Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana przełącznika wycieraczek i odblokowanie pełnego FIS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma. Trzeba dołożyć.

To zależy od wtyczki.

ea2998abcbf5.jpg

Wtyczki z pinami jak nr.1 mają puste miejsca, w które trzeba włożyć pin z kabelkiem.

Wtyczki z pinami jak nr.2 mają wszystkie miejsca zajęte i jak nie ma kabelka to należy go wcisnąć w pin. Izolacja zostaje nacięta i mamy połączenie.

Edytowane przez koleś1

Opublikowano

Jeśli się nie mylę to w 2003roku była zmiana pinów 2 na 1 we wtyczce mce C , wtyczce od reg.świateł/clh, podsufitce i liczniku.

Edytowane przez mlodziak22

Opublikowano

Nie mylisz się, tylko nie pakiętam, czy w 2003, czy w 2004.

Opublikowano

Hm 100 lat temu robiłem fis i tempo i poszło git. Teraz robię kumplowi i mam problem bo miał tempomat dołozyłem fis i codowanie w 16 bez problemu na 00041 ale w 17 w adaptacji na 19 kanale jest 100 i nie można zmienić a jak wejdę w kodowanie to jest 00100 jak dam 01000 to wyłacza wskaźnik paliwa :) już zgłupiałem .

Edytowane przez tacim

Opublikowano

Auto z 2001r ?

Opublikowano

Niby 2002 ale może być i koniec 2001. Zastanawia mnie tylko to kodowanie 00100 nikt tak nie miał z tego co doczytałem. Audi jest 1,8T , zwykła kiera 4 ramiona , tempomat już był.

Edytowane przez tacim

Opublikowano

Niby 2002 ale może być i koniec 2001. Zastanawia mnie tylko to kodowanie 00100 nikt tak nie miał z tego co doczytałem. Audi jest 1,8T , zwykła kiera 4 ramiona , tempomat już był.

Teraz zależy czy kodowanie zmieniałeś w liczniku czy adaptację na kanale 19. Tu http://a4-klub.pl/index.php?/topic/15479-wymiana-przelacznika-wycieraczek-i-odblokowanie-pelnego-fis/?p=3241330 przypadek kiedy po zmianie kodowania zaczęła szaleć wskazówka.

Jeśli widzisz 00100 znaczy że widzisz to w kodowaniu. Bo w adaptacji widziałbyś jak pisałeś wcześniej 100 (prócz mnie miałem takich dwóch do adaptacji-rok modelowy 2001), gdzie normalnie po wpisaniu 1000 powinno być ok., ale pisałeś że wchodzisz w kodowanie i masz 00100, a jak dasz 01000 to wyłącza Ci wskaźnik paliwa. Więc co zmieniałeś kodowanie czy adaptację?

Opublikowano

To hit dnia dzisiejszego - wlazłem w 17 , 10 i kanał 19 jak w instrukcji i skoro było tam 100 to wymyśliłem że dam 0 zamiast jedynki i władowałem 000 i bydlak zaczął działać hehe . Zapaliła się kontrolka poziomu sprysku i działa tempomat i fis. Tylko dziwne bo ziom mówił , że przestały mu się szyby zamykać z kluczyka i nie działają spryski reflektorów , ale to zagadka na jutro cofnę ustawienia i zobaczymy

Opublikowano

To hit dnia dzisiejszego - wlazłem w 17 , 10 i kanał 19 jak w instrukcji i skoro było tam 100 to wymyśliłem że dam 0 zamiast jedynki i władowałem 000 i bydlak zaczął działać hehe . Zapaliła się kontrolka poziomu sprysku i działa tempomat i fis. Tylko dziwne bo ziom mówił , że przestały mu się szyby zamykać z kluczyka i nie działają spryski reflektorów , ale to zagadka na jutro cofnę ustawienia i zobaczymy

Dziwna sprawa z tymi zerami.

A odłączałeś akumulator że szyby nie działają? A z pilota działają albo czy drugi poziom z przycisków otwierania/zamykania (automatyczne) działa w samochodzie? Jak nie działa trzeba zrobić adaptację silniczków przyciskami szyb. A spryski reflektorów sterowane są z MCE, lecz jeśli nie zmasowałeś pinu w liczniku od sprysków (czyli "mały poziom płynu") to spryski refl. nie będą działać.

Opublikowano

Dziwna sprawa z tymi zerami.

A odłączałeś akumulator że szyby nie działają? A z pilota działają albo czy drugi poziom z przycisków otwierania/zamykania (automatyczne) działa w samochodzie? Jak nie działa trzeba zrobić adaptację silniczków przyciskami szyb. A spryski reflektorów sterowane są z MCE, lecz jeśli nie zmasowałeś pinu w liczniku od sprysków (czyli "mały poziom płynu") to spryski refl. nie będą działać.

