Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5/B6/B7] Modyfikacje 1.8T - Pytania i odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przepraszam, ze zadam to pytanie podnownie odnosnie N75, ale czy wymiana tego zaworu w B6 na 034 906 283 K (S2) gdzie jest mapsensor ma sens i jest dopuszczalna bez robienia remapy? Czytałem, że AFR będzie zaburzony i lepiej wziac seryjny N75

Bierz ori a do podniesienia boosta lec na program gdzies do tunera, wtedy bedzie ok

Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m

• Odpowiedzi 7,5 tys.
  • Wyświetleń 782,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Koledzy chcę zmienić u siebie olej, i oto moje pytanie jakiego najlepiej wlać do mojego aeb? Ktoś mi powiedział że pół syntetyk a w innym sklepie mineralny. Proszę o pomoc :drinks:

Syntetyk Mobil1 5w50

Dziękuje :wink:

---------- Post dopisany at 12:56 ---------- Poprzedni post napisany at 12:51 ----------

Ps. A co powiecie na olej Motul x-cess 5W40?

ja polecam w 100% Motula jeżdże już dłuższy czas i wg mnie jest lepszy od mobila a od castrola to już wogóle :grin:

To wlejemy motula, dzięki kolego :wink:

Chłopaki, co do olejów ja testowałem już chyba wszelkie możliwe i na cywilach i na rajdówkach, powiem jedno: LIQUI MOLY 10W60 RaceTech GT1 + dolewka do oleju Midlanda Friction Modifer. Nie mi nic mocniejszego i pfu pfu jak komuś miska olejowa odpadnie z samochodu to i bez oleju da się pojeździć

Opublikowano
Koledzy chcę zmienić u siebie olej, i oto moje pytanie jakiego najlepiej wlać do mojego aeb? Ktoś mi powiedział że pół syntetyk a w innym sklepie mineralny. Proszę o pomoc :drinks:

Syntetyk Mobil1 5w50

Dziękuje :wink:

---------- Post dopisany at 12:56 ---------- Poprzedni post napisany at 12:51 ----------

Ps. A co powiecie na olej Motul x-cess 5W40?

ja polecam w 100% Motula jeżdże już dłuższy czas i wg mnie jest lepszy od mobila a od castrola to już wogóle :grin:

Jeżdżę na nim już 5 lat i uważam, że to super olej.

Polecili mi go przy chipowaniu silnika.

Opublikowano

panowie o oleju mamy juz obszerny temat...

Opublikowano

Przed chwilą zadzwoniłem do ASO z zapytaniem o cene zaworu N75. Miły Pan podał mi ceny 2 zaworów, które występują niby jednocześnie w 1.8T AMB:

200zł - 058 906 283 F

300zl - 026 906 283 J

Czy faktycznie są 2 zawory w aucie? Który mam wymienić?

EDIT:

Znalazłem te zawory na allegro wa takich cenach:

ASO 200zł - 058 906 283 F

Allegro - 169 zł

Przetwornik zawór ciśnienia 1.8 T 06A906283E ORYG (2504758318) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

ASO 300zl - 026 906 283 J

Allegro - 175 zł

ZAWÓR REGULACJI TURBO AUDI 80 100 A3 A4 A6 A8 TT (2457231462) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Co radzicie? Bedę miał montowany IC i TIP i chciałbym wymienić od razu te zawory oraz zawór DV.

Opublikowano

Ten pierwszy 06a sam kupilem niedawno i moge polecic, co do 028 to pierwsze slysze zeby byl do 1.8t, do tdi owszem

Wysłane z mojego HTC EVO 3D X515m

Opublikowano
Przed chwilą zadzwoniłem do ASO z zapytaniem o cene zaworu N75. Miły Pan podał mi ceny 2 zaworów, które występują niby jednocześnie w 1.8T AMB:

200zł - 058 906 283 F

300zl - 026 906 283 J

Czy faktycznie są 2 zawory w aucie? Który mam wymienić?

