Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Demontaz przedniego zderzaka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na poczatek umiejscowienie wszystkich srub:

dsc04413_4767_3827_63080.jpg

Zaczalem od lewej strony (kierowcy)
1. Najlepiej do demontazu sciagnac kola, jest wtedy lepszy dostep.
2. Odkrecic 3 srubki Torx 25 i dwa plastikowe Piny (plaski srubokret lub krzyzak)
IMAGE_033.jpg
3. Odkrecic od dolu zderzaka 3 srubki (plaski srubokret)
4. Odchylic nadkole w strone amortyzatorow zeby miec dostep do dalszych srub.
5. Odkrecic dwie srubki Torx 25
IMAGE_032.jpg

6. Odkrecic dwie nakretki sczesciokatne (klucz 10).
IMAGE_025.jpg
IMAGE_027.jpg
4z32kfdt.jpg
7. Odchylic zderzak w kierunku jak na zdjeciu (jest wsuniety w prowadnice).
image.jpg
8. Wykrecic 3 sruby u gory grilla (czerwone Torx 30) i poluzowac dwie sruby o kilka obrotow NIE WYKRECAC (Torx 30 zielone)
IMAGE_034.jpg
image.jpg

Po drugiej stronie(pasazera) te same czynnosci.
Teraz zderzak powinien bez problemu dac sie odciagnac (w kierunku jazdy).

Przy skrecaniu czynnosci w odwrotnej kolejnosci.

Mala wskazowka przy montazu.
Z uwagi na to, ze dostep do tych 4 szesciokatnych srubek jest kiepski, polecam umocowanie nakretki na kluczu np: za pomoca tasmy klejacej.
IMAGE_029.jpg
Uchroni nas to przed ewentualnym jej utraceniem, badz szukaniem gdy nam spadnie w czasie proby jej dokrecenia.

Powodem dla ktorego sciagalem zderzak, byla koniecznosc wykrecenia/demontazu lamp przednich.
Osobom chcacym wymontowac lampy polecam zaopatrzyc sie w przedluzke, ktora mozna kupic w kazdym ASO.
Bedzie ona wam potrzebna do poluzowania trzeciej (dolnej) sruby reflektora.

Nr.-czesci to 8J0 012 289 koszt 2,02€

Długość 30 cm
IMAGE_026.jpg

Zycze powodzenia przy dlubaniu :wink4:

Edytowane przez Muskel1

• 1 rok później...
Opublikowano

Odświeżę temat, czy jest tam możliwość regulacji? chodzi mi wyregulowanie wysokości zdeżaka do maski (maska ze zdeżakiem spotyka się w dwuch miejscach około 3 cm na stronę)

Opublikowano

reflektory regulujusz, boczne nadola tez a zderzaka chyba nie ma możliwości zerknij jaki jest otwór na śrubę

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Ja właśnie przymierzam się do zdjęcia zderzaka.. Wszystko rozumiem z tej instrukcji tylko jednego nie wiem.. Pkt 6 czy mógłby mi ktoś dokładniej powiedzieć gdzie znajdują się te nakrętki ??

Opublikowano

jak dobrze pamiętam to po odchyleniu osłony nadkola to tak głębiej rękę musisz wsadzić i tam jest przydłużka potrzebna

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ta przedluzke do wykrecenia lampy tylko w aso mozna kupic ?

Opublikowano

Widze ze kolega nie obeznany w narzedziach, bierzesz odpowiedni torx przejsciowke plus lamana koncowke i lecisz z tematem

Wysłane z mojego LT26i

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pytanie...jest mozliwosc demontażu samego grilla bez zdejmowania całego zderzaka? :facepalm:

Opublikowano

Ciezka sprawa bo srubki mocyjace gril sa od tylu a jest ich kilka, Nie jest tak ciezko odkrecic zderzak jak by sie wydawalo. Pomalu sie zrobi. Przedluzka i nasadka 10 najlepiej troszke dluzsza bo srubka na ktorej jest nakretka jest nie wiadomo po co sporo dluzsza od nakretki i krutka nasadka po paru obrotach slizga sie bo sruba ja odpycha ale wszystko do zrobienia nawet dla laika

