zrób fotke w którym miejscu sie poci, mozę to być z pod pokrywy nastawnika(lepiej dla ciebie) badź spod całego nastanika nałaczeniu z pompą, uszczelka ta sama

A co do tematu ogólnie był wielokrotnie poruszany :szukaj:

Opublikowano

Każdej jesieni jest wysyp cieknących pomp wtryskowych :decayed: . Pewnie cieknie Ci między przewodami z tyłu pompy z tej dużej nakrętki. Koszt oringu 7 zł wymiana w serwisie bosch 25 zł. Temat wiele razy opisywany.

Opublikowano

U mnie niestety była pompa do regeneracji, ale lało sie dość porządnie. Co do regeneracji ja zrobiłem za 800 zł.

Ale to może być naprawdę pierdoła. Podjedź do dobrego mechanika i nie daj się zrobić w konia. Bo łatwo naciągnąć kogoś.

Opublikowano

umnie tez lalo z tylu wymienilem oring i gitara a tego mechanika kopnij miedzy nogi dziad jeden ja unikam hanikow z daleka :cool1:

Opublikowano

Kolego, jeśli cieknie ci spod pokrywy nastawnika, poczytaj sobie: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=135193 :cool1:

Sam wymieniałem wg tej porady, objawy miałem podbne, był wyciek, a auto jeździło jak gdyby nigdy nic.

Koszt wymiany wyniósł jakieś 8 zł + 0,5 godziny w garażu. Co ciekawe w intercarsie gość sam się zdziwił, że mają taką uszczelkę, więc gdyby Tobie mówił, że nie ma czegoś takiego, każ mu sprawdzić po numerze boscha podanym w tej poradzie. Ważną sprawą jest też klucz do pompy (trójkąt), ja miałem oryginalny, inaczej namęczysz się próbując odkręcać tą śrubę.

Opublikowano

Kolego, jeśli cieknie ci spod pokrywy nastawnika, poczytaj sobie: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=135193 :cool1:

Sam wymieniałem wg tej porady, objawy miałem podbne, był wyciek, a auto jeździło jak gdyby nigdy nic.

Koszt wymiany wyniósł jakieś 8 zł + 0,5 godziny w garażu. Co ciekawe w intercarsie gość sam się zdziwił, że mają taką uszczelkę, więc gdyby Tobie mówił, że nie ma czegoś takiego, każ mu sprawdzić po numerze boscha podanym w tej poradzie. Ważną sprawą jest też klucz do pompy (trójkąt), ja miałem oryginalny, inaczej namęczysz się próbując odkręcać tą śrubę.

bodajze ampul 7mm daje rade po nabiciu :gwizdanie: a jak nie to klucz energetyczny t25 czy jakostak

Opublikowano

bodajze ampul 7mm daje rade po nabiciu :gwizdanie: a jak nie to klucz energetyczny t25 czy jakostak

dokładnie to klucz K-2T

Opublikowano

mialem te same objawy co autor, autko chuloało jak nowe a tu cieknie, podjechalem do serwisu bosha gosciu najpierw umyl pompe wysuszyl kompresoremi ogladal az kazal mi sie prejechac (w piz*e na obroty) i wrocic i tak zrobilem i dopiero po odpowiednim butowaniu z pompy pokazal sie wyciek skad leci i puszcza, diagnoza gostka: leje spod pokrywy nastawnika: komputer + kalibracja nastawnika + uszczelki 200zl zrobil mi to w 40minut... wracajac do domu czulem przyrost mocy lepiej autko ciagło, wyczyszcenie nastawnika pomogło + zatamowany wyciek ropki :)

PS. mozna jechac na wiruska :naughty:

Opublikowano

mialem te same objawy co autor, autko chuloało jak nowe a tu cieknie, podjechalem do serwisu bosha gosciu najpierw umyl pompe wysuszyl kompresoremi ogladal az kazal mi sie prejechac (w piz*e na obroty) i wrocic i tak zrobilem i dopiero po odpowiednim butowaniu z pompy pokazal sie wyciek skad leci i puszcza, diagnoza gostka: leje spod pokrywy nastawnika: komputer + kalibracja nastawnika + uszczelki 200zl zrobil mi to w 40minut... wracajac do domu czulem przyrost mocy lepiej autko ciagło, wyczyszcenie nastawnika pomogło + zatamowany wyciek ropki :)

kolego wątpie żeby w 40 min mechanik zdążył wyjąc nastawnik rozłożyć go wyczyścić złożyć i założyć nowe uszczelki. Najprawdopodobniej tylko zmienił uszczelki i do tego raczej przyrostu mocy nie ma.

Opublikowano

kolego wątpie żeby w 40 min mechanik zdążył wyjąc nastawnik rozłożyć go wyczyścić złożyć i założyć nowe uszczelki. Najprawdopodobniej tylko zmienił uszczelki i do tego raczej przyrostu mocy nie ma.

Kolego, przecież napisał, że wymieniona była uszczelka spod pokrywy nastawnika - mi tyle zajęła ta robota chociaż robiłem to pierwszy raz także...:cool1: a jeśli chodzi o przyrost mocy to wystarczyło, że mechanik ustawił prawidłową dawkę paliwa zakładając, że w aucie była zbyt niska i już będzie "przyrost mocy" :hi:

Opublikowano

kolego jesli z góry ci leje tzn z nad pokrywy nastawnika to placilem 120 zł z czyszczeniem nastawnika w Cze-wie. szukaj dobrego szpeca

ja mialem do tego 5km od domu,nie ma w okolicy dobrego co wartalo by dac,nie zawsze tanio to dobrze zrobione, jak tam bylem, to nawet byly auta z Cieszyna,Pszczyny a nawet slowak...miejmy nadzieje ze bedzie ok, bo za cala pompe chcieli 650zl