No i masz rację ale do roboty jechałem a kumpel auto wziął na testy . Ze spryskami nie ma problemu bo nie ma ksenonów tylko jakis wynalazek na soczewkach. Aku wyłaczyłem dla pewności u siebie dłubałem na właczonym ale w obcym aucie wolałem nie ryzykowac hehe. Szyby mu się nie domykają z kluczyka.

Edytowane przez tacim

Opublikowano

Witam dzięki koleś1 udało mi się w 100% zakończyć temat tylko teraz pojawił się problem że nie zamyka i nie otwiera szyb z pilota, da się jakoś przyuczyć ??

Już sprawa załatwiona klucze przyuczone. Na zapalonym aucie... trzymałem na pilocie otwieranie i jednocześnie otwierałem szybę z przycisku na boczku, opuściła się szybka do końca 3 s. odczekałem i zamykanie w ten sam sposób.

Edytowane przez crookers20

Opublikowano
:facepalm: ludzie nie potrafią podstawowych czynności wykonać. Ręce opadają...
Opublikowano

hej, może pytanie z czapy, ale mam zagadkę.

Jakiś czas temu zacząłem kompletować elementy do odblokowania fisa.

W końcu postanowiłem wygospodarować trochę czasu i odblokować fisa.

Moja manetka ma numer 4e0 953 503 c - czyli pod avanta. Powiedzcie mi ile pinów ma wtyczka (kostka) na manetce?( W mojej manetce brakuje nr4..)

Może ktoś ma dostęp do zdemontowanej manetki i mógłby sprawdzić jak to u niego wygląda ?

Opublikowano

hej, może pytanie z czapy, ale mam zagadkę.

Jakiś czas temu zacząłem kompletować elementy do odblokowania fisa.

W końcu postanowiłem wygospodarować trochę czasu i odblokować fisa.

Moja manetka ma numer 4e0 953 503 c - czyli pod avanta. Powiedzcie mi ile pinów ma wtyczka (kostka) na manetce?( W mojej manetce brakuje nr4..)

Może ktoś ma dostęp do zdemontowanej manetki i mógłby sprawdzić jak to u niego wygląda ?

PIN jest niewykorzystany ( info 1 post :rant::ranting::read: )

modulkierownicy.png

F - Układ wycierania

1 - zacisk 31

2 - potencjometr przerw

3 - komputer samochodowy

4 - niewykorzystane

5 - mycie

6 - wycieranie

Opublikowano

Tak, doczytałem po wysłaniu posta. Dzięki!

Opublikowano

Jestem po uruchomieniu FIS jednak mam pytanie.

Czy ma znaczenie kolejność ?

Czy można "zmasować" PIN 1 w niebieskiej kostce od licznika zanim odblokuje sie pełnego FIS w VAG'u ?

U mnie w kostce w 1 pinie była brązowy kabel. Wyjąłem go a następnie włożyłem od CD-ROMU i podpiąłem pod MASĘ.

Po przekręceniu zapłonu pojawił się komunikat o KUHLMITTEL oraz migał kluczyk (IMMO). Licznik pokazywał 0 km do przejechania a wskazówka paliwa nie wychyliła się. Nie mogłem odpalić pojazdu.

Po włożeniu brązowego przewodu do PIN 1 wszystko jest OK.

Po odblokowaniu FIS mam informację o braku płynu w spryskiwaczu jednak boję się że jak wypnę ten brązowy kabel w 1pin w niebieskiej kostce to mogę coś zepsuć.

Proszę o poradę.

Opublikowano

Czy można "zmasować" PIN 1 w niebieskiej kostce od licznika zanim odblokuje sie pełnego FIS w VAG'u ?

Robi sie to po aby nie było błedu i info na FIS o braku płynu .

Po odblokowaniu FIS mam informację o braku płynu w spryskiwaczu jednak boję się że jak wypnę ten brązowy kabel w 1pin w niebieskiej kostce to mogę coś zepsuć.

Proszę o poradę.

Nic nie zepsujesz ( masz pewnie juz przygotowaną instalacje pod czujnik)

zakladasz manetke wpinasz kabelek w ten pin mostkujesz dajesz do masy i MOD gotowy

Opublikowano

jaki kabel VAG polecacie do przeprowadzenia tego modu?

Opublikowano

:spam: O kabelkach to inny DZIAŁ

Opublikowano

:spam: O kabelkach to inny DZIAŁ

Ja użyłem Viakena KKL + VCDS + WIN7 64 bit

Nic nie zepsujesz ( masz pewnie juz przygotowaną instalacje pod czujnik)

Tylko dlaczego jak wyjąłem ten brązowy z PIN1 i zmasowałem nowy kabel, który włożyłem w jego miejsce to licznik mi zaczął wariować?

"Po przekręceniu zapłonu pojawił się komunikat o KUHLMITTEL oraz migał kluczyk (IMMO). Licznik pokazywał 0 km do przejechania a wskazówka paliwa nie wychyliła się. Nie mogłem odpalić pojazdu."