Destiny007 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Nie ma szans żeby ta antena się utrzymała przy 200. To jest 10 cm średnicy, spadła by przy pierwszym minięciu się z TIR-em. A jednak są szanse kolego. W swoim mam antenę Hustler, pod nią gumową nakładkę przyklejoną do dachu i przy 190 km/h trzyma się bez problemów, ani nie przesuwa. Niedawno tą antenę założyłem do drugiego auta tylko bez podstawki i postawiłem na samym rogu dachu. Zapomniałem o niej i leciałem po Niemczech powyżej 200 km/h i nawet ani 1 mm się nie przesunęła. Jeździłem kiedyś innym autemz prędkościami pod 200 km/h z anteną magnetyczną Presidenta o dl ok 80 cm i też nigdy nawet się nie przesunęła. Ha ha ha a ja na własne oczy widziałem jak Hustler przy 190km/h fruwa. Sam ją zbierałem z jedni. I nie było żadnego tira. Mogę wstawić filmik :gwizdanie: może jechałeś pod wiatr
Armi Opublikowano 14 Czerwca 2010 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Nie ma szans żeby ta antena się utrzymała przy 200. To jest 10 cm średnicy, spadła by przy pierwszym minięciu się z TIR-em. A jednak są szanse kolego. W swoim mam antenę Hustler, pod nią gumową nakładkę przyklejoną do dachu i przy 190 km/h trzyma się bez problemów, ani nie przesuwa. Niedawno tą antenę założyłem do drugiego auta tylko bez podstawki i postawiłem na samym rogu dachu. Zapomniałem o niej i leciałem po Niemczech powyżej 200 km/h i nawet ani 1 mm się nie przesunęła. Jeździłem kiedyś innym autemz prędkościami pod 200 km/h z anteną magnetyczną Presidenta o dl ok 80 cm i też nigdy nawet się nie przesunęła. Ha ha ha a ja na własne oczy widziałem jak Hustler przy 190km/h fruwa. Sam ją zbierałem z jedni. I nie było żadnego tira. Mogę wstawić filmik :gwizdanie: może jechałeś pod wiatr Sam mam sirio ml-145. Jechałem za kolegą z anteną Hustler i przy 190km/h spadła mu antena. Raz drugi czy piąty może się udać ale za którymś razem odpadnie bo to tylko lipny magnesik. Ale wiadomo każdy swoje chwali :gwizdanie:
Młody_drog Opublikowano 14 Czerwca 2010 Opublikowano 14 Czerwca 2010 No dobrze to jak wygląda taki uchwyt na klapę? Nie trzeba nic wiercić? Każdą antenę można zamontować??
mily Opublikowano 14 Czerwca 2010 Opublikowano 14 Czerwca 2010 W CB podstawa to masa. Anteny magnetyczne tego nie mają dlatego są na krótkich kablach a i tak działają sporo gorzej niż jak byśmy zamontowali tą antenę na stałe. Minusem jest też to że rysują lakier (jeżeli nie zastosujemy podkładki gumowej, lub przyklejanej fili - pod która lakier zmienia kolor), zwłaszcza w momencie przewrócenia się. Często anten tych nie można używać podczas deszowych dni, bo woda dostaje się po kablu do środka auta (zależy od sposobu poprowadzenia kabla). Dużym plusem jest mobilność takich anten. Uchwyt na klapę zapewnia masę jeżeli masz klapę zmasowaną, polega to na tym że uchwyt z jednej strony ma rynienkę która dookoła zachodzi na klapę, a od dołu przykręca się ten uchwyt specjalnymi śrubkami które są stożkowane. Ostry koniec tej śrubki wbija się w blachę i niestety w tym miejscu może zaatakować rdza, bo mamy odkrytą blachę (niewiele, ale może wystarczyć). Minusem uchwytu jest to że częścią dolega on do blachy (poprzez gumową podkładkę), gdzie tworzy się osad z rdzy. Uchwyty na rynienkę pozbawione są wad związanych z osadem z rdzy. Najlepszym montażem jest montaż na stałe, minus jest taki że trzeba niestety zrobić małą dziurkę (A4 mają takie miejsce przewidziane po lewej stronie nadkola w bagażniku, tam jest blacha wzmocniona, specjalnie pod antenę prętową). Oczywiście po zrobieniu dziurki należy zabezpieczyć karoserię. Blacha nie jest rysowana, ani nie tworzy się osad z rdzy i mamy najlepszy zasięg i jakość jaką można uzyskać na danej antenie oraz wszystkie kable są schowane i nic się nam nie plącze.