EDIT:

Znalazłem te zawory na allegro wa takich cenach:

ASO 200zł - 058 906 283 F

Allegro - 169 zł

Przetwornik zawór ciśnienia 1.8 T 06A906283E ORYG (2504758318) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

ASO 300zl - 026 906 283 J

Allegro - 175 zł

ZAWÓR REGULACJI TURBO AUDI 80 100 A3 A4 A6 A8 TT (2457231462) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Co radzicie? Bedę miał montowany IC i TIP i chciałbym wymienić od razu te zawory oraz zawór DV.

ten pierwszy jest do twojego 1,8T i występuje tylko w oryginale, drugi to od TDI starego typu bez zmiennej geometrii.

Opublikowano

Jestes pewny? Przeciez w opisie dla 026 906 283 J jak byk jest mowa o silnikach 1.8T. Gość w ASO mówił, cytuje "jeden zawór służy do sterowania turbiną, a drugi jest od podcisnienia".

Opublikowano

Nie sugeruj się tym co gość w ASO mówił. Ja kupowałem uszczelkę między turbinę a kolektor wydechowy to gość w ASO zapytał mnie w którym miejscu ona się znajduje.:decayed: Odwrócił monitor w moją stronę i powiedział, żebym mu pokazał o którą uszczelkę chodzi. Zaworka o takim nr 026 906 283 J i wyglądzie osobiście w 1.8T nigdy nie spotkałem. Jak ktoś wcześniej napisał wygląda jak z diesla.

Edit.

Sprawdziłem w Etce i wg niej taki zaworek występuje w B6/B7 1.8T, jest to zawór podciśnienia. Etka podaje też, że występują aż 2 takie zaworki w AMB.

---------- Post dopisany at 18:34 ---------- Poprzedni post napisany at 18:24 ----------

zaworek.jpg

<br /><br />

zaworek1.jpg

<br /><br />

Opublikowano

rozumiem że Twój AMB to V8-ka :decayed:

przeciez jak byk jest info ze to do silnika BBK

w AMB masz tylko jeden zawór tego typu

innego działającego na cisnienie nie ma

Opublikowano

:( :( :(

Kolega wyzej wklej link ze sa 2szt zaworu J, tak samo jak mowil gosc z ASO, a Ty mowisz, ze mam tylko jeden . Oso chodzi?

Opublikowano

bład w ETCE

Opublikowano

Czyli mam kupic tylko ten 058 906 283 F ?

Opublikowano

masz jeden i tyle, bierz ten 06a lub zaczynajace sie od 058 lub tez 034

028 jest na bank od diesla

w aso roznie ludzie siedza, jak ja kupowalem swoj to poszedlem do skody i powiedzialem ze szukam zaworka, pan zapytal sie jakie auto, a ja ze audi B5, ale zaworki byly te same, a on powiedzial ze nei mozliwe ze te same i odeslal mnie do volkswagena nie szukajac nawet tego zaworka po numerze

Opublikowano

Ten pierwszy i jest tylko jeden. :) A co do ludzi w ASO to prawda - sam wiele razy doświadczyłem - zero kompetencji...

Opublikowano

To uwazaj bo sam go bedziesz montowal wiec dobierz dobry :P

Dodatkowo także ten DV:

Zawór upustowy DV ProPerfekt bov turbo vw audi (2504756378) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

W opisie aukcji jest coś takiego:

Zawór ma 2 przyłącza na wąż 25mm. Posiadamy w ofercie także zawory na 33mm.

Rozumiem, że dla mnie ten standardowy 25mm czy pod TIP coś innego?

Opublikowano

Tak, 25mm.

Opublikowano

nie ma znaczenia obecnosc Tip-a

możesz zapodac na 33mm ale musisz zmienic przewody na by-passie

Opublikowano

Bezcelowy zabieg.

Opublikowano
Jestes pewny? Przeciez w opisie dla 026 906 283 J jak byk jest mowa o silnikach 1.8T. Gość w ASO mówił, cytuje "jeden zawór służy do sterowania turbiną, a drugi jest od podcisnienia".

Ja ASO zawsze kocham i kochałem za ich durne pomysły. Ten drugi zawór też występuje w twoim silniku (albo i nie w zależności od rocznika) i to sztuk dwa, ale służą one do czego innego. Obydwa są montowane jeśli występują od spodu kolektora ssącego. Ten z lewej służy do sterowania zaworu BV ( coś a'la podtrzymanie turbiny powoduje sterownik dzięki niemu) a drugi służy do sterowania zaworu podciśnienia do obwodu powietrza układu wtórnego rozruchu katalizatora.