Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Nagrzewnica - płukanie lub wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie błędne podejście, rok temu walczyłem z ogrzewaniem i powiem tak trzeba koniecznie płukać cały układ chłodzenia jeżeli chcecie żeby wasza robota przyniosła efekt. Po przepłukaniu samej nagrzewnicy prawie natychmiast zapełnia się ona szlamem z całego układu chłodzenia. Jeżeli ktoś chce zrobić to porządnie to:

1. Do układu chłodzenia dodać środek czyszczący układy chłodzenia dostępny w sklepach motoryzacyjnych, postąpić zgodnie z instrukcją,

2. Spuścić całe chłodziwo z ukadu.

3. Zdjąć węże z nagrzewnicy (oba) wąż podłączony do sieci kanalizacyjnej podłączyć do węża nagrzewnicy do drugiego węża podłączyć wąż odprowadzający wodę (żeby nie zalać silnika) płukać pod mocnym ciśnieniem w jedną i drugą stronę przekłądając odpowiednio węże do momentu kiedy z silnika przestanie wylatywać szlam,

4. Podobnie postąpić z nagrzewnicą,

5. Można też (choć ja tego nie robiłem) wypiąć chłodnicę i podobnie ją przepłukać,

6. Dla pewności zalać układ wodą ze środkiem do płukania (prejachać się tak żeby samochód osiąbnął odpowiednią temparaturę) spuścić poczekać, aż ostygnie i powtórzyć pkt 3 i 4.

7. Zalać cały układ płynem chłodniczym.

8. Cieszyć się ogrzewaniem.

Ja też płukałem tylko nagrzewnice i nie miałem ogrzewania dopiero jak przepłukałem cały ukaład dopiero wtedy zaczeło wszystko funkcjonować jak należy. Oczywiście ostrzegam, że istnieje ryzyko rozszczelnienia czy nagrzewnicy czy chłodnicy pod wpływem ciśnienia ale każdy z was robi to na własne ryzyko.

A co z termostatem - przecież obieg na zimno jest zamknięty

Opublikowano

No cóż fakt, ja bynajmniej robiłem to na dwa razy na dość ciepłym ale nie gorącym silniku i płukanie przyniosło oczekiwany skutek, po podłączeniu ciśnienia , przy odkręconym korku chłodnicy również z niej leciało więc myśle że duży obieg również się przepłukiwał. Jednak dla pewności tak jak pisałem przydałoby się płukanie samej chłodnicy to właściwie jedyny element dużego obiegu.

Opublikowano

NO z tego co pamietam to na klimatroniku przymajmniej tym w moim aucie to temp silnka jets na 49.

Zresztą na 51 to temp mi sama rosnie na rowne 90 bez zapalania silnka :slina:

coś masz skopane chyba bo na 49 kanale jest temp. płynu chłodzącego a na 51 temp.silnika, no chyba ze masz nagrzany silnik i po właczeniu stacyjki temp skacze odrazu na 90 C

Opublikowano

Sprawdzałem to kilka razy i to dziwne ze temp na 51 rosnie tak szybko.

Sprawdz u siebie jak jest i daj mi znać. Ale ten temat był już poruszany przy masowej wymianie termostatu.

Opublikowano

u mnie rosnie powoli na 51 do 90 stopni i tak zostaje.

natomiast zdziwilem sie dzisiaj jak sprawdzilem ze na 49 i mam przez caly czas 0

Po sprawdzeniu kodów klimatronika pod kodem 49 - Licznik błędów sygnału prędkościomierza (prędkość) pojazdu - a nie temp.

Opublikowano

czyli masz inną wersje klimatronika.Jeśli na 49 pokazuje ci 0 to znaczy ze masz tą starszą. Chyba ;)

U mnie prędkość pojazdu jest na 17 kanale i co smieszne pokazuje mniejszą prędkośź mniej więcej o 8km/h niz na zegarach;)

Opublikowano

Witam to sprawa się wyjaśniła. Mam starszy klimatronik. :decayed:

U mnie również pod 17 pokazuje prędkość zaniżoną o ok 10km/h. :embarrassed:

a cooling water na VAG'U pokazuje po rozgrzaniu 87 stopni czyli jest ok :gwizdanie:

Opublikowano

U mnie na 49 maksymalnie pokazuje 88 st. a jak chwile postoi to 85-86 st. Czy to jest w porządku? Nie powinien trzymać 90 st??

Opublikowano

z tego co juz sie zdążyłem zorientować to zależy na jakim kanale

na 51 - u mnie jest caly czas 90 stopni

na 49 u mnie nie pokazuje bo mam inny klimatronik

ale jesli u was pokazuje temp tą co w ECU to ma prawo tak byc 86 - 87 itp.

Opublikowano

Termostat w porządku, ale z tego co teść zeznał, jak sprawdzali ta nagrzewnice i odłączyli rurę idącą od silnika to ledwo leciała woda. Chyba jednak coś stoi od strony silnika.

Opublikowano

Na niskich obrotach u mnie jest tak samo tez woda ledwo co leci od silnika.

tylko na wysokich leci pod duzym cisnieniem

Opublikowano

Nie no co ty.

Czytaj wyżej.

Grzeje ale bardzo słabo

Opublikowano

A próbowałeś przepłukać stronę silnika? Czy takie słabe cisnienie cieczy chłodzącej to normalne jest?

Opublikowano

Podobno że normalne.Nie próbowałem.Płukałem tylko nagrzewnice 3razy róznymi płynami i lipa.

Mi to grzeje troche dosyc słabo ale da sie wytrzymać.

Czekam az znajde czas zeby z tym do kogoś jechać

Opublikowano

Spróbowałem odpowietrzyć nagrzewnice i przez pare kilometrów grzało. Chyba znowu się zapowietrzyło. Czeka mnie porządne odpowietrzenie. Natomiast nie jestem pewien termostatu. Jednak dosyc długo sie nagrzewa, max do 86 st, a na postoju spada do 82-83 st. (przejechałem ok 15 km). Może spróbować go jednak wymienić??

Opublikowano

Witam

u mnie też bardzo słabo grzało , temp. dochodziła max.70 st, po wymianie termostatu i porządnym odpowietrzeniu nagrzewnicy grzeje super a temp. 90st

Opublikowano

U mnie też było słabe ogrzewanie szczególnie na wolnych obrotach. Dzisiaj zrobiłem płukanie nagrzewnicy wodą oraz środkiem do czyszczenia chłodnic. Grzeje aż miło.. :th:

Opublikowano

witam przelewalem 2 razy nagrzewnice na chwile pomoglo ale i tak doszlo do tego ze wymienilem nie duzy koszt a pomoglo.I naprawde polecam wymiane caly koszt w zakladzie wyszedł mne 230zl wiec mysle ze nie duzy koszt 75zl nagrzewnica a reszta to plyny i robocizna .Pozdrawiam