Młody_drog Opublikowano 14 Czerwca 2010 Opublikowano 14 Czerwca 2010 No to ja już sam nie wiem co montować. A ten zaczep na bagażnik to gdzie się montuje? Można potem otworzyć bagażnik bez obijania anteny o dach?
mily Opublikowano 14 Czerwca 2010 Opublikowano 14 Czerwca 2010 No to ja już sam nie wiem co montować. A ten zaczep na bagażnik to gdzie się montuje? Można potem otworzyć bagażnik bez obijania anteny o dach? Przeważnie antena idzie obok dachu, ewentualnie montuje się ją tak żeby dachu nie dotykała.[br]Dopisany: 14 Czerwiec 2010, 15:52_________________________________________________Moim zdaniem najlepszy montaż to jest na stałe, bo nasz najlepszy odbiór jaki można wycisnąć z tej antenki i montujesz ją w miejscu przewidzianym przez AUDI, więc nic nie powinno się dziać z blachą (ale lepiej jakimś hameraidem wysmarować kant po wywierceniu). Jak chcesz zdemontować antenkę to tylko odkręcasz motylka, lub wykręca się z podstawy (zależy jaka antena), kable masz estetycznie pochowane za osłoną w bagażniku, później idziesz w progu aż na sam przód i wystaje Ci tylko wtyczka do radia. Ja mam jeszcze na kostce zrobione zasilanie, żeby nie zajmować jedynego gniazda zapalniczki, zresztą to zasilanie jeszcze puszczone jest przez filtr (koszt ok 50zł), żeby z zasilania nie dostawały się jakieś zakłócenia. [br]Dopisany: 14 Czerwiec 2010, 15:59_________________________________________________Ale wybór należy do Ciebie [br]Dopisany: 14 Czerwiec 2010, 15:59_________________________________________________Aha jeszcze nie wspomniałem że montując na stale antenkę możesz zastosować małą antenkę (80cm) jak moja (zobacz w profilu moje autko) zasięg ok 10km (promień) i estetycznie wyglądającą. Na magnes ją nie włożysz bo zasięg Ci spadnie do ok 2-5km (zależy od terenu, ale 5 km to maks). A najlepszą anteną na rynku jest Sirio Turbo 5000 (ale ma 2 metry), na tej antenie udało się uzyskać zasięg 30km (promień)[br]Dopisany: 14 Czerwiec 2010, 16:06_________________________________________________Koszt takiej małej antenki jak u mnie to ok 100zł
Młody_drog Opublikowano 16 Czerwca 2010 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Chyba jednak zdecyduje się na uchwyt na klapę, ma ktoś tak zamontowaną? W B6 normalnie bez problemu jest miejsce na taki montaż? Wrzućcie jakieś zdjęcie poglądowe jak to wygląda. A do tego jaką antenę? Ew jaki zestaw anteny+uchwytu ?Jedną z prezydentów o której mowa jest na pierwszej stronie tego tematu? Jak wygląda taki filtr? Podaj jakiś link do tego filtra jak możesz.
