Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pompowtryski PD - Demontaż, Wymiana, Ustawienie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlatego uderzyłem do 100%towej pewności.ale i tak każdy się jeszcze trzyma dpdfu zamieszczonego w necie przez Masters'a

Opublikowano

Witam , czy do regulacji luzu pompowtryskiwacza musi byc on w jakiejś odpowiedniej pozycji ? wciśnięty maksymalnie lub odwrotnie , czy nie ma to znaczenia ?

Opublikowano

Tłoczek wtryskiwacza musi być maksymalnie wciśnięty.

Opublikowano

Aha rozumiem czyli po kolei każdy ustawiamy w pozycji max wciśniętej i regulujemy , da się ustawić w takiej pozycji bez takiego sprzętu pokazanego w instrukcji z 1 strony wątku ?

Opublikowano

Tak,jak najbardziej-ja maluje sobie białym markerem środek krzywki i widze wtedy max wciśnięcie pd.i regulacja -180* każdy

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie mam pytanie, czy po otwarciu pokrywy zaworów / silnika obowiązkowa jest wymiana uszczelniaczy na pompkach? Cieknie mi trochę z uszczelki pod pokrywa i gdzieś mi się obiło ze trzeba wymienić uszczelniacze.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Panowie mam pytanie, czy po otwarciu pokrywy zaworów / silnika obowiązkowa jest wymiana uszczelniaczy na pompkach? Cieknie mi trochę z uszczelki pod pokrywa i gdzieś mi się obiło ze trzeba wymienić uszczelniacze.

Jeśli cieknie spod pokrywy to uszczelka pokrywy do wymiany. Uszczelniacze nic do tego nie mają.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

przy wymianie uszczelniaczy na PD nalezy wymienic uszczelkę pokrywy zaworów- teoretycznie nie powinno sie montowac zdemontowanych podzespołów na stere uszczelnienie - mozliwosc nie chcianego wycieku. a praktycznie.... :) i trzyma długo długo.

jak kolega wyzej pisał -kwestia wymiany samej uszczelki pokrywy. z 30zł erling'a kosztuje

Opublikowano

Konstrukcja uszczelki pokrywy umożliwia wielokrotny montaż / demontaż bez uszczerbku dla szczelności :decayed:

Chyba że ma już masę latek i straciła elastyczność, co w ori praktycznie się nie zdarza, a w zamiennikach bardzo często :hi:

Oczywiście pomijam bez komentarza przypadki nadgorliwych mechaników , którzy kładą na nią silikon, zmieniając ją tym samym w jednorazówkę i Pudzianowskich, którzy ją dokręcają z taką siłą , że tulejki metalowe w otworach śrub mocujących robią się jak beczki i uszkadzają pokrywę :decayed:

Edytowane przez piotrsob1

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja w swoim 12 letnim AVF 4 razy zdejmowałem pokrywę i ciągle ta sama uszczelka. Oczywiście sucho.

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

Pany mam mały problem

Wymieniłem popychacze, wałek i panewki. No i oczywiście mam dylemat taki jak ostawić do nowego wałka i popychaczy nasze kochane pompki o których miedzy innymi tu mowa. jedni piszą -180* drudzy 225* a ja sam nie wiem. Ustawiłem na 180* auto chodzi fajnie ale wrażenie ze zaczęło więcej palić przynajmniej według komp. Dodam tez ze rozrząd ustawiłem w przedziale +0,5 / 0,0 A tez słyszałem ze zalecają ostawić na +1,1. Ale to pewnie kwestia indywidualna auta. W Instrukcji ELZY pisze ze niby mam ustawić na 180* ale z tego co pamiętam kiedyś miałem ustawione na 225* Ktoś cos pomoże doradzi?????

co do auta to 1,9 TDI AFV produkcja 02 modelowy 03

z góry dzięki za porade

Opublikowano

U mnie po wymianie wałka też wzrosło spalanie ale tylko na FISie.

Pompki 180 na starych grzybkach i starych śrubach regulacyjnych. Na nowych 225. Rozrząd jak już to ustaw na 0/-1 tak zalecają a nie w plusie :-)

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

U mnie po wymianie wałka też wzrosło spalanie ale tylko na FISie.

Pompki 180 na starych grzybkach i starych śrubach regulacyjnych. Na nowych 225. Rozrząd jak już to ustaw na 0/-1 tak zalecają a nie w plusie :-)

wysłane z Commodore 64

Aha czyli narazie jeździć i obserwować a rozrząd ustawie tak jak mówisz albo poprostu na zero i tyle

naciepane z GT-I9195

Opublikowano

Tak w ogóle to.się zastanawiam czy rzeczywiście potrzebny czujnik zegarowy skoro PD po wciśnięciu pozostaje w tej pozycji przez jakieś 1/4 obrotu wałka!?