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze jedna sprawa...znacie Panowie numery tych śrub mocujacych zderzak oraz plastikowych panów? W razie czego jakby się jakiś element zgubił lub uszkodził.:facepalm: Dziękówa z góry :banan:

Opublikowano
Jeszcze jedna sprawa...znacie Panowie numery tych śrub mocujacych zderzak oraz plastikowych panów? W razie czego jakby się jakiś element zgubił lub uszkodził.:facepalm: Dziękówa z góry :banan:

8E0807893 - sruba(trzpien mocujacy) 1,85 euro

8E0807278 - prawa listwa mocujaca(plastikowy pan) 4,45 euro

8E0807277 - lewa listwa mocujaca(plastikowy pan) 4,45 euro

WHT001002 - nakretka do sruby 0,5 euro

Ceny i numery wg etki

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy, a może ktoś podpowie czy da się wyjąć prawy reflektor bez demontażu zderzaka?

Niestety przychaczyłem dzisiaj jakiegoś bażanta który jak na złość wpakował mi się prosto w lampe i niestety górne mocowanie sie urwało i cos nie tak bedzie z lustrem bo światło wali w górę, a nie da się go wyregulować :kwasny:

...dlatego też chcę wymontować ten reflektor, żeby zobaczyć co tam ptaszysko nawyrabiało.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano
Koledzy, a może ktoś podpowie czy da się wyjąć prawy reflektor bez demontażu zderzaka?

Niestety przychaczyłem dzisiaj jakiegoś bażanta który jak na złość wpakował mi się prosto w lampe i niestety górne mocowanie sie urwało i cos nie tak bedzie z lustrem bo światło wali w górę, a nie da się go wyregulować :kwasny:

...dlatego też chcę wymontować ten reflektor, żeby zobaczyć co tam ptaszysko nawyrabiało.

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Bez demontażu nie da rady.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pany, zna ktoś numer tej śruby regulacyjnej zderzaka z pkt 8 zaznaczonej na zielono? Służy ona do regulacji wysokosci zderzaka do maski, potrzebuję ją wymienić z jednej strony i nie znalazłem w etce tej części, nie jest w ogóle uwzględniona w schemacie mocowania zderzaka.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

i nie ma fizycznej mozliwosc aby odkrecic lampy bez demontazu zderzaka?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Nie da rady. Trzeba zderzak odkrecac. Kiedys mechanik wytargal mi lampy bez calkowitego zdejmowania zderzaka. Moim zdaniem to zadne uproszczenie roboty nie bylo, bo i tak musial odkrecac sruby w nadkolach i odciagal boki zderzaka jak na zdjeciu. To co zaoszczedzil na calkowitym zdjeciu wlozyl w wysilek przy wytargiwaniu lamp.

Opublikowano

eee przesadzasz, odciągasz boczne zaczepy zderzaka oczywiście luzujesz śruby koło grila i bez problemu wyciągasz lampy, wysiłek stwarza jedynie by ich nie przyrysować a wyciągniecie lampy to może nie minuta:)

Opublikowano
  • Autor

Akurat w sobote bede przerabial temat, bo jeden z czujnikow PDC bede wymienial i obydwie lampy na biale kierunkowskazy.:wink:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
eee przesadzasz, odciągasz boczne zaczepy zderzaka oczywiście luzujesz śruby koło grila i bez problemu wyciągasz lampy, wysiłek stwarza jedynie by ich nie przyrysować a wyciągniecie lampy to może nie minuta:)

Dokładnie, da radę bez wyjmowania zderzaka, zrobiłem tak jak czarny pisze bo wymieniałem palniki :wink: da radę.

---------- Post dopisany at 18:59 ---------- Poprzedni post napisany at 18:56 ----------

fany opis ale w pkt. nr 7opisu można lampę już wymontować