mily Opublikowano 17 Czerwca 2010 Opublikowano 17 Czerwca 2010 No naprzykład coś takiego http://www.allegro.pl/item1082896592_filtr_przeciwzakloceniowy_do_cb_i_car_audio_ef20.html Niweluje zakłócenia od zasilania, (dokładnie wycina harmoniczne, pochodzące od alternatora, silniczków szyb, wycieraczek itp). Oczywiście wszystkie nie da się wyciąć i na rozgłoszonym SQL na maksa będziesz słyszał, ale podczas normalnej eksploatacji jest cisza (czyli jak SQL jest wyregulowany).[br]Dopisany: 17 Czerwiec 2010, 09:52_________________________________________________Co do uchwytów to polecam ten: http://www.bascom.lodz.pl/UCHWYT_CB_SP_S_INOX-890.html Nie kupuj czegoś takiego: http://www.bascom.lodz.pl/Uchwyt_bagaznikowy_SF_40-406.html Pod spodem jest ta guma, i pod nią potrafi zbierać się osad z rdzy. To po pierwsze, a po drugie, kiedyś kupiłem taki uchwyt i okazało się że to coś w środku tego plastiku nie masuje mi anteny z bagażnikiem (co jest bardzo ważne). Także odradzam takie plastikowe wynalazki, bo jakość ich jest niska (nie wszystkich, większość ma prawidłową budowę, ale żebyś się nie wkopał to odrazu Ci mówię na co zwrócić uwagę, gdybyś się jednak zdecydował na plastik.).
Armi Opublikowano 17 Czerwca 2010 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Mily, a testowałeś taki filtr? Przedłużałem kabel od anteny (podłączony pod gniazdo zapalniczki) i teraz mam zakłócenia np. od hidów innych kierowców, wycieraczek Myślę, co z tym zrobić. Skracać kabel czy kupić taki filtr?
mily Opublikowano 17 Czerwca 2010 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Mily, a testowałeś taki filtr? Przedłużałem kabel od anteny (podłączony pod gniazdo zapalniczki) i teraz mam zakłócenia np. od hidów innych kierowców, wycieraczek Myślę, co z tym zrobić. Skracać kabel czy kupić taki filtr? Nie rozumiem który kabel przedłużałeś. Od zasilania czyli do zapalniczki, czy od anteny?? Bo kabel od anteny nie wchodzi do zapalniczki. Taki filtr Ci może pomóc jeżeli zakłócenia idą z zasilania (ale nie usunie wszystkiego, szczególnie jeżeli chodzi o hidy). Gdzieś już widziałem jak zmiejszyć zakłócenia z hidów, coś z folią aluminiową kombinowali i podobno działało, niestety nie mogę sobie przypomniej gdzie ja to czytałem. Musisz poszukać przez google. No i podstawa jaką masz antenkę?? Na magnes??
Armi Opublikowano 17 Czerwca 2010 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Mily, a testowałeś taki filtr? Przedłużałem kabel od anteny (podłączony pod gniazdo zapalniczki) i teraz mam zakłócenia np. od hidów innych kierowców, wycieraczek Myślę, co z tym zrobić. Skracać kabel czy kupić taki filtr? Nie rozumiem który kabel przedłużałeś. Od zasilania czyli do zapalniczki, czy od anteny?? Bo kabel od anteny nie wchodzi do zapalniczki. Taki filtr Ci może pomóc jeżeli zakłócenia idą z zasilania (ale nie usunie wszystkiego, szczególnie jeżeli chodzi o hidy). Gdzieś już widziałem jak zmiejszyć zakłócenia z hidów, coś z folią aluminiową kombinowali i podobno działało, niestety nie mogę sobie przypomniej gdzie ja to czytałem. Musisz poszukać przez google. No i podstawa jaką masz antenkę?? Na magnes?? Antena jest na magnesie sirio 145-ml, radio to uniden 520xl. Przedłużałem kabel od anteny bo przenosiłem radio do półeczki pod kierownicą (stary kabel był za krótki bo antena jest na klapie bagażnika). Zasilanie podpiąłem pod przekaźnik z numerem 30. Pojechałem na strojenie (nie ruszam podstawy magnesu tylko odkręcam bat anteny). I od tamtej pory cb radio mam praktycznie bez użyteczne Zewsząd są zakłócenia - wycieraczki, hidy innych kierowców (moje nie powodują zakłóceń) itd. Spróbuję podpiąć radio po akumulator ale już straciłem nadzieję, że to coś da bo strojenie nic nie dało.
