Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] 5W-40 czy 10W-40 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.koledzy szybkie pytanko wiem że taki temat był juz wałkowany :notworthy:.Jak kupiłem audiane to oczywiście niewiedziałem jaki był lany olej tylko na kartce pisało że wymiana po 15 tyś.zalałem mobilem 10w-40turbo diesel.od wymiany do wymiany dolewam około 0,6l.i tu moje pytanie, mechanior stwierdził że jak przejde na 5w-40 full syn. to może dużo mniej podbierać czy to prawda. mam 230 tyś i ja zrobiłem 30 tyś na 10w-40.co wy nato.pozdro.

Opublikowano

Teraz lej dalej 10W40, choc nie wiem po co lales polsyntetyka ... :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

dzięki za odp.posłuchałem się mechaniora.a te 0,6l. od wymiany do wymiany to duzo czy tak w normie.

Opublikowano

dzięki za odp.posłuchałem się mechaniora.a te 0,6l. od wymiany do wymiany to duzo czy tak w normie.

Nie ma tragedii ;)

Opublikowano

i nie rób 30tyś.km pomiędzy wymianami tylko 10-15tyś.km

Opublikowano

Witam czeka mnie wymiana oleju wczesniej smigalem na 10.40 mobil1 zbliza sie zima zalac taki sam olej czy moze 5.40 autko bierze okolo 0.6l na na 10000 w tym mam maly wyciek uszczelka pod miska sie wysrala i przy wymianie odrazu zmienie wiec co zalac przebieg to 230tys. I jeszcze jedno pytanko moze mi ktos powedziec jaki olej idzie do wspomagania ukladu kierowniczego i gdzie jest korek spustowy .

scalony, nie rób bajzlu na forum !

Opublikowano

witam

ja mam podobny przebieg i bez względu na to czy zima czy lato leję półsyntetyk 10/40 Magnatec i myślę że możesz zostać też przy 10/40 chociaż ten 5/40 lepszą płynność ma.

Opublikowano
  • Autor

i nie rób 30tyś.km pomiędzy wymianami tylko 10-15tyś.km

zrobiłem 30tyś km ogólnie a oliwe wymieniam co 8 tyś

Opublikowano

Co 8000 to chyba aż za często (oczywiście nie zaszkodzi :tongue4:)

Opublikowano

lej smialo 5w40 mamy wiecej zimna niz ciepla w tej strefie klimatycznej :)

Ja jezdze i super sie wkreca nawet w ujemnych temperaturach

Opublikowano

moja audika ma przejechane 180tys km, nie wiem jaki byl lany poprzednio olej :confused4: i w związku z tym proszę o rade jaki zalać by było dobrze. czy półsyntetyk czy syntetyk??

Opublikowano

Ja w tej sytuacji zalałem syntetyka.

Opublikowano

u mnie nasmigane 230tys. wczesniej lalem przy 212tys jak sprowadz.syntetyka castrola*(magnateca)bo wiem ze ostatnia wym.w ks.serw.byla tez na syntetyca,oliwe zmieniam czesto co 12tys.teraz przy wymianie zaleje motula albo liqid moly(jakos tak sie pisze)ale tez pelny syntetyk bo oliwy nieubywa grama z tego wlasnie jestem najbardziej zadowolony

Opublikowano

no ja mam przejechane 280 tys przejechane i widzialem ze ostatnio w niemczach zalany byl półsyntetykiem, zrobiłem płukanie preparatem Motula clean engine i zalałem 5w40 motula 8100 x-cess. i jazda :)

Opublikowano
  • Autor

to jak wleje 5w-40 więcej mi oleju przepali czy mniej.na zdrowy rozsądek chyba więcej. :mysli:

Opublikowano

"ulti"- nie wiem czy przeczytałeś na opakowaniu "clean engine" że takich płukanek nie robi się w silnikach turbo doładowanych!

Opublikowano

To dlaczego wszyscy zalecają takie preparaty clean przy zmianie oleju z gorszego na lepszy ??

Opublikowano

A co powiecie na MOTUL SPECIFIC 5W-40 PÓŁSYNTETYCZNY?

Opublikowano

"ulti"- nie wiem czy przeczytałeś na opakowaniu "clean engine" że takich płukanek nie robi się w silnikach turbo doładowanych!

Napisałem maila do dystrybutora z pytaniem o ten MOTUL Engine Clean (bo jestem tydzeń przed wymianą oleju) i taką otrzymałem odpowiedz: "Witam.Jest to calkowicie nieprawda, producent nie zabrania stosowania tego preparatu ani w silnikach z turbodoladowaniem ani w silnikach z bezposrednim wtryskiem

zapraszam do zapoznania sie z opisem preparatu na mojej aukcji, jesli nadal jakies kwestie będą niejasne prosze nie obawiac sie zadawania pytan, na wszystkie postram sie jak najszybciej odpowiedziec

pozdrawiam".

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Tez taka odpowiedź otrzymałem :) równiez w ASO :) maja dodatkową usługe przy wymianie oleju, właśnie czyszczenie tym preparatem nie zaleznie jaki to silnik :)