Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Propozycja rozwiązania brania OLEJU w silniku 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zna ktoś jakiegoś mechanika z okolic Częstochowy/ Wielunia/ Radomska/ Bełchatowa, który byłby w stanie przeprowadzić taki remont z nad wymiarowymi pierścieniami? Mój mechanik dobry ale trochę kręci głową na te poszerzanie rowków pierścieniowych na tłokach..

Czy może wystarczy podać u jakiegoś mechanika jakie mają być założone pierścienie i reszty niech sam dochodzi? Często się robi takie operacje przy remontach - proszę o wypowiedź jakiegoś mechanika :)

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 3,9 tys.
  • Wyświetleń 750,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dziś rozebrałem silnik, wyjąłem tłoki i w poniedziałek wysyłam do przetoczenia, około piątku powinienem mieć je z powrotem razem z pierścieniami. Przy okazji wymieniłem wariator, który mi tyrczał.

Opublikowano

Pomiary zrobione? Stare pierścienie wkładasz w cylindry i mierzymy szczelinomierzem. W moim 2 i 3 ma lekkie jajo, przez co na 5w40 troszkę bierze

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie brak oznak zurzycia gładzi.

Opublikowano

Wzrokowo u mnie też lux było, żadnych progów i wogole

Opublikowano

A jaki masz przebieg?

Opublikowano

261tkm

Opublikowano

To podobnie.

Opublikowano

I jak z tym olejem u Ciebie xsebo1 ? Czytałem że robiłeś remont. I jak to wygląda, hm? Ile wydałem kasy ? Ile Ci TERA bierze? Czy nie bierze!

Opublikowano

Teraz żałuję że pseudo fachowiec nie chciał tulejowac dwóch cylindrów. 2 i 3 cylinder jest troszkę eliptyczny, oleju 5w40 x-clean bierze 0.5l na 800-1000km. Moc wróciła, więc może kwestia oleju.

Koszta:

Remont silnika 2300 + 470 sonda lambda

Silnik został rozkrecony ponownie, wyciek z nastawnika i stukanie na wolnych obrotach

Wariator regenerowany 450

Nastawnik zmiennych faz 200zl

Komplet odmy i podcisnien chyba 200 zł + gruszka 190zl + czwornik z Q

Kolektor dolotowy 100zl

Podstawa filtra oleju 70zl

Wszystkie nowe uszczelki, rolki i rozrząd ok 1500

Sprzęgło alternatora

Komplet spinek osłony silnika

W sumie z robocizną wyszło, chyba że coś zapomniałem

6450

Wyciek z napinacza przez niewłaściwy demontaż, a stukanie to klucz bit został w silniku po drugim remoncie. Wariator nie stukał, ale chciałem zrobić komplet by nie dotykać jak najdłużej silnika. Kilka zdjęć e8c86b4840ee0612644576edd8fdadbf.jpg

ca5ec9eac9d647328429664b863545a4.jpg5dbad236effb5294067c4c776dd78f6e.jpg284b4e5245ce49ffe666fb3315d5e40b.jpg5856c6b40cc26e399e8e64774311ddd3.jpg700d51286075f977a95ea08712fe1744.jpg8660050482b034545cdb51bf24b6b986.jpg

Edytowane przez xsebo1

Opublikowano

No to patrzę ten remont to tak na grubo... Moc silnika powróciła, ale miałeś problem z mocą na jakich kolwiek obrotach? Czy np tylko na niskich?

Opublikowano

Jadąc trasą na 5 biegu pod górkę słabł, trzeba było redukować. Przyspieszenie na zimnym owszem, rozgrzany + klima i muł

Edytowane przez xsebo1

Opublikowano

Ja miałem robione gary i teraz śmiga i nie bierze oleju, tzn wziął ale około 50tki na 6k km. Moc czuje większą ale coś przy wariatorze spieprzyl bo coś stuka przy nim także to muszę zrobić i wsio.

Opublikowano

to co robiłeś z zaworami ? wcześniej ile brał ?

Opublikowano

To źeś odjebał remont... mam nadzieję, że się opłacało bo jeśli po wydaniu 6,5k dalej będzię wciągać ten olej to :facepalm:

Opublikowano

gary -> cylindry... były sprawdzane jeden cylinder miał ubytek dość spory więc zostało zatulejowane, do tego szersze pierścienie wszystko ładnie poczyszczone i gra. Pobór przed 1L/1000km pobór po ok 50ml/5000km . Najważniejsze w tym silniku przy remoncie aby wszystko zostało ładnie poczyszczone, sprawdzone i jak coś to zrobione, do tego szersze pierścienie bo mówił że siedzi prawie to samo gówno co w tsi/tfsi oraz posprawdzanie nieszczelności. i WSIO panowie, mi się aż przyjemnie wkońcu zagląda na bagnet (takie przyzwyczajenie już mi zostało z tego auta)

zawory były tylko poczyszczone i przywrócony ich kształt pierwotny

ja zapłaciłem za całość 3,5k

Edytowane przez Kozacz

Opublikowano

Ja dzisiaj będe wkładał przerobione tłoki, tylko musze jechać odebrać nowe panewki.

Opublikowano
gary -> cylindry

pomylłem się :decayed:

amaotorka

Opublikowano

Co masz konkretnie na myśli pisząc amatorka?

Opublikowano

Że amatorka z mojej strony pomyliłem zawory z cylindrami :P

I tak czy siak to drogi zabieg. Dodając jeszcze ze przydalo by się rolek napinacza wymienić + terkoczace szklanki ; (