talib1990 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Opublikowano 17 Czerwca 2010 odkręcając bat i powtórnie wsadzając go w cewke zmieniasz w radiu SWR, mialem podobny problem z ex Midlandem 145 ML okazało się ze sparciała uszczelka na cewce i wilgotna cewka powodowała sianie straszne.
Destiny007 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Opublikowano 17 Czerwca 2010 wszystko to przez przedłużenie kabla anteny tego nie powinien robic żaden kto sie na tym nie zna, tylko spece to zrobią ale to tez cieczko trafić (bo niektórzy sie za takich uważają a gówno wiedzą) Ja raz przedłużałem kabel bo mi nie siegał w reno espace bo tam dach jest z plastiku czy czegoś tam i chciałem przedłużyc do tylnej klapy i co sie okazało ze radio zaczeło działa w zasięgu tylko 50 m a dale hu.a słychac a wystroić sie wogule nie chciało. Oryginalnego kabla sie nie powino przedłużać ani skracać!!!
Armi Opublikowano 17 Czerwca 2010 Opublikowano 17 Czerwca 2010 wszystko to przez przedłużenie kabla anteny tego nie powinien robic żaden kto sie na tym nie zna, tylko spece to zrobią ale to tez cieczko trafić (bo niektórzy sie za takich uważają a gówno wiedzą) Ja raz przedłużałem kabel bo mi nie siegał w reno espace bo tam dach jest z plastiku czy czegoś tam i chciałem przedłużyc do tylnej klapy i co sie okazało ze radio zaczeło działa w zasięgu tylko 50 m a dale hu.a słychac a wystroić sie wogule nie chciało. Oryginalnego kabla sie nie powino przedłużać ani skracać!!! Tylko, że mój oryginalny kabel został sprzedany przez tego "speca" - w zamian za to mam strojenie kiedy chce za free. To co jak podłączę zasilanie bezpośrednio pod akumulator to będzie lepiej?
talib1990 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Opublikowano 17 Czerwca 2010 wszystko to przez przedłużenie kabla anteny tego nie powinien robic żaden kto sie na tym nie zna, tylko spece to zrobią ale to tez cieczko trafić (bo niektórzy sie za takich uważają a gówno wiedzą) Ja raz przedłużałem kabel bo mi nie siegał w reno espace bo tam dach jest z plastiku czy czegoś tam i chciałem przedłużyc do tylnej klapy i co sie okazało ze radio zaczeło działa w zasięgu tylko 50 m a dale hu.a słychac a wystroić sie wogule nie chciało. Oryginalnego kabla sie nie powino przedłużać ani skracać!!! Tylko, że mój oryginalny kabel został sprzedany przez tego "speca" - w zamian za to mam strojenie kiedy chce za free. To co jak podłączę zasilanie bezpośrednio pod akumulator to będzie lepiej? tak eliminujesz całe 'sianie' z zapalniczki i reszty która idzie po drodze z aku, Bezpośrednie zasilanie z klem aku i na - bezpiecznik i bedzie cacy
mily Opublikowano 18 Czerwca 2010 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Tylko kolega: wszystko to przez przedłużenie kabla anteny tego nie powinien robic żaden kto sie na tym nie zna, tylko spece to zrobią ale to tez cieczko trafić (bo niektórzy sie za takich uważają a gówno wiedzą) Ja raz przedłużałem kabel bo mi nie siegał w reno espace bo tam dach jest z plastiku czy czegoś tam i chciałem przedłużyc do tylnej klapy i co sie okazało ze radio zaczeło działa w