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

Tak w ogóle to.się zastanawiam czy rzeczywiście potrzebny czujnik zegarowy skoro PD po wciśnięciu pozostaje w tej pozycji przez jakieś 1/4 obrotu wałka!?

wysłane z Commodore 64

Dokładnie tez to zauważyłem i tez ciężko nad tym myślę :-) przez pewien okres jest w tej samej pozycji cały czas

naciepane z GT-I9195

Opublikowano

Musi być wyciśnięty do końca żeby utrzymać ciśnienie. Gdyby od razu się cofnął to nie miałby prawa podać ciśnienia. Tak więc czujnik można sobie odpuścić...

wysłane z Commodore 64

Opublikowano

Pany wymieniłem u siebie wałek (aso), popychacze (czarne INA), półpanewki (aso) + wszystke śruby (aso). Do tego wpadł komplet pompek z 2.0TDI (o oznaczeniu BJ), nowe uszczelniacze (bosch) + śruby i fasolki (aso). Wszystko wymieniono i skręcono w fachowym warsztacie zgodnie ze schematami w ELSAwin. Silnik zalany świeżym olejem 5w40 motula.

Po ustawieniiu pompek na 180st silnik chodził mega twardo i przejeździłem tak ok 500km i wróciłem do warsztatu gdzie zasugerowałem ustawienie pompek na 225st. Oczywiście wszystko zgodnie ze sztuką, czyli z użyciem czujnika zegarowego.

Po ustawieniu na 225st jest znacznie ciszej, ale słychać metaliczny dźwięk podczas wciskania pedału gazu (słychać w szczególności przy obr 1500-2500), później zanika lub zagłuszany jest przez hałas silnika . Ktoś ma jakieś pomysły? Bo już szczerze mówiąc nie mam , warsztat również. Myślałem, że wszystko jakoś się dotrze, ale po przejechaniu 5000tys km jest bez zmian. Przez ten czas kilka razy jeszcze zrzucana była pokrywa i oglądany był cały osprzęt - wszystko jest jak nowe, nie widać zużycia wałka, szklanki też w porządku.

Ja dumam, że może to kwestia oleju. Wcześniej jeździłem na olejach LM i nie słyszałem tego dźwięku, ale to było na starym wałku,szklankach i pompkach.

Opublikowano

Pany wymieniłem u siebie wałek (aso), popychacze (czarne INA), półpanewki (aso) + wszystke śruby (aso). Do tego wpadł komplet pompek z 2.0TDI (o oznaczeniu BJ), nowe uszczelniacze (bosch) + śruby i fasolki (aso). Wszystko wymieniono i skręcono w fachowym warsztacie zgodnie ze schematami w ELSAwin. Silnik zalany świeżym olejem 5w40 motula.

Po ustawieniiu pompek na 180st silnik chodził mega twardo i przejeździłem tak ok 500km i wróciłem do warsztatu gdzie zasugerowałem ustawienie pompek na 225st. Oczywiście wszystko zgodnie ze sztuką, czyli z użyciem czujnika zegarowego.

Po ustawieniu na 225st jest znacznie ciszej, ale słychać metaliczny dźwięk podczas wciskania pedału gazu (słychać w szczególności przy obr 1500-2500), później zanika lub zagłuszany jest przez hałas silnika . Ktoś ma jakieś pomysły? Bo już szczerze mówiąc nie mam , warsztat również. Myślałem, że wszystko jakoś się dotrze, ale po przejechaniu 5000tys km jest bez zmian. Przez ten czas kilka razy jeszcze zrzucana była pokrywa i oglądany był cały osprzęt - wszystko jest jak nowe, nie widać zużycia wałka, szklanki też w porządku.

Ja dumam, że może to kwestia oleju. Wcześniej jeździłem na olejach LM i nie słyszałem tego dźwięku, ale to było na starym wałku,szklankach i pompkach.

Spróbował bym wymienić olej pod pompki typowo pod pompki 5w30 a druga sprawa y stawił bym pompki z jeszcze większym luzem taki metaliczny dziec może wydawać pompka jeśli jest za ciasno ustawiona. bo pompki masz z 2.0 a wałek i cala reszta z 1.9. wiec może trzeba zrobić więcej luzu.

naciepane z GT-I9195

Opublikowano

Spróbował bym wymienić olej pod pompki typowo pod pompki 5w30 a druga sprawa y stawił bym pompki z jeszcze większym luzem taki metaliczny dziec może wydawać pompka jeśli jest za ciasno ustawiona. bo pompki masz z 2.0 a wałek i cala reszta z 1.9. wiec może trzeba zrobić więcej luzu.

naciepane z GT-I9195

Pokombinuje jeszcze, pompki te jeździły też w 1.9TDI Ibiza Cupra (160 konna ) a tam wałek jest taki sam jak u nas i tak samo w 2.0 8V bez dpf.

To jak ustawić ten luz? wiecej cofnąć jak 225st?

Opublikowano

Spróbuj cofnąć jeszcze o 45 stopni

naciepane z GT-I9195