zasięgu tylko 50 m a dale hu.a słychac a wystroić sie wogule nie chciało. Oryginalnego kabla sie nie powino przedłużać ani skracać!!! ma rację. Jeżeli wcześniej było ok to znaczy że zakłócenia nie idą z zasilania i podłączenie pod aku nic nie da. Powtarzam jeszcze raz magnesy są dla niewymagających użytkowników. Nie da się na nich osiągnąć zadowalającej jakości (a każdy kto sądzi inaczej nie miał podłączenia na stałe). Antena MUSI mieć masę, magnesy nie mają jej więc są na krótkich kablach. Przy wtyczce jest dobre ekranowanie ale już przy magnesie spada znacząco, wydłużenie kabla spowodowało że od połowy kabla ekran nie spełnia swojej roli, dlatego wszystko co się sieje wchodzi Ci na sygnał odbioru. Rozwiązanie skrócić kabel do poprzedniej długości, ale najlepszym rozwiązaniem jest montaż na stałe. Co do przedłużania kabla jest jeszcze jeden motyw, że nie można sobie od tak przedłużyć (nawet przy antenie na stałe), antenę reguluje się długością fali (poprzez wsuwanie i wysuwanie antenki, zmieniamy długość fali), to samo można zrobić kablem wydłużając go lub skracając (i w większości przypadków, po przedłużeniu nie da się już zestroić antenki, trzeba mieć solidny miernik do tego celu, chodzi o straty czyli dB) [br]Dopisany: 18 Czerwiec 2010, 10:41_________________________________________________PS. Zdziwisz się jakie są możliwości tej anteny jeżeli ją zamontujesz na stałe Porównanie jest takie że SQL można ściągnąć na minimum a będzie zbierać z ok 5-10 km i czystego ładnego dźwięku Ja na słabszych antenkach osiągam przy SQL na minimum zasięg ok 3-5km, wystarczy lekko popuścić i już jest 10 km, zaś maksymalne zasięgi to są w granicach 15km (na małych antenkach, ale wtedy trzeszczy i jakość jest lipna) Z kolegą kiedyś na trasie testowaliśmy Sirio Turbo 5000 na magnesie i bez wynik był oszałamiający. Na magnesie zasięg był w granicach 15 km, ale po zainstalowaniu na stałe osiągnęliśmy ponad 30 km (mówimy o promieniu).
Armi Opublikowano 18 Czerwca 2010 Opublikowano 18 Czerwca 2010 To chyba kupię krótszy kabel. Wcześniej było pięknie przy skręconym SQL miałem zasięg nasłuchu 20km na równym terenie a teraz może z 10 i w dodatku szumi.
mily Opublikowano 18 Czerwca 2010 Opublikowano 18 Czerwca 2010 To chyba kupię krótszy kabel. Wcześniej było pięknie przy skręconym SQL miałem zasięg nasłuchu 20km na równym terenie a teraz może z 10 i w dodatku szumi. To chyba nie na skręconym, na połowie to mogłeś mieć ze 20.
Armi Opublikowano 18 Czerwca 2010 Opublikowano 18 Czerwca 2010 To chyba kupię krótszy kabel. Wcześniej było pięknie przy skręconym SQL miałem zasięg nasłuchu 20km na równym terenie a teraz może z 10 i w dodatku szumi. To chyba nie na skręconym, na połowie to mogłeś mieć ze 20. Tak, tak zwykle skręcam do połowy. Źle się wyraziłem.
Birband Opublikowano 18 Czerwca 2010 Opublikowano 18 Czerwca 2010 Kol. "drog" tak wygląda uchwyt na klapę i nie jest to jedyne rozwiązanie tego typu: http://www.eltersc.pl/p,pl,cb439,uchwyt+bagaznikowy++ts64.html a tu masz przegląd całości: http://www.eltersc.pl/c,pl,9_19,3,1,0,long,uchwyty+antenowe.html
Rekomendowane odpowiedzi